Kreuzberg – en guide til et af Berlins mest kendte områder

Kort over Kreuzberg, Berlin

Som bekendt bor der utroligt mange tyrkere i Berlin og de fleste er bosat i enten Kreuzberg eller Neukölln. Det gør Kreuzberg til et særligt sted, hvis lige ikke kan findes andre steder i verden. I denne artikel tager vi et kig på, hvad Kreuzberg har at byde på.

Jeg har selv boet i Prenzlauer Berg og arbejdet i Kreuzberg, så jeg kender lidt til ‘tyrkerkvarteret’. En stor tak skal dog lyde til min veninde Katrine Jensen, der har boet i bydelen og været en stor hjælp, da denne artikel skulle forfattes – faktisk er hun co-writer 🙂

Planlægger du din tur til Berlin i sidste øjeblik?

Her er et par af de bedste ting at lave, hoteller og andre tips til din rejse til Berlin.

🇩🇪 Top Aktiviteter & Ture i Berlin:

1. Tv Tårnet på Alexanderplatz (vigtigt at have skip-the-line billetter hjemmefra!)
2. 1 times bådtur på Spree
3. Halvdagstur til Sachsenhausen Koncentrationslejr
4. Hop On Hop Off Sightseeing Bustur
5. Guidet byvandring om Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig (meget populær!)

🛌 Bedste Hoteller i Berlin:

1. Waldorf Astoria Berlin (luksus)
2. NH Collection Berlin Mitte (mellemklasse med perfekt beliggenhed ved Friedrichstrasse)
3. H4 Hotel Berlin Alexanderplatz (godt til prisen - lige ved Alexanderplatz)

🚇 Berlin WelcomeCard bør alle købe til offentlig transport & lufthavnstoget + en masse rabatter.

Traditionen tro har jeg lavet et specielt kort over Kreuzberg, hvor alle de nævnte seværdigheder, steder, diskoteker og restauranter er tegnet ind:


Se Kreuzberg af Rejsekris.dk på et større kort

I Kreuzberg finder man mange lækre frugtboder og man kan få en döner kebap på hvert et gadehjørne.

Berlins bedste döner får man hos Mustafas Gemüsekebap, der ligger lige ved Mehringdamm u-bahn. Mustafas Gemüsekebap er kendt i hele verden og man kan nemt stå i kø i en time før man får sin döner – det er dog ventetiden værd.

Hvis man er mere til burger er Kreuzberg også et godt sted at starte, fx hos ’Burgermeister’, der lægger midt i et kryds under U-bahn stationen Schlesisches Tor.

Burgeren er så god, at vi engang brugte halvanden time på at gå derhen, spise og kom en halv time for sent tilbage fra middagspausen på min arbejdsplads. Den SKAL simpelthen prøves, hvis man elsker burger og er på storbyferie i Berlin.

burgermeister i kreuzberg

Hvis man skal spise en lækker brunch et lidt alternativt sted er ’A.Horn’ et godt sted at starte. Caféen/restauranten hænger sammen med en cykelsmed, så tag ind og få kaffen mens din cykel bliver repareret (såfremt du har sådan en med til Berlin, naturligvis).

Hvis man skal spise fint en aften, så er et rigtig godt bud ’Van Loon’, en restaurantbåd på Landwehrkanal, hvor man kan nyde mange fiskeretter med udsigt over kanalen.

Læs også: restauranter i Berlin.

Billige cocktails og natteliv i Kreuzberg

Hvis man er til billige cocktails er området omkring Oranienstrasse et godt sted at starte. Når man skal rigtig i byen er ’Ritter Butzke’, ’Club der Visionäre’, ’Magnet Club’, ’Lido’ eller ’Cake Club’ gode bud på en god aften i Kreuzberg.

Særligt Magnet Club og Lido er lige noget for Rejsekris!

Her bliver der nemlig ofte holdt deciderede indie rock aftener, hvor fokus er på britisk rock – og det er jo herligt. Lido er en gammel biograf, der nu er en kæmpe natklub med koncertscene – fedt sted!

lido berlin

Tag dog altid lige et kig på stedernes website og tjek programmet. En af mine britiske venner fik sig en slem overraskelse, da han troede han skulle ind til en fest med indie på Magnet og endte i samvær med finske heavy metal dudes 🙂

Få inspiration til din rejse i guiden til seværdigheder i Berlin.

Dagen derpå i Kreuzberg

Dagen derpå er der mange steder i Kreuzberg, hvor man kan finde ro. Her vil jeg især fremhæve området ned til Landwehrkanal/Maybachufer, som om sommeren tiltrækker mange mennesker.

Om aftenen sidder mange yngre mennesker og drikker på Admiralbrücke ved kanalen. Der er altid god stemning.

Af parker i Kreuzberg finder man bl.a. Viktoria Park og Görlitzer Park.

Görlitzer Park har et lidt skummelt ry, men om dagen er det er dejligt sted, hvor man kan nyde livet.

Der er en del sælgere af grønne blade i ‘Görli’, men der er absolut ingen problemer og de skal ikke holde nogen væk – parken i sig selv er fantastisk.

Görlitzer Park
Rejskris uddeler high-five i Görlitzer Park

Området omkring Oranienstrasse/Görlitzer Park er stedet at være 1. maj, hvis man vil være der, hvor det sker! Her er lukket af for trafikken og der er masser af koncerter og ‘events’ i de nærliggende gader.

Det er én stor fest og kan i den grad anbefales. Da jeg boede i Berlin i 2012 var det et af højdepunkterne – måske også fordi solen skinnede og der var 25 grader 🙂

Oranienstrasse
En uimponeret Rejsekris til 1. maj koncert på Oranienstrasse

Hvis man er i Berlin/Kreuzberg midt i maj måned må man ikke gå glip af Karneval der Kulturen. Det er et karneval, som strækker sig over nogle dage, hvor den ene dag byder på et optog med utrolig flotte udklædninger.

De andre dage er der gadefest med musik, boder, sjov og ballade.

Shopping i Kreuzberg

Hvis man godt kan lide at handle alternativt tøj er Bergmannstrasse et godt sted at tage på shopping. Her finder man bl.a. genbrugs/vintagebutikken ’Colours’, hvor man kan købe lækkert brugt tøj, der er opdelt i butikken efter farver.

Graffiti/streetart

I Kreuzberg finder man noget af Berlins fedeste streetart i området mod Friedrichshain.

Hvis man vil have et overblik over alle herlighederne, kan man tage på guidet tour med en gruppe, der kalder sig ’Alternative Berlin’, som viser og fortæller om streetart og det alternative Berlin på engelsk.

Book billet til ovenstående og se desuden, hvilke andre ture & attraktioner, der findes i Kreuzberg – gå til GetYourGuide’s oversigt her.

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler