Storbyferie i Budapest – Tips til byen, seværdigheder & restauranter

budapest

Læs om, hvad jeg fik 3 dage i Budapest til at gå med og bliv inspireret til oplevelser og restaurant-besøg i den ungarske hovedstad.

Indtil for et par uger siden havde jeg et lidt underligt forhold til Budapest, da jeg kun en gang tidligere havde besøgt den ungarske hovedstad.

Det var under den store Sziget Festival, hvor jeg ikke fik set særlig meget af selve Budapest, da tiden blev spenderet med koncerter på festivalen (jeg kan virkelig anbefale at udskifte Roskilde for en sommer og tage på Sziget).

Derfor var det relativt nemt at beslutte, at turen skulle gå til Budapest, da min kæreste og jeg fik lyst til en lille efterårsferie.

Vi fik bestilt ganske billige flybilletter til ca 750 kr retur og satte kursen mod Ungarn i begyndelsen af oktober, hvor vejrudsigten havde lovet op mod 20 graders varme og sol – i hvert fald den ene dag vi var i byen.

Fra Budapest Lufthavn til centrum

Transporten fra lufthavnen til centrum af Budapest er relativt ringe, hvis jeg skal sige det. Man kan tage en (meget) billig bus ind til byen.

Ulempen ved denne bus er, at den kun kører til en banegård i den østlige del af Budapest, hvorefter man så skal med offentlig transport helt ind til byen. Det var humøret ikke til, da vi landede ca kl 22.

Derfor blev det en taxa. Der er en speciel taxa-kø udenfor ankomstterminalen, hvor man fortæller, hvor man skal køres hen og så får en kvittering med en estimeret pris for turen, hvilket er meget rart.

Chaufførerne kan nemlig sjældent det store engelsk. Der stod, at man kunne betale med diverse kort, men vores chauffør krævede kontant betaling – heldigt, jeg havde hævet lidt forint på forhånd.

Han grinede mig op i hovedet og blev derefter sur, da jeg kun gav ham, hvad der svarer til måske 5-10 kroner i drikkepenge (jeg havde ikke så meget styr på den lokale valuta på det tidspunkt).

Velkommen til Budapest, hvor man af og til bliver behandlet elendigt af de lokale 😀

Opdateret 2020: jeg har nu været i Budapest flere gange og tager aldrig de “almindelige” taxaer. Det er simpelthen ikke besværet værd – jeg booker derfor en privatchauffør online hjemmefra.

Budapest er super billig og det er det også med en ‘privat vogn’, hvor man ikke skal skændes med en irriterende chauffør – her er der betalt på forhånd, så man kan ikke blive snydt.

Jeg booker selv via GYG her.

Vores hotel i Budapest

hotel budapest
Værelse på vores hotel.

På mit seneste besøg i Budapest boede jeg på et 5 stjernet hotel med swimmingpool på toppen (læs om hotellet i Budapest her). Det havde vi ikke rigtig behov for på denne oktober-tur, men jeg var en anelse skræmt efter mit sidste besøg i byen, hvor personalet på hotellet virkede som om de virkelig hadede os…

Jeg fandt et hotel i Budapest, der så ganske fint ud. Valget faldt på Hotel Benczur, som fungerede som en fin base for vores ophold.

Hotel Benczur er beliggende tæt ved Heroes Square og det store thermalske bad Szechneyi (tjek det her).

Ganske fint hotel med udmærket beliggenhed. Man kunne gå til det jødiske kvarter på 20 minutter og ellers var der både metro og bus få minutters gang fra hotellet.

Opdatering 2021: jeg har nu udarbejdet en større guide til, hvor man skal bo i Budapest.

Offentlig transport i Budapest

offentlig transport budapest
Anbefaler alle rejsende at købe Budapest Card til offentlig transport i Budapest.

Vi gik en del rundt i byen, men valgte alligevel at investeret i et Budapest Card, der giver ubegrænset kørsel med offentlig transport. Det er jeg meget glad for, at vi gjorde, da taxa-chaufførerne i Budapest godt kan være nogle slyngler og slynge om sig med virkelig høje priser. Så Budapest Card er godt givet ud.

Vi kørte både med metro, bus og tram, som fungerer upåklageligt. Jeg bruger altid Google Maps’ rejsevejledning, når jeg er ude at rejse og skal finde vej fra a til b med offentlig transport. Dette fungerer også fremragende i Budapest, hvor man hurtigt får at vide om metro, bus eller tram bedst kan betale sig.

Blev ganske positivt overrasket over, hvor godt den offentlige transport i Budapest fungerede.

Man kan købe Budapest Card hjemmefra her.

Oplevelser & seværdigheder i Budapest

gellert budapest

På vores første dag besluttede vi os for at bestige Gellert bjerget for at få en flot udsigt over byen. Hjemmefra havde jeg (som altid) læst en masse andre rejseblogs om Budapest for at finde inspiration til turen og en ting gik igen: man skulle tage sig en tur op på Gellert.

Så det gjorde vi og jeg kan nu stemme i med de andre rejsebloggere: Gellert bjerget kan anbefales, da udsigten er helt eminent. Turen derop kræver lidt af lårmusklerne, men udsigten er det hele værd.

Det jødiske kvarter i Budapest er en anden must-see ting på listen. Kvarteret ligger lige nord for centrum og er en fed blanding af Berlin & Paris, synes jeg. Der er masser af fede cafeer, barer og restauranter i området, så man kan egentlig blot tage en slentretur gennem kvarteret og se hvad der er.

Søndag tog vi hen til den legendariske ‘ruin pub’ Szimpla Kert, som de fleste unge, der besøger Budapest også svinger vejen forbi – dog typisk om aftenen for at svinge træbenet.

szimpla kert priser
1000 forint er lig med ca 25 danske kroner, så det er sjovt at gå i baren på Szimpla – og alle andre steder i Budapest.

Søndag formiddag var der dog madmarked med alt fra lokale grøntsager til varme retter og bagerbrød. Stedet er i sandhed et besøg værd – også selvom det står i alle guidebøger til Budapest 😀

st stephen budapest

Der er vitterligt nok at se og lave i Budapest (som f.eks. St Stephen katedralen som ses på billedet herover og er gratis at besøge), så jeg vil blot anbefale at tage et kig på udvalget af attraktioner, ture og oplevelser hos GetYourGuide her.

Nu går jeg nemlig videre til det, der kan være lidt sværere at finde hjemmefra, når man rejser til Budapest.

Opdateret 2019: jeg har nu også en stor guide til seværdigheder i Budapest.

Restauranter i Budapest

Budapest er billig og derfor et det også billigt at gå ud at spise fint. Der er dog også rift om pladserne på de bedste restauranter, da alle europæere jo kan rejse til Budapest og pludselig har råd til at booke bord på byens bedste restauranter.

Derfor er det netop en rigtig god idé at booke bord hjemmefra – gerne i så god tid som muligt. Selv begyndte jeg først at skrive til restauranter et par uger før vores tur og måtte sande, at det var lidt for sent – flere af stederne var fuldt bookede hjemmefra. Vi fik dog bord et par ekstremt gode steder.

Zeller Bistro

zeller bistro restaurant budapest

Her fik jeg uden tvivl mit bedste måltid nogensinde. Restauranten var da også i top 10 over restauranter i Budapest på Tripadvisor og der var fuldt booket, da vi besøgte stedet en tirsdag til frokost.

Det er en kælderrestaurant, hvor stemningen er meget hyggelig og moderne europæisk. Jeg fik en dagens special ret med spareribs som billedet herover viser. Det var helt fantastisk og kostede kun i omegnen af 100 kr pr mand for forret, hovedret og sodavand.

Mere info her.

Bock Bisztro

bock budapest

Endnu en restaurant som jeg havde booket bord på hjemmefra. Med god grund, skulle det senere vise sig. Vi lavede da også den klassiske ‘dansk turist i udlandet’ og var virkelig underdressed til besøget. Det viste sig nemlig, at stedet (vist nok) havde fået en Michellin stjerne et par dage inden vores besøg.

Så der sad vi i vores almindelige tøj blandt jakkesæt og pæne kjoler 😀 Vi fik dog ikke dårligere service af den grund og maden var ekstremt god – og billig, som altid.

Opdatering 2021: Bock er (vist) desværre lukket permanent pga corona…

Et andet klassisk smart spisested, som er beskrevet på alle de smarte rejseblogs er Mazel Tov, som er en jødisk restaurant i det jødiske kvarter. Her kan man ikke booke bord, men vi mødte op ved 19:30 tiden en mandag aften og fik bord med det samme. Maden var også her ganske god, men i den dyre ende i forhold til, hvad priserne sædvanligvis er i Budapest.

Mit bedste tip til dig, der gerne vil spise godt i Budapest er at Google dig lidt rundt, finde et par gode restauranter og så få booket bord hjemmefra – det gør alle de andre turister nemlig, så der er altid booket op på de bedste restauranter i Budapest.

Storbyferie i Budapest?

Alt i alt var jeg meget godt tilfreds med at besøge Budapest for anden gang. Det er en rigtig fed by, hvor der er nok at give sig til, hvis man er på weekendtur.

Hvis jeg igen skal dertil vil jeg dog sørge for at lægge besøget om sommeren, finde et hotel med swimmingpool og generelt holde lidt mere afslapningsferie på stedet. Jeg tror virkelig, at der er et fedt natteliv og en god stemning i byen på de her lune sommeraftener.

Og fadøl til 10-15 kroner kan man jo ikke sige nej til 😀

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler