Seværdigheder i Edinburgh – Her er de ting du skal se i Skotland

Balmoral Hotel Edinburgh

Edinburgh er en af mine absolutte yndlingsbyer i hele verden og jeg var så heldig, at jeg for et par år siden kunne kalde den skotlandske hovedstad for mit hjem i et halvt års tid.

I denne guide vil jeg fortælle om nogle af de bedste seværdigheder og oplevelser i Edinburgh.

Edinburgh er en relativt lille storby, så det er i mine øjne den ideelle by til en forlænget weekendtur, da man nemt kan få set de vigtigste seværdigheder og samtidig rent faktisk holde ferie i stedet for at styrte rundt til en masse forskelligt.

Noget der i særdeleshed kan være tilfældet, hvis man forsøger at se alle seværdigheder i London eller Paris.

Edinburgh er nem at komme til, nem at komme rundt i og så er det ganske enkelt en fortryllende by som jeg endnu ikke har hørt nogen komme skuffede hjem fra.

 

Så hvis du har planlagt en rejse til Edinburgh kan du godt begynde at glæde dig. Og lad os så ellers gå direkte til guiden til seværdigheder i Edinburgh.

Jeg vil både gennemgå “de kendte” seværdigheder og samtidig give mine egne personlige tips til byen.

Hvis du hellere vil have guiden i videoform, så har jeg lavet en video med tips til Edinburgh tilbage i 2017 – snup en kop kaffe, det var min første videoguide og den blev lidt lang 😀 :

Edinburgh Castle – byens altoverskyggende seværdighed

edinburgh
Edinburgh Castle (i baggrunden) kan ses fra hele byen og er i den grad et besøg værd.

Det er umuligt at skrive en guide til seværdigheder i Edinburgh uden at nævne Edinburgh Castle, så lad os bare starte dér.

Borgen ligger hævet over hele byens centrum, så det er umuligt ikke at blive draget af den imponerende bygning og man har ikke været i Edinburgh, hvis man ikke har slået vejen forbi Edinburgh Castle.

Borgen stammer helt tilbage fra 1100-tallet og har været en af Skotlands vigtigste fæstninger gennem flere hundrede år. Dets betydning for militæret har været enorm og der er fortsat et krigsmuseum (og meget mere) bag murene.

Du kan i princippet godt “nøjes” med at gå turen op til esplanaden foran borgen, hvor man får en fremragende udsigt over både den nye og gamle del af Edinburgh, men det anbefales selvfølgelig at betale de ca 150 kroner og komme indenfor murene.

Hvis du booker din billet online får du en spring-over-køen billet, der godt kan vise sig nyttig – her er altså tale om en af Skotlands bedst kendte seværdigheder, så der kan være godt besøgt i højsæsonen.

Køb billetter til Edinburgh Castle her.

The Royal Mile – forener de to royale bygninger

Det er ikke uden grund, at jeg skriver om The Royal Mile imellem Edinburgh Castle og Holyrood Palace, der kommer længere nede på min liste her.

The Royal Mile er nemlig den vej, der går fra borgen ned til slottet, Holyrood Palace. Det er med andre ord den mest kendte gade i hele Skotland og der er spækket med turistbutikker, hvor man kan købe sig fattig i whisky, kilte, alt-i-uldtøj og alskens turistbras 😀

Alle turister kommer her mindst en gang og de fleste vil nok ende her flere gange på rejsen til Edinburgh, da der er mange seværdigheder og oplevelser på og omkring Royal Mile.

Jeg kan bl.a. anbefale at kigge indenfor i St Giles Cathedral, der er gratis at besøge og simpelthen er en virkelig smuk katedral.

Husk også at udforske sidegaderne, der her hedder en ‘close’, hvor der kan vente en hyggelig pub eller en trappe ned til en anden gade.

Næsten oppe ved Castle finder du bl.a. en virkelig hygge pub i en close, nemlig Jolly Judge.

Palace of Holyroodhouse – den britiske dronnings officielle residens i Skotland

I bunden af Royal Mile ligger så Holyrood Palace – lige overfor det skotske parlament endda. Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg aldrig har været indenfor, men blot været forbi og vise familie og venner stedet udefra.

Så jeg har ikke så meget insider-viden om, hvordan det ser ud indenfor, men selvom det er et royalt palads, så kan man faktisk komme på rundvisning indenfor…

Få mere info online her.

Arthur’s Seat – bestig Edinburghs vulkan

Arthur's Seat
Sydlig udsigt fra Arthur’s Seat

Ved siden af Holyrood Palace ligger Holyrood Park, hvis højeste punkt du ganske enkelt ikke kan overse, når du er i Edinburgh. Hvor Edinburgh Castle ganske vist ligger højt placeret, så er Arthur’s Seat (som vulkantoppen inde i parken hedder) byens altoverskyggende højeste punkt.

Og der kan man naturligvis vandre op, hvilket jeg i den grad anbefaler, hvis du er i nogenlunde form.

Det er ikke en hård opstigning, hvis du tager den nede fra Royal Mile-enden, men i vådt føre kan det kræve nogle gode sko og du skal regne med, at der kommer mudder på dem 🙂

Calton Hill – udsigtspunkt midt i byen

rejsekris edinburgh
På Calton Hill med Arthur’s Seat i baggrunden en kølig vinterdag…

Hvor det tager ca 30 minutter at gå op til toppen af Arthur’s Seat, så er det noget mere overskueligt at smutte op på toppen af Calton Hill, der er beliggende for enden af Edinburghs svar på Londons velkendte Oxford Street, Princes Street.

Her er der trapper op, så man kan vitterligt komme (meget) højt op inde i centrum af Edinburgh og blive belønnet med en fantastisk udsigt på få minutter.

Det ville virkelig være en skam at rejse til Edinburgh og ikke tage et smut op på toppen af Calton Hill.

Nationalmuseet – gratis og spændende for børn & voksne

Nationalmuseet i Edinburgh er en gratis oplevelse og der er nok at se på for både børn og voksne.

Beliggende i Old Town få hundrede meter fra bl.a. Royal Mile, Victoria Street og Grassmarket, så er det et ret godt sted at have i baghånden til en dag, hvor vejret måske ikke arter sig – det er jo Skotland, så der er god chance for, at solen ikke skinner under hele din storbyferie i Edinburgh.

På Nationalmuseet kan du bl.a. opleve Dolly The Sheep – det første klonede pattedyr i verden.

Der er bl.a. en café og restaurant på museet og jeg kan også anbefale at finde vej til toppen, hvor der er en udendørs åben terrasse, hvor man får en glimrende udsigt over Edinburgh og kan se helt ned til Pentland Hills.

Victoria Street – Diagonalstræde fra Harry Potter

victoria street edinburgh


JK Rowling skrev som bekendt Harry Potter bøgerne (i hvert fald den første), da hun boede i Edinburgh. Det betyder, at mange af stederne fra bogen er inspireret af virkelige steder i Edinburgh.

En af de mest kendte er Victoria Street, der ligger få meter fra Rowlings faste skrive-café i Edinburgh – og man ser straks, at det er her hun har fået inspiration til Diagonalstræde (Diagon Alley) fra Harry Potter universet.

I Victoria Street er der flere cafeer, indie butikker og en af byens bedste pubber, The Bow Bar.

Harry Potter byvandring i Edinburgh

harry potter seværdighed edinburgh


Hvis du (også) er kæmpe Harry Potter fan, så kan du med fordel tage på en 2-timers dedikeret Harry Potter byvandring i Edinburgh.

Turen koster kun ca 100 kroner, har ekstremt gode anmeldelser og kommer forbi nogle af de vigtigste Harry Potter relaterede seværdigheder i Edinburgh.

Læs mere om byvandringen og køb billetter her.

Mary King’s Close – oplev det gamle, underjordiske Edinburgh

En af Edinburghs mest populære seværdigheder, eller oplevelser er det måske nærmere, er Mary King’s Close.

Det er så populært, at hvis man kommer på dagen, så er der sjældent ‘tider’ til ture – det måtte jeg selv sande her for et par måneder siden, da jeg var i Edinburgh og ville tage en tur i Mary King’s Close med nogle venner. Vi var der lige efter åbningstid kl 10, men kunne først få tid sent om aftenen.

Så jeg vil virkelig anbefale at booke denne oplevelse i Edinburgh hjemmefra!

Videoen herover viser meget godt, hvad du kan forvente, så jeg vil ikke fortælle meget mere om oplevelsen, men blot anbefale den på det kraftigste…

Køb billetter og læs mere her.

Rejseguiden til Edinburgh opdateres snarest…

    Planlæg din rejse med disse gode sider  👇🏻

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.