Jeg har boet i Berlin, rejser fortsat dertil mange gange årligt og prøver at have fingeren på pulsen med, hvad man skal se og opleve i den tyske hovedstad.

I dette indlæg vil jeg gennemgå nogle af de bedste seværdigheder i Berlin.

I guiden her vil jeg både fortælle om “top seværdighederne” og komme med mine egne personlige favoritter fra dengang jeg boede i byen og fra mine mange efterfølgende rejser.

Overvej Berlin WelcomeCard til seværdigheder og offentlig transport

berlin welcomecard
Først og fremmest vil jeg anbefale alle, der skal på storbyferie i Berlin at købe det såkaldte Berlin Welcomecard.

Det er et kort til turister, som giver adgang til byens offentlige transport i enten 48 timer, 72 timer eller 5 dage. Meget brugbart, når man skal rundt og se på seværdigheder.

Udover at give adgang til offentlig transport i Berlin og transporten fra Berlin lufthavn til centrum, får man også rabat på over 200 forskellige seværdigheder i Berlin, så det giver altså rigtig god mening at investere i Berlin WelcomeCard.

Kortet kan købes hjemmefra lige her.

Nå, lad os kigge på, hvilke seværdigheder i Berlin, der er et besøg værd:

TV tårnet ved Alexanderplatz

tv tårnet berlin
Det legendariske tv tårn lige ved Alexanderplatz er naturligvis en uundgåelig seværdighed på rejsen til Berlin.

Tv tårnet kan ses fra det meste af Berlin og er et godt pejlemærke for, hvor i den enorme tyske hovedstad man befinder sig.

Udsigten deroppe fra er virkelig imponerende og man får en fornemmelse for, hvor stor en by Berlin egentlig er.

En tur op i tv tårnet er således også en virkelig fed oplevelse for både børn og voksne. En fejl jeg begik, da jeg skulle en tur op i tv tårnet i Berlin var ikke at købe billet hjemmefra.

Nøj, hvor følte jeg mig dum, da jeg stod der i køen i halvanden time og kunne se folk springe køen over fordi de havde booket billet i forvejen.

Den fejl begår jeg ikke igen og jeg kan på det kraftigste anbefale alle, der gerne vil besøge det ikoniske tårn at købe billetten hjemmefra.

Dette kan gøres online her.

Bådtur i Berlin – se seværdigheder fra Spree

berlin spree bådtur
Man kan (næsten) ikke være på storbyferie i Berlin uden at få øje på floden Spree, der slår sine folder lige gennem midten af Berlin. At Spree er placeret så centralt i byen gør, at man kommer forbi en perlerække af seværdigheder på en bådtur i Berlin.

Der findes mange forskellige bådture i Berlin og der er rigtig mange forskellige selskaber, der arrangerer de populære ture.

Som altid er det dog muligt at booke billetten hjemmefra og være sikret plads på en båd.

Tag f.eks. et kig på denne 1-times bådtur, der kommer omkring bl.a. Reichstag og Museumsinsel. Link til mere info her.

Seværdigheder i Berlin til fods: gåtur fra Alexanderplatz til Brandenburger Tor

rejsekris berlin seværdigheder

Screenshot af ruten på Google Maps. Der er link til ruten længere nede i guiden her.

Da jeg havde mit eget rejsebureau, Rejsekris Tours, lavede jeg skræddersyede rejser til bl.a. Berlin.

Her kom jeg med også med anbefalinger af seværdigheder og lavede også gåture, der kom forbi nogle af byens bedste seværdigheder.

Og måske i særdeleshed oplevelser i Berlin med relation til 2. verdenskrig.

Da jeg for et par måneder siden var med som rejseguide for en bus-fuld danske turister fik jeg så endelig muligheden for selv lige at teste min ene gåtur og den fungerede altså virkelig godt!

Så den vil jeg faktisk virkelig anbefale, hvis du gerne vil se nogle af Berlins bedste seværdigheder på en gåtur, der tager ca 1-2 timer – naturligvis afhængigt af tempo og kaffestop.

Alexanderplatz

berlin alexanderplatz
Gåturen starter på Alexanderplatz, der er velkendt af mange danskere. Det er egentlig ikke fordi, at der sker noget særligt specielt lige her, men det er lidt en ‘hub’ for offentlig transport og således et fint pejlemærke.

En ting man lige bør se på Alexanderplatz er dog Verdensuret:

verdensuret berlin

Rotes Rathaus


Herefter går turen videre forbi Rotes Rathaus, der er Berlins rådhus og en af de mere ikoniske bygninger i den tyske hovedstad.

Berliner Dom

berliner dom

Floden Spree bliver krydset og med det samme tordner Berliner Dom frem idet man starter turen på Unter den Linden.

Fra vejen kan man endda kigge hen til Museumsinsel, museumsøen, hvor bl.a. det verdenskendte Pergamonmuseum er beliggende.

Unter den Linden

unter den linden
Unter den Linden går egentlig hele vejen op til Brandenburger Tor, der (næsten) er endestationen på gåturen, men vi drejer altså af ved Bebelplatz.

Bebelplatz


Bebelplatz er pladsen, hvor nazisterne i 1933 brændte over 20.000 bøger af fortrinsvis jødiske forfattere.

Gendarmenmarkt

gendarmenmarkt berlin
Gåturen fortsætter ned til Gendarmenmarkt, hvor vi finder både den franske og den tyske kirke. En smuk plads, der er inspireret af Piazza del Popolo i Rom.

Checkpoint Charlie

checkpoint charlie berlin

Herfra er der en kort vandring ned til endnu en ikonisk seværdighed i Berlin, nemlig Checkpoint Charlie, der næppe kræver den store introduktion.

Omkring Checkpoint Charlie er der altid lidt gang i gaden med gadesælgere, der sælger en masse skrammel fra DDR-tiden – personligt synes jeg ikke at DDR er noget, der skal hyldes og jeg græmmer mig altid, når jeg ser folk, der rent faktisk går i DDR-merchandise, men hver sin smag…

The Wall Panorama museum

berlin oplevelse
Lige ved Checkpoint Charlie ligger et interaktivt museum, der altid trigger min nysgerrighed, når jeg er på disse kanter. Det er relativt nyt og de gange jeg har været forbi det har jeg ikke haft tid til at kigge indenfor.

Til gengæld har jeg kun hørt positivt om det og kan også læse på anmeldelserne, at det skulle være virkelig interessant.

Museet hedder THE WALL – asisi Panorama og, selvom jeg ikke kan sige det med sikkerhed, så tror jeg, det er et besøg værd.

Og prisen er kun 10 euro – læs mere om museet og køb billet her.

2. verdenskrig seværdigheder i Berlin

De næste steder på gåturen er desværre ikke nogen man går forbi med et kæmpe smil på læberne, men jeg synes alligevel at de er vigtige at slå vejen forbi.

Topographie des Terrors

topographie des terrors

Der er både en udendørs og indendørs udstilling.

Herfra er det faktisk bare at følge Muren vestpå og så rammer man (endnu) en nedslående ‘seværdighed’ i Berlin, SS’s gamle hovedkvarter, der nu er lavet om til museum, der netop viser hvilke uhyrligheder nazisterne stod bag – Topographie des Terrors.

Det er ikke særligt muntert at besøge Topographie des Terrors i Berlin, men jeg vil alligevel anbefale det, hvis du er interesseret i historie – det er i øvrigt gratis.

I princippet kunne du herfra svinge forbi Potsdamer Platz, der ofte nævnes som et sted i Berlin man bør se, men i mine øjne er der ikke rigtig noget at tage derhen for – det er bare en stor plads… 😀

Mindesmærket for de dræbte jøder i Europa

berlin mindesmærke
Næste punkt på gåturen er heller ikke i den morsomme kategori, men alligevel en af byens mest kendte og besøgte seværdigheder – monumentet for de dræbte jøder under Anden Verdenskrig.

Du har uden tvivl set billeder af stedet, men det er altså en anden oplevelse at gå rundt midt inde i mindesmærket, der bliver overraskende ‘dybt’.

  • Som en sidenote, så ligger Hitlers førerbunker faktisk begravet få meter fra mindesmærket. Det er i øvrigt bare en parkeringsplads og er ikke markeret med andet end et lille skilt, så det bliver ikke en seværdighed i sig selv – det kan jeg faktisk meget godt lide.

Brandenburger Tor – Berlins mest kendte seværdighed?

brandenburger tor
Vitterligt lige rundt om hjørnet fra mindesmærket finder vi Brandenburger Tor, der må være en af de porte, der har oplevet mest i sin historie.

Ligesom så mange andre steder i Berlin, så mærker man altså i sandhed historiens vingesus ved Brandenburger Tor og Strasse des 17. Juni, der fører hele vejen op til sejrsøjlen.

Dér går min gåtur dog ikke op – den “slutter” til gengæld lige rundt om hjørnet ved den tyske Bundestag.

Reichstag – du kan komme op i kuplen

berlin reichstag
Rigsdagsbygningen har, ligesom Brandenburger Tor og generelt dette område af Berlin, set ekstremt meget.

Bygningens historie er virkelig enestående og således en seværdighed i Berlin man simpelthen er nødt til at opleve.

Hvis vejret er godt i den periode du rejser til Berlin, så vil jeg anbefale at booke en tur op i cafeen, hvorfra man får en glimrende udsigt over byen.

Dette kan gøres online her.

Jeg har lavet et Google Kort, der viser alle de omtalte seværdigheder på “Rejsekris’ Best of Berlin gåtur” 😀

Berlinmuren

berlinmuren
Man kan naturligvis heller ikke lave en guide til Berlin seværdigheder uden at nævne Berlinmuren, der er en af de seværdigheder i Berlin, der bare skal opleves.

Der står stadig en del stykker af Berlinmuren rundt omkring i byen, men år for år bliver mere og mere fjernet.

Lad mig herunder kort gennemgå to af de mest kendte steder at opleve Berlinmuren.

East Side Gallery

berlinmuren
East Side Gallery, der ligger lige ved Spree på øst-siden (tæt på bl.a. Warschauer Strasse Station og den kendte Simon Dach Strasse), er det stykke af muren som de fleste har set hjemmefra.

Det er her muren er udsmykket med graffiti og bl.a. det kendte “kyssemaleri” af Gorbatjov og Honecker, der på mange måder symboliserer DDRs fald.

Det kan man stadig se og det er uden tvivl en ret interessant oplevelse i Berlin, der i den grad kan anbefales.

Området lige omkring East Side Gallery har i øvrigt udviklet sig afsindigt meget (ligesom resten af byen) de sidste par år.

Da jeg boede i Berlin i 2012 var området relativt dødt – nu er der spækket med kontorer, splinternye bygninger og den store Arena til koncerter og ishockey.

Gedenkstätte Berliner Mauer i Prenzlauer Berg

Mange danske turister er vilde med Prenzlauer Berg (jeg boede der selv og elsker fortsat området), så dér tager vi gerne hen. Og det kan i sær anbefales om søndagen, hvor der er stort loppemarked i Mauerpark.

Men vidste du, at der få hundrede meter fra Mauerpark ligger et større område, hvor man kan se stykker af Berlinmuren?

Gedenkstätte Berliner Mauer er et større område, hvor man kan opleve Berlinmurens historie ganske gratis.

Læs mere om området her.

Madame Tussauds – voksmuseum i Berlin

madame tussauds berlin

Du troede måske, at Madame Tussauds kun var at finde på listen over seværdigheder i London?

Men nej – det verdenskendte voksmuseum er også åbnet i Berlin med stor succes.

Det er således muligt at se de vellignende voksdukker af f.eks. Lady Gaga, the Beatles og Michael Jackson.

Madame Tussauds Berlin er en meget populær seværdighed, hvor der lukkes et bestemt antal personer ind i 90 minutter af gangen. Dette er positivt, da der dermed aldrig bliver alt for crowded på voksmuseet.

Husk dog at booke billetten hjemmefra og spring over den lange kø!

Spring-over-køen billetter kan købes hjemmefra her.

Bustur i Berlin – se mange seværdigheder på kort tid

bustur seværdigheder berlin

Da jeg boede i Berlin tog jeg en bustur med min familie, da de var nede og besøge mig.

Det må jeg indrømme, jeg skulle have gjort som noget af det første, da jeg flyttede til byen.

De fleste har prøvet at være på de her klassiske sightseeing-busture i forskellige europæiske storbyer, der af og til kan være lidt unødvendige, men lige netop i Berlin giver det rigtig god mening at tage på bustur rundt og se seværdighederne.

Berlin er nemlig virkelig stor og er opdelt i mange forskellige bydele, der alle har sit eget liv og knudepunkter.

Med en bustur (hvor man kan hoppe af og på som man vil i 24 timer) er det muligt at opleve flere forskellige bydele og seværdigheder ganske nemt.

Der er mange forskellige firmaer, der kører turister rundt til seværdighederne i Berlin, men hvis I vil booke hjemmefra, kan I f.eks. gøre det til 109 kr pr person her.

Der er dansksproget guide via høretelefoner på denne bus.

Se Berlin fra toppen af Potsdamer Platz

berlin udsigt

Mange af Berlins seværdigheder kan ses fra toppen af Potsdamer platz.

Hvis du ikke tager turen op i TV tårnet eller ganske enkelt ikke kan få nok at udsigten over Berlin, kan du med fordel slå turen forbi Panoramapunkt på Potsdamer Platz.

Denne billet til kun 49 kr sørger for, at man skipper køen op på 24. etage.

Jeg har ikke selv taget turen derop, så jeg kan ikke selv beskrive udsigten, men jeg kan se på salgsiden, at der kun er gode anmeldelser af billetten.

Tag selv et kig lige her.

Se det alternative Berlin

berlin seværdighed alternativt

Hvad er ‘det alternative Berlin’ egentlig? Den tyske hovedstad er vel en af de mest edgy storbyer i Europa, så det er nemt at falde over såkaldte alternative seværdigheder i Berlin.

Ikke desto mindre giver det mening at tage på en tur (som er ganske billig), der viser nogle af de mere lukkede undergrundssteder i Berlin frem.

Turen foregår til fods og tager ca 4 timer, hvor man bl.a. kommer forbi Kreuzberg og oplever de vigtigste seværdigheder i Berlin indenfor diverse subkulturer.

Den alternative Berlin tur er i særdeleshed populær blandt fotografer, men med den vidende tourguide er der nok at komme efter for alle – i sandhed en seværdighed/aktivitet i Berlin, som ikke alle kommer hjem og fortæller om.

Turen koster kun 100 kr, så der er ‘value for money’ på de 4 timer rundt i Berlin. Book turen hjemmefra hos GetYourGuide her.

Vil du se flere seværdigheder i Berlin?

Som du kan se anbefaler jeg typisk at købe billetter til seværdigheder & oplevelser hjemmefra via GetYourGuide. Du kan se alle seværdigheder, oplevelser & attraktioner i Berlin hos GetYourGuide ved at klikke på dette link.

På ovenstående link kan du få inspiration til over 300 forskellige seværdigheder i Berlin.

Mon ikke dagene på turen så kan fyldes ud? 🙂

Se også min video, hvor jeg viser 5 gode steder at spise og drikke i Prenzlauer Berg og Mitte:

Læs også min guide til gode restauranter i Berlin.

Danskernes bedste tips til seværdigheder & oplevelser i Berlin

Jeg har tidligere spurgt Berliner-danskerne i Facebook-gruppen ‘Dansker i Berlin’ efter deres bedste tips til seværdigheder & oplevelser i Berlin.

Jeg skrev følgende i gruppen:

Hej! Jeg har rejsebloggen Rejsekris.dk, hvor jeg skriver om storbyferier – London og Berlin for det meste. Jeg har selv boet i Berlin, men det er et par år siden og jeg ved jo, hvor dynamisk byen er. I stil med dette indlæg (http://rejsekris.dk/sevaerdigheder-oplevelser-london) kunne det være super spændende at lave et med danskernes bedste tips til Berlin.

Kender du en speciel lille knejpe, et godt spisested eller har du en yndlingspark? Del dit bedste tip til Berlin her og lad os sammen lave en guide til utraditionelle seværdigheder og oplevelser i byen.

Der Brandenburger Torkom rigtig mange gode svar fra de flinke danskere. Here we go:

John Pedersen anbefaler både badesø & knejpe i Mitte:

Bedste badesø når det bliver sæson for det er ubetinget Flughafensee i den nordvestlige del af byen. Når det kommer til knejper; en af Berlins allermindste nemlig Besenkammer på Alexanderplatz lige under S-banen.

Urberlinisch med måske et snert af Berliner Schnauze (ikke så alvorligt ment som det er sagt).

Torthe Berlin har været på Bierkombinat i Kreuzberg og er vild med det. Jeg vil også lige tilføje, at dette sted er noget helt unikt, hvis man søger gode og billige fadøl.

Har brugt mangt en tidlig aften på Bierkombinat, som ligger tæt ved Kottbusser Tor i Kreuzberg. Anbefales!

Derudover skriver Torthe også: Max und moritz restaurant. Lækkert location og traditionel tysk mad. Om torsdagen i Markthalle ved siden af, er der hyggeligt marked, lidt ligesom torvehallerne på KBH, bare mere nede på jorden.

Prenzlauer Berg
Howraman Meteran
anbefaler en café, der er placeret på min gamle vej, Stargarder Str. i Prenzlauer Berg: http://www.frauleindickes.de – et super hyggeligt sted i et fredeligt område.

Virkelig lækker brunch og bløde møbler – helt perfekt til at slå mave og hygge sig med avisen.

Jeg håber, du kunne bruge denne guide til seværdigheder i den tyske hovedstad.

Ofte stillede spørgsmål om Berlin 🇩🇪

Hvad er de mest populære seværdigheder i Berlin?

Nogle af de mest populære seværdigheder i Berlin er Brandenburger Tor, Berlinermuren, Bundestag, Museumsøen og Checkpoint Charlie. I denne guide kommer jeg dog også med lidt utraditionelle bud på, hvad man skal se i Berlin.

Hvor skal man bo i Berlin?

Mange turister foretrækker at bo i bydelene Mitte og Prenzlauer Berg, der er familievenlige og meget spændende områder. Læs mere om hvor man skal bo i Berlin her.

Hvad koster flybilletter til Berlin?

Flybilletter til Berlin kan koste helt ned til under 100 kroner. Du kan flyve direkte til Berlin både fra Billund og Kastrup, hvor rejsetiden er knap en time.

Hvornår er det bedst at rejse til Berlin?

Berlin har fire årstider ligesom i Danmark, så det er en helårsdestination. Berlin kan være kold om vinteren og typisk er der lidt varmere om foråret og sommeren end i Danmark.

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Solfaktor.dk er et rejsebureau, hvor du selv kan vælge fly og hotel, men hvor du får samtidig får al trygheden og rejsegarantien ved en pakkerejse
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.

Om Rejsekris

Kristoffer Føns

Her på Rejsekris.dk skriver jeg om mine egne rejser og udarbejder samtidig rejseguides til bl.a. seværdigheder, transport og overnatning. Mit mål er at gøre det så nemt som muligt for dig at planlægge din rejse hjemmefra, så du trygt kan tage afsted med ro i maven og styr på alle detaljer. Alle indlæg kan indeholde affiliate-links.