Grupperejse til Edinburgh – Jeg var guide for 44 personer

Edinburgh

Jeg har for nylig været i Edinburgh, hvor jeg var rejseguide for en gruppe på 44 personer. Herunder vil jeg fortælle lidt om, hvad vi så og hvordan det generelt gik at være guide for en stor gruppe i den skotske hovedstad.

Min karriere som rejseguide startede egentlig i efteråret, hvor jeg skræddersyede en rejse til London for en skoleklasse og også rejste med som guide. Den tur gik rigtig godt og jeg har fået smag for arbejdet som rejsekonsulent – så meget, at jeg er i gang med at etablere mit eget rejseselskab, så jeg kan stå for alle aspekter af en grupperejse.

Så det kom egentlig meget belejligt, da jeg for et par uger siden fik en email fra lederen af en gymnastikforening, der skulle rejse til Skotland med 44 gymnaster (inkl. forældre) og gerne ville have en hel dag i Edinburgh til at opleve den skotske hovedstad inden rejsen gik retur til København.

Vi aftalte, at jeg fløj ind til Edinburgh og fungerede som rejseguide for gruppen på deres dag. Det stod mig således frit for at planlægge, hvordan dagen skulle forløbe og hvad vi skulle se på bare én dag i Edinburgh.

Det bedste af Edinburgh på en dag

edinburgh

Bussen med gymnasterne ankom til Calton Hill ca 11:30 – forsinket, så vi måtte skippe turen op på en af Edinburghs bedste viewpoints desværre.

Planen var derudover også at gå op på Arthur’s Seat (byens gamle vulkan), men jeg kunne ret hurtigt se, at her var altså tale om en træt flok unge mennesker – de havde været på træningslejr hos en venne-forening, så en lille bjergbestigning var altså ikke den bedste idé.

Så det droppede vi og startede i stedet turen ved Palace of Holyroodhouse – slottet hvor den britiske dronning residerer, når hun er på officielt besøg i Skotland. Lige overfor ligger jo det skotske parlament – så allerede her får man slået to fluer med et smæk og set et par vigtige pejlemærker i Edinburgh.

Lige dér starter Royal Mile, der går hele vejen fra Palace of Holyroodhouse til Edinburgh Castle og det er samtidig byens primære turistgade med masser af butikker, cafeer og pubber. Den vandrede vi op af og slog et knæk, da vi skulle mod National Museum of Scotland.

Jeg havde forventet det nedslåede blik, der mødte mig af gruppen, da jeg fortalte, at første stop var National Museum of Scotland – gymnasterne var mellem 6-15 år og så har man bare ikke lyst til at gå på museum. Jeg lovede dog, at det altså ikke var et kedeligt museum og at der i øvrigt også var en fed rooftop terrace.

Mit indtryk var da også, at de, da vi allesammen mødtes efter 30 minutter, var meget positive over museet, hvor man bl.a. kan ‘se’ dinosaurer og andre enorme skabninger. Personligt er jeg heller ikke den store museumskigger, men nationalmuseet i Edinburgh er altså fedt (og gratis).

edinburgh grupperejser

Rooftop terrassen er også hele besøget værd – her stiger man op midt inde i Edinburgh og kan overskue meget af byen. Her holdt vi en pause og der blev lystigt skudt selfies med Edinburgh Castle i baggrunden.

Herfra gik vi forbi The Elephant House, hvor JK Rowling skrev en stor del af den første Harry Potter bog, hen til St Giles Cathedral; en (gratis-at-besøge) kirke på Royal Mile, hvor vi lige hurtigt var rundt.

Gruppen var (primært) piger, så det første der blev sagt til mig, da jeg mødtes med gruppen var: bliver der tid til at shoppe? 😀

Efter kirken snakkede jeg lige med en af lederne fra gruppen og vi blev enige om, at vi havde at gøre med en pænt træt flok unge piger og de skulle næsten lige have lov at få en lille shopping-tur. Der var vist også flere, der har været i London og havde fundet ud af, at der altså også lå en Primark i Edinburgh 😀

Så vi gik ned på Princes Street, sendte tøserne i Primark til stor begejstring for dem, men til dybe suk fra de fædre, der var med. Hvordan løser man så den? Nemt – jeg tog fædrene med i gå-gaden Rose Street, hvor der jo ligger masser af klassiske, britiske pubber.

Edinburgh pub

Vejret var endda så godt, at vi kunne sidde og nyde en enkelt pint udenfor Milnes Bar inden vi mødtes med pigerne igen, der kom triumferende med deres Primark-poser.

Herefter gik vi igen over i Old Town, hvor Victoria Street ventede – den meget specielle gade har som bekendt inspireret JK Rowling til at skabe ‘Diagonalstræde’ fra Harry Potter universet og så er det bare en fantastisk flot og farverig gade.

Generelt er der bare mange Harry Potter seværdigheder i Edinburgh!

victoria street edinburgh

Klokken var efterhånden blevet 15:45, hvor jeg på forhånd havde bestilt 45 sandwiches hos Graze on Grassmarket. De var klar, da jeg stak hovedet ind og således kunne gymnasterne få fyldt maverne inden de skulle mod lufthavnen.

På trods af forsinkelser, trætte ben og (ekstrem) varme i Edinburgh, så blev det en rigtig fin dag og jeg har siden hørt fra gymnastikforeningen, at de var meget glade for at have mig med. Det blev jeg naturligvis meget glad for at høre.

  • Se den oprindelige rute for vores rundtur i Edinburgh her.
Edinburgh Broughton Street
En af de mange pubber i Broughton Street – en af mine yndlingsgader i Edinburgh.

Jeg havde en enkelt overnatning i Edinburgh, så jeg brugte resten af min dag på at besøge et par af mine gamle yndlingssteder i byen; Cask and Barrel, Inverleith Park, Stockbridge og Dean Village inden jeg checkede in på det billige Haymarket Hub hotel.

Læs også: hvor skal man bo i Edinburgh?

Opdager Edinburghs bedste viewpoint

Som sagt boede jeg på Haymarket Hub Hotel, der som navnet antyder ligger lige ved Haymarket stationen i Edinburgh. Der har jeg generelt frarådet folk at bo, når de har spurgt mig – der er nemlig ret mange hoteller i det område og priserne er gode. Men det er der så også en grund til, da Haymarket måske nok er en af byens store togstationer, men så er der til gengæld ikke så meget andet at sige om området.

Edinburgh centrum er meget lille, så der er simpelthen ingen grund til at bo ude ved Haymarket i stedet for i Old eller New Town. Medmindre man, som jeg, står og skal booke et billigt hotel midt i højsæsonen og er meget sent ude 😀

God morgenmad og kaffe i Old Town

edinburgh kaffe og mad
En ‘spicy benny’ med en glimrende cappuccino.

Da jeg boede i Edinburgh gik jeg tit forbi et sted i Old Town, men fik først prøvet det, da jeg var derovre igen på en senere storbyferie (jep, jeg vender altid tilbage til Edinburgh mindst en gang om året…). Siden da har jeg tit tænkt på den mad og kaffe jeg fik, da det altså bare var decideret fremragende.

Så jeg satte kurs mod Thomas J Walls (læs anmeldelser her) i Old Town, hvor jeg vidste, at der ventede en fremragende ‘spicy benny‘ mad og en cappuccino. Den var rigtig god, men selvfølgelig ikke så overdådig som jeg havde gjort den til i min erindring 😀

Blackford Hill – byens bedste udsigt

Edinburgh Arthur's Seat
Udsigten fra Blackford Hill

Der er masser af bakketopper i Edinburgh, hvor man får en eminent udsigt over byen. Calton Hill er den nemmeste og mest centrale, Arthur’s Seat er den højeste (og sværeste at bestige) og så er der Blackford Hill nede i det sydlige Edinburgh. Der havde jeg aldrig været, men jeg havde set en masse flotte billeder derfra, så nu skulle det altså være.

Det skulle vise sig at være byens flotteste viewpoint. Det er klart, at udsigten oppe fra Arthur’s Seat er den vildeste, da man her er langt højere oppe end noget andet sted i Edinburgh, men fordelen ved Blackford Hill er, at Arthur’s Seat altså er med i udsigten herfra.

Edinburgh castle

Derudover er man tættere på Pentland Hills syd for byen og har simpelthen bare en helt forrygende 360 graders udsigt. Svært at beskrive og svært at fange på et almindeligt kamera uden vilde objektiver, men jeg kan i hvert fald i den grad anbefale at tage turen derned, hvis du er vild med flotte udsigter.

Mine 30 timer i Edinburgh sluttede med en lang vandretur nede fra Blackford Hill via Old Town til tram-stoppet på Princes Street og ud til lufthavnen (hvor mit fly var forsinket).

Jeg kommer tilbage til Edinburgh og Skotland allerede om to måneder, hvor jeg skal på roadtrip til Isle of Skye…

Se alle mine rejsevideoer fra Skotland (og Isle of Skye) her:

Send mig gerne en mail på kf(a)rejsekris.dk, hvis I er en gruppe, der skal til Skotland og gerne vil have skræddersyet jeres tur.

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler