Offentlig transport i Stockholm – stor guide til kort & billetter

stockholm transport

I denne guide til offentlig transport i Stockholm fortæller jeg alt, der er værd at vide om transportformer, billetkøb og giver gode rejseråd til Stockholm.

Stockholm

Hvis det er første gang, du skal besøge Stockholm, skal du selvfølgelig give dig god tid til at besøge alle de store seværdigheder som ABBA The Museum, Gröna Lund, Gamla Stan, Vasamuseet, Globen og Stockholm Slot.

Du kan læse mere om de forskellige oplevelser i min store guide til seværdigheder i Stockholm, så du ved, hvad du bør krydse af på din sightseeing-liste og kan begynde at planlægge ruten.

 

Tag også et kig på guiden til hoteller i Stockholm, hvis du endnu ikke har booket overnatningen eller læs områdeguiden til hvor man skal bo i Stockholm.

Stockholm er en fantastisk storby med masser af spændende kvarterer, og du får derfor brug for at vide, hvordan du kommer rundt i byen med tog, busser eller båd.

stockholm trafik


Jeg vil mene, at det svenske system forekommer at være ret simpelt for de fleste turister, da det i virkeligheden minder en del om det, du sikkert allerede kender fra andre storbyer som København, Paris og London – dog kan det være nyttigt at have styr på de forskellige billettyper, så du ikke snyder dig selv – eller glemmer at købe billet, inden du stiger ombord.

Læser du min guide, skulle du meget gerne være ekstra godt rustet til turen rundt i de svenske gader.

Turen fra lufthavnen til Stockholm City

arlanda transport


Det er meget tænkeligt, at du ankommer til Stockholm med fly og derfor får brug for at finde en nem transportmulighed mellem lufthavnen og byen.

Stockholm har i alt 4 lufthavne: Bromma, Skavsta, Västerås og Arlanda. Der afgår kollektiv trafik samt shuttlebusser fra alle 4 lufthavne.

Lander du i Arlanda – Stockholms største – har du godt 40 minutter ind til centrum. Dem kan du tilbagelægge i hurtigtoget Arlanda Express, der klarer turen på omkring 18 minutter.

Hvis du hellere vil have en privat transfer, kan dette bestilles hjemmefra her – dér får du en privatchauffør, der står klar i ankomsthallen for 674 DKK (priser foråret 2021).

Det kan muligvis godt svare sig, hvis I er et par stykker – lufthavnstoget er nemlig dyrt!

Så kan du og op til to andre blive transporteret med privatchauffør fra Arlanda Airport til byen.

Herunder får du de vigtigste detaljer om billetter til Arlanda Express, men du kan også læse min dedikerede guide til transport fra Arlanda til Stockholm centrum.

Priser:

 • Voksne (fra 26 år): 299 SEK for en enkeltbillet, 579 SEK for en returbillet.
 • Særpriser for pensionister og ved grupperejser.
 • Børn under 18 år kan rejse gratis i følge med en voksen – unge i alderen 8-25 år kan købe en særlig ungdomsbillet, hvis de rejser uden en voksen.

Billetkøb:

 • Billetten kan købes ombord på toget, men bliver her noget dyrere, og der kan ikke betales med kontanter.
 • Billetten kan købes online på Arlanda Express’ hjemmeside, appen, billetmaskiner, ved bemandede kasser på Stockholm C eller i Arlanda Express’ ankomsthal.
 • Vær OBS på, at der er brug for en selvstændig Arlanda Express-billet. Du kan derfor ikke bruge din billet fra den almindelige offentlige transport i Stockholm. Du kan dog godt tage et almindeligt tog ud mod Arlanda, men Arlanda Express er langt den nemmeste løsning.

Nyttig viden:

 • Aktivér din billet på forhånd (medmindre den købes i toget) – den er gyldig i en time. Billetten kan godt købes hjemmefra – den skal blot aktiveres inden for 90 dage.
 • Togene afgår i dagtimerne hvert 10. minut, i aftentimerne er der noget længere mellem afgangene, ofte 30 minutter eller mere.
 • Toget fra Stockholm C afgår fra spor 1 og 2 – blot 100 meter fra taxaholdepladserne og billetkontorerne.

Og lad os så ellers komme videre i guiden til offentlig transport i Stockholm – inde i byen 😉

Metro i Stockholm – Tunnelbana

stockholm metro


Præcis som mange andre storbyer finder du i Stockholm et veludviklet metrosystem med stationer overalt i byen – og netop i disse år er man i fuld gang med at tilføje endnu flere stationer, ligesom man har set det med København.

Når du skal i gang med at finde de forskellige stationer, skal du blot holde øje med skiltet ”Tunnelbana” (T). Planlægger du at tage en del rundt i byen, er det ret bekvemt at hoppe ombord på tunnelbanan, og turen får et ekstra krydderi, idet stationerne er udsmykket på flotteste vis og fungerer som små kunstgallerier.

Der er i alt 3 tunnelbana-linjer; blå, grøn og rød. Denne opdeling stammer fra gammel tid, hvor togene var henholdsvis blå og grønne – den røde linje kom dog som en senere tilføjelse og havde derfor intet at gøre med togfarverne.

Det var blot smart at finde en anden farve end den allerede eksisterende blå og grøn linje.

Alle linjer krydser to stationer, knudepunktet T-centralen og Fridhemsplans tunnelbanestation.

Kort over metroen i Stockholm

tunnelbana stockholm

Storstockholms Lokaltrafik står for transporten

stockholm tog


Det er Storstockholms Lokaltrafik (SL), der driver tunnelbanan, men de har også ansvaret for både tog, busser, sporvogne og bestemte færgelinjer i Stockholmområdet.

Det er ret praktisk, for så kan du skifte mellem de forskellige transportformer på samme billet. Du kan skifte lige så mange gange, du vil inden for billettens tidsfrist.

Det er en god idé at huske deres hjemmeside: SL.se.

Priser for metro i Stockholm

 • Enkeltbillet: 50 SEK – gyldig i 75 minutter (prisen ligger dog på 37 SEK, hvis du benytter et SL Access Card, køber via mobiltelefonen eller billetautomat).
 • Prisen er fast og gælder i det meste af Stockholm – byen er ikke længere opdelt i zoner. Der er dog særpriser for studerende, pensionister eller unge under 20 år. Børn under 7 år kan rejse gratis, hvis de vel at mærke rejser sammen med en voksen.
 • Der kan købes et magnetisk SL Access Card for 20 SEK, som løbende tankes op, alt efter hvor meget man rejser. Husk at indlæse det før og efter rejsen (du kender måske allerede princippet fra Rejsekortet).
 • Der kan også købes andre billetter, såsom månedskort (930 SEK) eller en 24-timers billet (155 SEK), ligesom det er muligt at vælge tillægsbilletter, f.eks. til Uppsala og Knivsta.

Sådan køber du billetter

 • Download SL’s gratis app via App Store eller Google Play. Du kan herefter købe en mobilbillet til den ønskede rute.
 • Billetter kan også købes via SMS samt på stationerne, enten via de bemandede kasser eller billetautomaterne.
 • Du kan også købe et SL-kort sammen med Stockholm Pass (rabat på 60 seværdigheder) og få gratis transport, enten i 24 eller 72 timer.

Nyttig viden

 • Din billet (enten fysisk eller på mobiltelefonen) skal indlæses/fremvises, inden du går ind i toget.
 • Der er ikke fast billetkontrol på togene, men der tages stikprøver i ny og næ. Disse billetkontroller bliver hyppigere og hyppigere.

Tog, busser, både og sporvogne

stockholm båd


Vil du gerne se en masse af byen, mens du er på farten? Så kan jeg varmt anbefale, at du benytter et af de mange alternativer til tunnelbanan.

Brug Google Maps’ ruteplanlægger til at finde rundt, så er det ekstremt nemt.

Du kan dog også tage en dedikeret sightseeing bådtur:

 


Du kan bl.a. hoppe på sporvognslinje nr. 7, der bringer dig fra T-centralen og i retning af Djurgården. Ruten passerer forbi centrale seværdigheder som Abba The Museum, Gröna Lund og Junibacken. Bus nr. 69 er også en fremragende løsning til dig, der vil på sightseeing.

Du kan naturligvis også hoppe ombord på et af de mange tog (pendeltåg) og komme smidigt fra A til Z.

Stockholm er desuden en by, der med sine mange kanaler nærmest opfordrer dig til at se de forskellige kvarterer fra vandsiden. Der findes adskillige bådruter i og omkring Stockholm.

Vil du holde dig til SL’s transportnetværk (her gælder de samme billetter som til tunnelbanan, sporvogne, busser og tog), kan du vælge mellem følgende fire linjer:

 • Linje 80: Ropsten – Nybroplan
 • Linje 82: Djurgårdsfärjan
 • Linje 83: Vaxholm – Stockholm
 • Linje 89: Ekerö – Stockholm

Der er mere info hos VisitStockholm.

Taxaer – pas på!

Er du til den nemme løsning, kan du vælge at tage en taxa til den ønskede destination, og der er mange om buddet i de stockholmske gader.

Et godt tip er at holde øje med de gule nummerplader, der er de officielle taxaer med taxameter. Prisen kan variere ganske meget, da den ikke reguleres. Taxaerne har gerne en lille gul/hvid label placeret på vinduet, der indikerer prisniveauet for 10 km.

Du kan ønske at få oplyst en fast pris på forhånd, så du ikke ender med en grim overraskelse.

 • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
 • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
 • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
 • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler