Seværdigheder på Malta – Her er 15 oplevelser til din rejse

malta seværdigheder

Selvom Malta ikke er verdens største ø, betyder det ikke, at den ikke er rig på kultur, oplevelser og seværdigheder. Her kan du nemt finde indhold til både en og to ugers ferie, og du skal være effektiv, hvis du skal løbe tør for steder at besøge eller attraktioner at se på Malta i løbet af din ferie på øen.

Går turen inden længe til Malta for dit vedkommende, og har du endnu ikke planlagt, hvad du bare må nå at se, mens du er på øen, har jeg her samlet en liste over 16 seværdigheder og attraktioner, som du kan lade dig inspirere af.

Rejse til Malta – hvad venter dig?

malta


Mange tror, at Malta bare består af en enkelt ø – nemlig Malta. Men det er en ø-stat bestående af faktisk tre øer. Den største af dem er selve øen Malta, men ø-staten består også af to andre beboede øer, nemlig Gozo og Comino, som jeg i den grad vil anbefale dig at besøge, også selvom du formodentlig skal bo på hovedøen.

Hvad du kan forvente at finde og opleve på de to øvrige øer, skal jeg nok også komme ind på herunder, så du ved, hvad du kan forvente dig af udflugterne dertil.

Når du er på Malta, kan du også glæde dig til en masse historiske oplevelser. Grundet sin ret gode strategiske placering i Middelhavet, har Malta været en eftertragtet ø at have herredømme over, hvilket har betydet, at flere stormagter har hersket over Malta gennem tiden.

Se en lille introduktion til Malta i videoen her – rejseguiden til seværdigheder på Malta fortsætter under videoen:

Disse mange slag og styreformer har efterladt mange spor, og alle dem kan jeg anbefale dig at gå på opdagelse i, når du rejser til Malta.

Jeg vil komme ind på en række af de historiske monumenter og efterladenskaber, som du bør besøge under din ferie på øen. Selvom øen i den grad inviterer til badeferie, kan det også være spændende at gå på historisk opdagelse, når du er der.

  • Malta har tidligere været under britisk herredømme, hvilket i dag har den store fordel, at langt de fleste personer på Malta taler godt engelsk.

Det gør det meget nemmere at kommunikere med lokalbefolkningen, så du skal ikke være bange for, at du er nødt til at lære maltesisk, hvis du gerne vil kunne gøre dig forståelig hos beboerne.

Nærmere betegnet taler 88% af befolkningen engelsk, så selvom du kan komme langt med tegnsprog, er det ikke sikkert, du får behov for at bruge det, når du er på Malta – alt afhængig hvor god du er til engelsk naturligvis.

Lad os kigge lidt nærmere på, hvad du kan tage ud at opleve, når du inden længe skal rejse til Malta. Herunder kigger jeg nærmere på en række seværdigheder og oplevelser, der ganske enkelt skal ses.

Den Blå Grotte – en smuk oplevelse i naturen på Malta

malta blå grotte


Egentligt er navnet Den Blå Grotte lidt af et forvirrende navn, da der i virkeligheden er tale om flere grotter i forlængelse af hinanden. 

Seværdigheden ligger på den sydlige kyst af Malta lidt uden for havnebyen Wied iz-Zurrieq og er helt bestemt et besøg værd, hvis du skulle befinde dig på øen.

Du har mulighed for at komme på en smuk sejltur ind i grotterne, hvilket normalt tager omkring 20 minutter. Hemmeligheden er at besøge grotten om formiddagen, når solen står lavt på himlen og kan strække sig helt ind i grotten og oplyse den med det mest fantastiske farvespil, og selv koraller og planteliv leger med i fluorescerende farver.

I de gamle historier fra Malta lyder skrønen, at det gamle søfolk ofte sejlede på grund ved grotterne, fordi de kunne høre sirenerne synge så smukt. Om det sker for dig, må du jo bare vente at se.

Du har mulighed for at købe din billet til turen lige her.

Comino – tag på halvdagstur til Maltas naboø

comino malta
Tag på bådtur fra Malta til Comino.

Comino er en utroligt lille ø på kun 3,5 kvadratkilometer der ligger mellem øerne Malta og Gozo, men selvom øen ikke er stor, har den alligevel nogle helt særlige ting at byde på.

På Comino er kun en meget lille håndfuld mennesker bosat, og derfor følger det også, at der heller ikke rigtigt er biler at finde og ingen asfalterede veje. Her kan du virkelig finde fred og ro fra resten af verden.

Er du til vandring eller fotografering, er her enestående muligheder for at få nogle helt fantastiske billeder og oplevelser med hjem, da øen også er et smukt naturreservat. 

Den helt store attraktion på Comino er dog Den Blå Lagune, og det kan man jo godt forstå, da lagunen byder på dejligt krystalklart vand indrammet af spektakulære vulkanske klippeformationer.

Dette gør også, at Den Blå Lagune er perfekt til dykning, snorkling, en svømmetur eller solbadning.

Hvis du har lyst til selv at opleve den smukke, lille ø samt den yndige lagune, har du mulighed for at booke dig ind på en halvdagstur med afgang fra Malta lige her.

Gozo – oplev unik verdenshistorie nær Malta

Du bør heller ikke snyde dig selv for at besøge ø-statens tredje ø, nemlig Gozo. Øen er ikke nær så lille som Comino, som klart er den mindste af de tre, men den blegner stadig i forhold til hovedøen Malta, hvis vi sammenligner udelukkende på størrelsen.

På Gozo har du mulighed for at opleve en masse spændende attraktioner på relativt kort tid, da der ikke er så langt fra sted til sted. Det er en af fordelene ved den mindre ø.

Du kan blandt andet komme forbi Victoria, som er øens hovedstad, hvor du kan opleve Cittadella-bygningen, som bl.a. er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. De første spadestik til slottet blev taget helt tilbage i år 1500 f.Kr.

Du kan også sagtens få tiden til at gå ved at besøge Mgarr havnen – der hvor du formodentlig lægger til, hvis du tager til Gozo – som er øens primære havn.

Her er en utrolig hyggelig stemning, og du kan nyde de mere fredelige omgivelser, da der nok ikke er lige så mange mennesker her, som på Malta.

Du kan booke billetter til en Gozo tur her.

Læs meget mere om øen i denne guide til, hvad man skal lave på Gozo.

Paceville Pub Crawl – oplev Maltas natteliv

Vil du gerne ud at opleve noget af det festlige natteliv, som du i den grad også finder på Malta, kan du vælge at tage med på en pubcrawl tur i Paceville, som nok er det sted på Malta med mest gang i den.

Paceville er et område i St. Julians, en by nord for hovedstaden Valletta, hvor du finder en lang række barer, natklubber og diskoteker. Det er det perfekte sted at være, hvis du er glad for at feste til den lyse morgen.

På denne skræddersyede pub crawl kan du glæde dig til at drikke gratis drinks, være med i shotskonkurrencer og ikke mindst at slutte aftenen af på den største natklub på hele Malta.

Det er den perfekte mulighed for at feste og møde nye mennesker. 

Lyder det som noget for dig, kan du booke dine billetter her.

Hold øje med gode tilbud på rejser til Malta og andre destination på Rejsesiden.dk.

De historiske templer på Malta – seværdigheder man bare skal opleve på rejsen

Nogle af de historiske spor, som de forrige herredømmer har efterladt sig på Malta, er blandt andet en lang række templer, som du har mulighed for at komme ud at opleve.

Nogle af dem er flere tusinde år gamle, så du træder et skridt direkte ind i Maltas historiebøger, når du med en guide kommer forbi øens vigtigste templer.

To af de mest kendte templer, som du kommer forbi på turen, er Tarxien og Hagar Qim templerne, som begge er over 5.000 år gamle.

Derudover vil du på turen også besøge Mnajdra templet, der ligger tæt på Hagar Qim templet, og som også er bygget inden for den samme periode.

Taget alderen i betragtning er disse templer utroligt godt bevarede, hvilket også gør dem endnu mere interessante at besøge den dag i dag.

Lad dig imponere af oldtiden og de maltesiske forfædre, som stod bag nogle af de første byggerier på øen.

Turen kan du finde lige her.

Tjek denne glimrende guide til at finde billige flybilletter og bliv klar til din rejse.

Mosta – en by på Malta med masser af seværdigheder

mosta malta


Mosta er en af de største byer på Malta, og derfor er den naturligvis også et besøg værd, når du kommer forbi. Der er kun små 13 km fra Valletta til Mosta, så det er en tur, der er til at overkomme.

Og hvorfor så lige bruge din tid på at tage til netop Mosta? Jo, bl.a. på grund af den meget smukke basilika Rotunda.

Den romersk-katolske kirke stammer tilbage fra begyndelsen af 1600-tallet, og den er bygget som en kuppel, hvilket blandt andet er med til at give kirken et helt fantastisk lysindfald. 

Noget af Rotundas unikke historie er blandt andet, at der under 2. Verdenskrig bogstaveligt talt faldt en bombe ned gennem taget på kirken.

Den detonerede heldigvis ikke, så kirken, altså lige bortset fra taget, forblev intakt. Og i dag er der udstillet en tro kopi af den bombe, der landede på kirkegulvet for snart mange år siden.

Du finder bl.a. en halvdagstur til Mosta her med besøg i Rotunda basilikaen.

Mdina – oplev Maltas gamle hovedstad

På samme tur kan du også komme forbi byen Mdina, der i den grad også er et besøg værd. Fra Antikken og frem til Middelalderen fungerede Mdina som øens hovedstad. Men i moderne tid er Mdina en meget lille by, og i dag bor der kun omkring 300 mennesker i byen.

At Mdina var øens hovedstad er faktisk ikke så mærkeligt, når du ser, hvordan den er bygget op. Byen er nemlig omkranset af en fæstning, som har gjort det umuligt for uvedkommende at trænge ind i byen, og den har været ualmindeligt godt beskyttet. De nuværende indbyggere bor fortsat inden for bymurene.

Byen har nu om dage fået kælenavnet Silent City, altså den stille by, fordi biler bl.a. ikke er tilladt inden for bymurene, så der er ikke meget larm der. Kun et fåtal er accepteret, herunder de enkelte indbyggere der har bil, bryllupskørsel osv. 

Valletta – hovedstaden der skal opleves

Når du tager til Malta, er der gode chancer for, at du skal bo i byens hovedstad Valletta. Men uanset om du bor i byen eller ej, kan jeg anbefale dig at tage dig tid til at gå en tur gennem de historiske og smukke gader for at se på de mange seværdigheder og attraktioner i Valetta.

Valletta er bestemt ikke øens største by, men som vi også allerede har set det med Mdina, behøver byen ikke at være stor for at tage sig ud som hovedstad. 

Den rummer omkring 6.500 indbyggere. Selvom byen virkelig tog nogle slag under 2. Verdenskrig, blandt andet fra de mange bombefly som fløj over Middelhavsøen, er der stadig mange af de historiske og ældre bygninger, der stadig står den dag i dag.

Grandmaster’s Palace – bedste seværdighed i Maltas hovedstad

Når du er i Valletta, bør du lægge vejen forbi Grandmaster’s Palace, som måske er den vigtigste og mest spændende seværdighed i hele byen.

Her kan du nemt bruge en time eller to på at udforske hele stedet, og du kan blandt andet vælge at få en audio guide med på turen, som kan forklare dig om stedets historie og oprindelse.

Du finder Grandmaster’s Palace i hjertet af Valletta, og mens du er der, bør du heller ikke snyde dig selv for at se haven, der hører til paladset. 

Det koster 10 euro at komme ind, men hvis du bruger en time eller to der, er det jo ikke så galt.

Hal Saflieni Hypogeum – spændende underjordiske gravkamre

Ikke langt fra Tarxien templerne finder du Hal Saflieni Hypogeum, som er en række underjordiske, meget velbevarede gravkamre, som du har mulighed for at komme ned at besøge.

Gravkamrene kan dateres helt tilbage til 2.500 f.Kr., nærmere betegnet bronzealderen, og det er som udgangspunkt det eneste underjordiske gravkammer fra den periode, vi indtil videre har fundet.

Stedet er blevet benyttet flittigt gennem tiden, da det har været muligt at spore op imod 7000 personer i gravkamrene. Med den historie er det heller ikke så mærkeligt, at Hal Saflieni Hypogeum blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste tilbage i 1980.

Dingli klipperne og Palazzo Parisio – oplev Maltas højeste punkt

På denne tur har du mulighed for at komme forbi Maltas højeste punkt, nemlig Dingli klipperne. Byen Dingli, som har givet navn til klipperne, ligger tæt derved.

Den har gennem tiderne med invasioner på Malta været en af de mere sikre at opholde sig i, da netop Dingli klipperne gjorde det umuligt for søfarende at komme i land her.

Ved Dingli klipperne kommer du også forbi den meget lille kirke Skt. Maria Magdalena Kirken, som kan dateres helt tilbage til 1646. Sidenhen har kirken bl.a. været ramt af lyn flere gange, hvilket har gjort det nødvendigt at restaurere kirken i flere omgange. 

På samme tur vil du også komme forbi Palazzo Parisio – det smukke palads beliggende i hjertet af Naxxar. Her kan du gå på opdagelse i selve paladset, den tilstødende have og drivhuset, som alle oser af æstetik og sans for detaljerne.

Stedet er i dag åbent for offentligheden og udlejes bl.a. til bryllupper.

En smuk og seværdig tur på Malta, som du finder dine billetter til her.

Ggantija – imponerende templer i kampesten

Hvis du ikke fik nok af templer på den skræddersyet tur tidligere nævnt her på listen, kan du fortsætte din egen tur mod Ggantija templerne. Templerne er et såkaldt megalit-templer.

  • Megalitter udspringer fra græsk og betyder stor sten – hvilket vi på dansk nok bare vil betegne som kampesten. Disse store, ofte ubehandlede sten, er blev brugt i flere omgange til at bygge templer på Malta.

Modsat de øvrige templer, jeg har været inde på, ligger Ggantija på Gozo.

Så kommer du forbi Gozo på din ferie, bør du ikke undgå at komme en tur forbi Ggantija. Disse templer er uden tvivl et besøg værd.

Mange af disse maltesiske templer er bygget for 5000-5500 år siden, hvilket gør dem ældre end selveste pyramiderne. Så selvom de måske ikke fylder nær så meget, er det stadig et af vor tids vigtigste levn fra vores forfædre.

Derfor er det vigtigt ikke at underkende de maltesiske templer, selvom de måske ikke har fået en lige så vigtig plads i historiebøgerne som pyramiderne, hvor den egyptiske PR-afdeling virkelig har gjort et godt stykke arbejde.

National Museum of Archaeology – spændende museum i Valetta

Som en introduktion til Maltas historie er Det National Arkæologiske Museum i Valetta en super god start. Museet dækker en tidsperiode fra cirka 5200 år f.Kr , hvor de første mennesker kom til øerne og cirka 7000 år frem.

National Museum of Archaeology udstiller blandt andet de redskaber, som de forhistoriske mennesker på øen har brugt i deres hverdag, og viser også hvordan flere af de helt utrolige stentempler blev bygget for mere end 3000 år f.Kr.

Museet startede med at være National Museet, indtil andre samlinger blev for store og rykkede i bygninger for sig selv, som for eksempel kunstudstillingen der senere blev til Kunst Museet. 

Selvom Maltas historie måske ikke interesserer dig så meget, så er selve bygningen, Auberge de Provence, stadig et besøg værd udelukkende på grund af dens utroligt smukke og arkitektoniske udseende.

Malta National Aquarium – god oplevelse for børn

malta oplevelse
Rejser du til Malta med børn er dette en rigtig god oplevelse.

På den nordlige del af Malta kan du også vælge at besøge Malta National Aquarium – en af de perfekte oplevelser for hele familien på Malta, hvis du har børnene med på ferie.

Hver eneste dag er der en lang række spændende oplevelser i akvariet, hvilket gør det interessant at besøge, uanset hvornår på ugen du har mulighed for at lægge vejen forbi. Lær blandt andet mere om hajerne, hør et foredrag om vores koraller eller se dyrene blive fodret.

Du finder også en ganske udmærket restaurant i akvariet, som jeg kan anbefale at spise på, hvis du vil slippe for at have madpakke med hjemmefra.

Det er dog ikke verdens største akvarium (det ville også være mærkværdigt, hvis det lå på Malta), så med mindre du er meget fascineret af havet og dets skabninger, skal du ikke forvente at kunne bruge en hel dag her.

National War Museum – lær om Maltas spændende krigshistorie

Som navnet antyder, er National War Museum selvfølgelig fyldt med en masse spændende historie omkring Malta, men særligt 2. Verdenskrig holder museet fokus på.

Museet åbnede i 1975 i Fort Saint Elmo, et langt ældre fort der før i tiden blev brugt som blandt andet krudtlager og våbendepot, og som ligger i hovedstaden Valletta.

Gennem hele museet finder du et bredt udvalg af udstillinger, for eksempel forskellige former for krigsfly, uniformer og udstillingen over diverse ærespriser og medaljer givet til soldater såvel som civile under og efter de forskellige krige. 

Herunder kan den helt specielle medalje Georges Cross også ses. Medaljen blev givet til hele Maltas befolkning i 1942 for deres tapre modstand under belejringen af tyskerne. Georges Cross blev herefter inkorporeret på Maltas flag og er nu til at finde derpå. 

Du kan købe dig en audioguide til turen rundt på museet, hvilket gør det muligt for dig at komme helt ind under huden på samtlige udstillinger. Så går du ikke glip af noget under din tur.

Jeg håber, at du kunne bruge denne rejseguide til seværdigheder og oplevelser på Malta.

Bliv inspireret til flere billige europæiske rejsemål her.

Denne rejseguide er skrevet af Sander, der er fast skribent her på rejsebloggen, hvor han hjælper med at skrive guides til danskernes yndlingsrejsemål.

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler