Seværdigheder i Jylland – De 50 bedste oplevelser i det jyske

jylland seværdigheder

Skal den næste ferie være i det Jyske, så er der rigtigt mange oplevelser at glæde sig til. Jylland dækker over knap 30.000km2, hvor tre af regionerne ligger.

Det drejer sig om region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark/Sønderjylland. Hver enkelt region har mange spændende oplevelser, aktiviteter og attraktioner for alle aldre.

På denne side kan du læse om de bedste seværdigheder i Jylland. Jeg forsøger herunder at linke til de specifikke oplevelser og alle links åbner i en ny fane, så du kan læse videre i guiden her.

Der er naturligvis også alle oplevelser i Jyllands moder: Legoland.

Her anbefaler jeg at købe billetter hjemmefra:

 

Seværdigheder i Nordjylland

Nordjylland byder på mange naturskønne oplevelser både til lands og til vands. I denne del af landet, kan du blandt andet opleve Nordens Paris (Aalborg) og dens unikke kultur.

Derudover kan du opleve den vilde vestkyst, hvor bølgerne er store eller østkysten som byder på de mere rolige strande. I den nordligste del kan du virkelig fornemme den hyggelige charme og betage de spændende bygninger.

Ja, Nordjylland har det hele, og du skal bestemt ikke være bange for at komme til at kede dig.

Hvad er værd at opleve i Nordjylland?

Hvilke oplevelser i Jylland kan du så finde i den nordlige del? Hvis du vælger at booke et overnatningssted omkring Løkken, så kan du blandt andet prøve øl-smagning og rundvisning på Løkken Bryghus.

Læs også de store guides: spaophold i Jylland & kroophold i Jylland.

Det er også værd at nævne, at den nordjyske vestkyst er velkendt for vandsport, og derfor har du selvfølgelig også mulighed for at prøve enten windsurfing, SUP eller surfing.

djævleræs jylland


Det er også muligt at få et adrenalin-kick med en djævleræs oplevelse i Nørager.

Du kan desuden prøve følgende anderledes oplevelser i denne del af Danmark.

Gratis oplevelser i Nordjylland

Det er ikke alle oplevelser, som behøver at koste noget. Er man eksempelvis på ferie i det nordjyske, så er det med at tage overtøjet på og tage på vandreeventyr.

Her får du et bud på, hvilke bedste gratis-oplevelser du kan finde i landsdelen.

 • Rubjerg Knude Fyr – et must-see, hvis man eksempelvis befinder sig på den nordjyske vestkyst. Fyret er beliggende på de yderst bemærkelsesværdige sandklitter mellem Lønstrup og Løkken. Selve sandklitterne er en oplevelse for både voksne og for børn.
 • Thy Nationalpark – denne nationalpark er særligt egnet til dem, som elsker at vandre i den vilde natur.
 • Grenen – denne attraktion er, hvad man også vil kalde for toppen af Danmark. Grenen er beliggende i toppen af Skagen og det er altså her, at man kan se Kattegat og Skagerrak mødes i vandet.
 • Råbjerg Mile – Danmarks største vandreklit. Det er desuden også her du kan opleve den tilsandede kirke.

Seværdigheder i Midtjylland

Den midterste del af Danmark har et hav af seværdigheder og oplevelser for både familien, vennerne og par. Aarhus er helt klart et besøg værd, når du er på disse kanter. Det er nemlig en spændende by, som har meget at byde på.

Læs også min guide til de bedste hoteller i Aarhus.

Udover Aarhus, så byder Midtjylland også på spændende naturområder, museums og meget mere.

Oplevelser i Midtjylland

ballonflyvning silkeborg


Hvilke oplevelser i Jylland er så værd at overveje, når du befinder dig i den midterste del af landsdelen?

Til den mere vovede type er det for eksempel muligt at prøve ballonflyvning. Denne unikke oplevelse kan prøves ved Silkeborg og er med garanti en oplevelse, du sjældent glemmer.

Se mere om ballonflyvning i Silkeborg her.

Undervandsjagt i Åbyhøj er også et godt bud på en noget anderledes oplevelse. Hvis du elsker at fiske er denne unikke oplevelse derfor værd at overveje.

Skal du på tur med vennerne, så kan i alle få jer et godt grin og en sjov oplevelse på en Puch Maxi tur med Maxitours ved Lemvig. Perfekt til en tur med gutterne eller veninderne.

Hvis dykning altid har været på din bucketlist, så behøver du faktisk ikke rejse mod varmere destinationer for at tage dit kursus.

Du kan nemlig få et adrenalin-sus med et Big Shark Dive i Kattegatcentreret.

Som du måske kan tænke dig frem til, så er dette altså et dyk ned til hajerne i Kattegatcentret. En unik oplevelse, som du ikke bare lige får alle steder. En af de mere utraditionelle oplevelser er den populære “Sov med Hajerne” overnatning i Kattegatcenteret.

Der findes mange fantastiske og unikke oplevelser i Midtjylland, her får du et bud på flere af disse:

Gratis oplevelser i Midtjylland

Der er selvfølgelig også mange oplevelser i det midtjyske, som ikke koster noget. I Aarhus er der faktisk mange muligheder, hvis man gerne vil spare lidt på budgettet.

Her får du et bud:

 • Væksthusene i Botanisk Have (Aarhus) – her kan du bevæge dig rundt imellem forskellige slags klimaer. Der findes cirka 2.000 plantearter her, så der er masser af grønt, du kan betage på din vej.
 • Silkeborgsøerne – tag på opdagelse i byen og slut af med en gåtur omkring de beundringsværdige søer
 • Himmelbjerget – Danmarks højeste punkt med sine 147m over havet er bestemt et besøg værd. Himmelbjerget ligger mellem Silkeborg og Ry.
 • Marselisborg Dyrehave – oplev dyrene helt tæt på, mens du går rundt i den flotte have. Det perfekte sted at holde frokost, så husk madpakken.
 • Den Uendelige Bro – Den særlige badebro, er et besøg værd hvis man opholder sig i Aarhus og omegn. Den kan findes på vejen mod Ballehage Strand.

Seværdigheder i Sønderjylland/Sydjylland

Den sydlige del af Jylland byder på spændende historie, gode strande, særprægede øer, fantastisk natur og kendte attraktioner. Det giver god mening at pakke kufferten fra Eminent og tage på opdagelse i det sønderjyske.

Sønderjylland er en glimrende destination at udforske, hvis man rejser som børnefamilie eller par, hvad enten man skal holde miniferie, sommerferie eller vinterferie.

Oplevelser i Sønderjylland

Til de mere vovede typer er Sønderjylland faktisk et ret godt valg i forhold til oplevelser, der giver et sus i maven. Du kan nemlig prøve en særlig oplevelse, som kaldes for bridgewalking.

Ved Lillebælt, får du en guidet tur i 60 meters højde over broen, hvilket er en ret speciel oplevelse.

Se mere om bridgewalking på Lillebæltsbroen.

Fra luften er det også muligt at betage det danske land på en helikoptertur. Disse ture arrangeres flere steder i landet, alt efter hvor man befinder sig. Se mere om helikoptertur i Sønderjylland her.

Pizzakursus, kaffesmagning og ginsmagning er dog også en mulighed for dig, som rigtigt nyder smagsoplevelser.

I Sønderjylland er det også muligt at prøve følgende:

Se alle oplevelser i det sønderjyske her.

Gratis oplevelser i Sønderjylland

I Sønderjylland, er der mange naturoplevelser som er meget specielle, og som ikke koster noget som helst. Du får her tips til, hvad du kan lave af gratis aktiviteter:

 • Sort sol – dette er et naturfænomen, som kan opleves, når det er efterår og forår. Sort sol er et begreb, som bruges når stære samles ved eksempelvis Tøndermarsken for at overnatte. Det er et forunderligt syn, som bør opleves, hvis man befinder sig på disse kanter i de rette sæsoner
 • Vikingernes Jelling – UNESCO’s liste. Oplev de to gravhøje, som Harald Blåtand rejse over sine forældre, Thyra og Gorm den Gamle.
 • Hærvejen – spændende rute du enten kan cykle eller vandre. Hærvejen er Danmarks ældste landevej.
 • Økolariet – oplevelser for hele familien. Økolariet ligger i Vejle og koster ingenting i entre.
 • Skulpturpark Billund – 21 spændende skulpturer, hvor der også kan findes legevenlige til de små.
 • Fredericia Vold – byen er i sig selv enormt spændende og har masser af historie. Besøg volden i byen og lær mere om fæstningsanlægget.

De gode tips

Der findes sjove, udfordrende, spændende, anderledes og mindeværdige oplevelser i Jylland med noget for enhver smag. Det du bør tænke over, når du skal på ferie i Danmark og ud at opleve en masse er selvfølgelig overnatningsstedet.

Hvad er vigtigst for den kommende tur?

Er det at være tæt på naturen eller stranden?

Er der en storby du gerne vil besøge på grund af alle seværdighederne eller trænger du til afslapning ved naturskønneområder?

Rejser du med børn, venner eller som par spiller det også en rolle i forhold til, hvor ferien skal holdes.

En anden vigtig faktor er desuden, hvilken sæson du vælger at holde ferien i. Om sommeren må du selvfølgelig forvente, at mange af de populære attraktioner har rigtigt mange besøgende. Det kan gøre oplevelsen dårligere, hvor at det derfor kan give mening af besøge disse udenfor højsæson.

Det er desuden en rigtig god idé at booke nogle bestemte oplevelser på forhånd. Der er forskelige oplevelser, som måske kun har få deltagere og derfor kan der være rift om pladserne.

Hvis du allerede nu ved, hvor ferien skal holdes og hvilke attraktioner, samt oplevelser du gerne vil have med, så er det en god idé at undersøge om der er pladser. For eksempel, hvis du gerne vil tage et kursus over flere dage.

Nu har du fået en idé om forskellige seværdigheder og oplevelser i Jylland, som du kan finde i det nordjyske, midtjyske og syddanske.

Forhåbentligt kan du finde lidt inspiration til næste ferie.

Artiklen er skrevet af Rejsekris Redaktionen, der hjælper Rejsekris med at skrive artikler om de mest populære danske rejsemål.

 • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
 • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
 • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
 • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler