Seværdigheder i Dublin – 21 ideer til hvad du skal se & opleve i Dublin

Hapenny Bridge, Dublin Ireland

Går turen inden længe mod pubbernes hovedstad, og vil du være godt klædt på til turen, er du landet det helt rigtige sted. Her har du nemlig mulighed for at hente inspiration til noget af det, du kan vælge at opleve, når du flyver mod Dublin.

Har du endnu ikke besluttet dig for, hvor din næste storbyferie skal gå til, kan du med fordel allerede nu gå ind og sikre dig et par flybilletter til den irske hovedstad.

Med en lufthavn kun 10 km uden for byen – find i øvrigt nem og billig lufthavnstransport her – er du hurtigt ved centrum, hvor du også finder en masse hoteller og hostels, som du kan booke dig ind på under dit ophold i byen.

Hvor skal man bo i Dublin?

Dublin


Det kan anbefales at finde et sted at overnatte i nærheden af centrum, da du nok ikke kommer uden om at få en pint eller tre, mens du er i byen, og så er det jo rart med en seng placeret i centrum, så du ikke skal ud på et længere eventyr for at komme hjem, når pubben har skænket dig aftenens sidste Guinness.

Centrum i Dublin er heldigvis relativt lille, så hvis du bor her, er du automatisk i gåafstand til langt de fleste oplevelser og seværdigheder i Dublin. Det er helt op til dig selv at vælge, om du vil overnatte på den ene eller anden side af Liffey floden, der deler Dublin op i nord og syd.

Selvom der også har bevæget sig restauranter, caféer og butikker ind nord for Liffey, er det trods alt stadig betegnet som arbejderkvarteret, mens den sydlige bydel er det finere kvarter med de pæne stormagasiner, kunstgallerier og spisesteder.

Du kan få et indtryk af Dublins centrum i denne video:

Dublin er dog ikke så hårdt opdelt, som det var engang, men du kan stadig tydeligt se spor af det, når du går rundt i de gamle gader.

Med øgenavnet “de hundrede kirkers og tusinde pubbers by” opsummerer det meget godt, hvad du kan forvente dig af Dublin. Der er masser af historie, arkitektur og seværdigheder i byen, men der er endnu flere steder, du kan gå hen, hvis ganen tørster, eller maven rumler.

Så glæd dig til en tur til en af Europas absolut mest spændende og livlige byer, som altid er klar til at tage imod dig med åbne arme.

I Dublin kan du blandt andet med fordel købe dig et Dublin pas. Så kan du komme gratis ind til 33 attraktioner, og du får samtidig en 24-timers adgangsbillet til en hop-on-hop-off bus. Du kan købe dit Dublin pas her.

Seværdigheder i Dublin du skal se på din storbyferie

Irish Film Institute


Interesserer du dig meget for film, bør du helt klart lægge ud med en tur på Irish Film Institute. Filminstituttet byder blandt andet på tre biografer, hvor den største har plads til 258 personer.

Her er der særligt fokus på den irske filmskat, men IFI hylder bl.a. også europæiske kunstværker, hvilket de eksempelvis markerer med deres mange årlige tematiske filmfestivaler (fransk filmfestival, polsk filmfestival osv.).

I gården finder du The IFI Café Bar, som er kendt for sine cheesecakes og tærter samt sin te og kaffe, hvor der igennem tiden er blevet serveret næsten to millioner kopper til instituttets medlemmer og besøgende.

Deres enorme og glorværdige filmarkiv gemmer også på over 26.000 filmruller, hvor den ældste kan dateres helt tilbage til 1897. Er du en filmnørd, er dette et must see for dig i Dublin.

Guinnessbryggeriet – must see seværdighed i Dublin

Guinness museum dublin


Et af de steder som mange nok glæder sig mest til at besøge, når de rejser til Dublin. Du kan jo ikke sige Irland uden at sige Guinness – og omvendt. Guinnessbryggeriet finder du vest for centrum, og der er omkring 1,5 km at gå fra Temple Bar, så det er til at overkomme til fods.

Guinness, de mørke stout øl, er verdenskendt- og berømt, og folk rejser fra hele verden til Dublin for at opleve det ikoniske bryggeri, som Arthur Guinness åbnede som St. James’s Gate Brewery helt tilbage i 1759.

Hvis du vælger den oplevelse, det er at komme på Guinnesbryggeriet i Dublin, kan du glæde dig til at blive meget klogere på øllen, og ikke mindst hvordan den bliver brygget.

Og der vil selvfølgelig være rig mulighed for at smage på varen, hvis du har lyst til det.

Køb billet her og skip køen til Guinnessbryggeriet og få en gratis pint med i købet.

Jameson whiskeydestilleri – hvis du er mere til whiskey end stout

jameson dublin


Og kan du ikke få nok af de våde, irske varer og den fantastiske historie og proces der ligger bag, kan du også vælge at tage en tur på Jameson whiskeydestilleriet, som du nemlig også finder i Dublin.

Der bliver ikke længere produceret whiskey aktivt på adressen, men du kommer stadig helt ind under huden på den irske whiskey, og på din tur rundt får du rig mulighed for både at dufte til kornene og ikke mindst smage på flere forskellige dråber.

Vælger du at tage på en guidet rundtur, vil du få en masse historier og anekdoter om whiskeyen og stedet, og du slutter af med at få tre forskellige smagsprøver fra hhv. Irland, Skotland og USA.

Er du glad for det, du smager, har du til sidst mulighed for at købe en lille souvenir med hjem fra butikken.

Køb dine billetter til en guidet rundvisning i Jameson Distillery her.

The Button Factory – livemusik i Dublin

temple bar dublin


Mange af Dublins pubber, caféer, restauranter og oplevelser finder du i latinerkvarteret Temple Bar. Og det gør sig også gældende for det næste, vi skal kigge nærmere på.

Det forhenværende Temple Bar Music Centre, nu The Button Factory, er primært et spillested, hvor du har mulighed for både at høre nogle af de mere prominente og velkendte navne i landet, men også nogle af de talentfulde unge musikere, der knokler for at skabe sig en et navn i den hårde branche, som musikbranchen nu engang må siges at være.

Stedet har i mange år også stået for at uddanne både musikere og lydteknikere, og der findes derudover også syv øvelokaler i bygningen samt indspilningsstudier.

Et godt sted at kende til, hvis du gerne vil høre live musik, når du er i Dublin.

Gallery of PhotographyHar du en passion for at fotografere, vil en tur på Gallery of Photography være den perfekte oplevelse i Dublin for dig. Du finder fotogalleriet i hjertet af Temple Bar på Meeting House Square, hvor galleriet flyttede til i 1995, efter at have været lokaliseret andetsteds siden 1978, hvor det åbnede.

En af fordelene ved Gallery of Photography er, at det er 100% gratis at komme ind. Stedet overlever bl.a. af offentlig og privat støtte, og de tager også meget gerne imod donationer, hvis du har et par pund til overs.

Hvis I er flere , der er afsted, er det også muligt at booke en gruppetur rundt på galleriet, hvilket også er fuldkommen gratis. Der er som regel åbent fra 11-18, så du har rig mulighed for at sove de værste tømmermænd ud, inden du sætter kurs på galleriet.

Project Arts Center


Med base i Temple Bar finder du også Project Arts Center. Endnu en seværdighed og oplevelse i Dublin, du ikke må snyde dig selv for.

Stedet byder på alt inden for eksperimenterende teater, moderne dans, musik, billedkunst, litteratur og meget andet. Et såkaldt multihus med meget forskelligt på menuen.

Project Arts Center slog første gang dørene op tilbage i 1960’erne, og verdenskendte musikere og bands, herunder eksempelvis U2, har blandt andet optrådt her, inden de blev berømte.

Centeret er blandt andet hjemsted for mange af byens kulturelle festivaler, der bliver afholdt i Dublin hvert år – herunder blandt andre Dublin Dance Festival, Dublin Writers Festival og Dublin Theatre Festival.

Kanon seværdighed i Dublin for dig, der er kulturinteresseret.

Grafton Street – shopping i centrum af Dublin


Har du penge på lommen, og er du glad for at shoppe, bør du naturligvis også svinge et smut forbi byens førende forretningsgade, nemlig Grafton Street.

Du kan selvfølgelig også bare nyde gaden i sig selv som enhver anden seværdighed i Dublin uden at købe noget, hvis du ikke har spenderbukserne på.

Du kan altid være sikker på at støde ind i et hav af mennesker, hvis du kommer forbi Grafton Street. Her sætter gademusikanterne, noget der i øvrigt er vældig udbredt i Dublin, gang i gaden, som byder på alt fra blomstersælgere, modebutikker stormagasiner, caféer, restauranter og ikke mindst byens ældste varehus Brown Thomas, som jeg nok skal komme endnu mere ind på i et punkt for sig selv om et øjeblik.

En gade hvor du nemt kan få et par timer til at gå.

Brown Thomas – et vildt shoppingcenter i centrum

Hvis du har trang til luksus, og hvis du har lidt flere penge på lommen, kan du vælge at gå en tur i Brown Thomas, der netop ligger på Grafton Street i Dublin.

Brown Thomas er dog også at finde på andre adresser i Irland, da det er en kæde af stormagasiner, med lokationer i Dublin, Cork, Galway og Limerick.

Det luksuriøse stormagasin blev grundlagt tilbage i 1848, og det har sidenhen huset nogle af verdens mest luksuriøse brands og butikker.

Når du bliver lukket ind i Brown Thomas af den velklædte concierge, der holder døren for dig, vil du møde butikker som Gucci, Louis Vuitton, Armani og mange andre af de helt store luksusbrands, som du kun finder i Brown Thomas, når du er i Dublin.

Dublin Zoo – børnevenlig seværdighed i Dublin


Hvis der skal være noget at lave for hele familien, er det oplagt at planlægge et visit til Dublin Zoo, som er en af Irlands mest populære attraktioner.

Når du alligevel er i Dublin, bør du nyde den oplevelse det er at komme en tur i Dublin Zoo. Dublin Zoo finder du i Phoenix Park, som ligger nord for floden Liffey.

Haven stammer helt tilbage fra 1831, og den fylder godt og vel 28 ha. Hvert år kommer der over en million gæster i haven , så det er et populært valg blandt Dublins turister.

Den zoologiske have er delt op i flere forskellige afdelinger, så du kan blandt andet vælge at gå en tur i House of Reptiles, Fringes of the Arctic, Asian Forests eller måske South American House.

Dublin Zoo er hjemsted for over 400 dyrearter fra hele verden, så der er nok at se på, hvis du lægger vejen forbi.

Moore Street markedet


Nord for Temple Bar, på den anden side af Liffey, finder du byens ældste madmarked, som er en unik oplevelse i Dublin. Her bliver der dagen lang solgt frugt og grønt, og det gerne til meget rimelige priser.

Det åbne marked med de mange små boder, der er gået i arv fra generation til generation, har ligget der i godt og vel 100 år, og der er intet, der tyder på, at det ændrer sig foreløbigt.

Indbyggerne i byen er utroligt glade for markedet – især arbejderne nord for Liffey, der ser markedet på Moore Street som et af de stolte vartegn for den nordlige del af Dublin.

Uanset om du står og mangler tomater eller broccoli til aftensmaden eller ej, bør du lægge vejen forbi det velbesøgte marked, hvor der altid er plads til at prutte om prisen, også selvom det nok sjældent hjælper noget.

De standhaftige irske sælgere ved, hvad de skal have for deres gode varer… 

Trinity College – en oase i storbyen

Trinity College Dublin


En smule øst for Temple Bar finder du Trinity College. Her finder du en oase midt i den ellers til tider travle og larmende storby.

Det kan være rart at slippe fra storbyens stress og jag for en stund, og så har du altså muligheden for at søge mod Trinity College og den tilhørende park.

Selvom de gamle bygninger, der blev opført tilbage i 1500-tallet, desværre ikke ale er at finde der mere, kan du stadig se nogle af de tilbageværende rester, som trods alt stadig vil blive betegnet som noget af byens smukkeste arkitektur.

Trinity College dækker blandt andet over The Old Library, som gemmer på nogle af Irlands og Storbritanniens ældste og ikke mindst smukkeste bøger, samt over i alt tre millioner bøger.

Du kan også se det historiske vartegn for Trinity college, nemlig The Campanile – det smukke klokketårn dateret helt tilbage fra 1853.

Parliament House – nu Bank of Ireland


En af de smukkeste seværdigheder i Dublin er uden tvivl The Parliament House, som foruden at have huset det irske parlament, og så har været hjemstedet for Bank of Irelands hovedkvarter frem til 1970’erne.

Du har mulighed for at komme en tur inden for i bygningen, men den ikoniske bygning tåler i den grad også bare at blive beskuet udefra.

Bevæger du dig alligevel rundt i Dublin til fods, er der gode chancer for, at du på et eller andet tidspunkt kommer en tur forbi The Parliament House, der ligger mellem Temple Bar og Trinity College.

Selve Bank of Ireland har i dag hovedsæde i andre og mere moderne bygninger i Dublin, men de er på ingen måde lige så flotte som dem, banken havde op til 1970’erne.

St. Patrick’s Cathedral – fantastisk irsk historie

st patricks katedral dublin


Syd for Temple Bar kan du også gå på opdagelse i St. Patrick’s Park og ikke mindst i St. Patrick’s Cathedral, som er den irske kirkes nationalkatedral og samtidig Irlands største kirke, der har haft en enorm betydning og indflydelse på både Dublins, men også hele Irlands historie.

Kirken stod færdigbygget tilbage i 1191, så den har efterhånden over 800 år bag sig, og kirken er den dag i dag stadig utrolig vigtig for det religiøse Irland. Både i og uden for katedralen er en masse af Irlands vigtigste personligheder begravet.

Kirken er stadig vældig aktiv, og der bliver blandt andet ofte afholdt koncerter i kirken, som du har mulighed for at opleve på egen hånd, hvis du tager ud og besøger kirken.

Køb nemt din entrébillet hjemmefra her og spring køen over.

Dublin Castle 

dublin castle


Mellem Temple Bar og St. Patrick’s Cathedral kan du besøge Dublin Castle. Det historiske slot har siden sin opførelse tilbage i 1204 haft flere forskellige funktioner, herunder bl.a. som fæstning, et fængsel og ikke mindst som residens for de britiske statholdere i Irland helt frem til 1922.

Langt det meste af slottet er åbent for offentligheden langt størstedelen af året, når det altså ikke bliver brugt til eksempelvis statsceremonier- og møder.

På slottet finder du bl.a. to museer, caféer, et bibliotek og en tilhørende have. Har du ikke tid til at tage en tur ind på selve slottet, kan du også sagtens nyde den utroligt flotte bygning udefra, hvis du eksempelvis er på vej til føromtalte St. Patrick’s Cathedral.

Find fast-track billetter til Book of Kells og Dublin Castle her.

Imaginosity – god oplevelse for mindre børn i Dublin


Hvis du har hele familien med til Dublin, og du også gerne vil finde nogle sjove og spændende aktiviteter og oplevelser for dine børn i Dublin, kan du, foruden at tage dem med en tur i Dublin Zoo, smutte forbi Irlands eneste interaktive museum for børn under ni år.

Siden museet åbnede tilbage i 2007, har de haft over 650.000 besøgende, så du kan godt forberede dig på, at det er en populær destination for både turister samt irske familier.

Som udgangspunkt kommer I ind på museet i to timer, hvilket for de fleste er rigeligt med tid til at komme rundt og se det meste på museet.

  • Vær opmærksom på at større børn hurtigt kan komme til at kede sig, da det igen er målrettet mod mindre børn.

National Aquatic Centre – et af Europas største vandland

dublin vandland


For lige at komme med endnu en anbefaling til børnefamilierne i Dublin, har I også mulighed for at besøge det store vandland National Aquatic Centre.

Det er faktisk et af Europas største vandland, så hvis din familie er fyldt med vandhunde, kommer I altså til at få en helt fantastisk dag i Dublin, hvis I vælger at tage en tur forbi National Aquatic Centre.

Den eneste lille ulempe er dog, at det ligger en smule uden for centrum, men det er turen værd, hvis I først vælger at tage derud.

Der er masser af vandrutschebaner og svømmebassiner, hvor I alle kan pjaske rundt sammen, og der er masser af livredder overalt i vandlandet, så du skal ikke være bange for, at dine børn ikke er i trygge hænder hele tiden.

Dublin Writers Museum 

Foruden markedet finder du også Dublin Writers Museum i den nordlige del af Dublin. Dit litterære museum er måske ikke den mest populære oplevelse i Dublin, men hvis du interesserer dig for litteratur, er det oplagt lige at svinge en tur forbi museet på Parnell Square.

Museet slog dørene op for første gang tilbage i 1991 med det ene formål at skabe mere interesse for irsk litteratur og de irske forfattere.

Her er der især sat fokus på de irske forfattere, der har bidraget meget til den nationale litteraturhistorie, eller lokalt til Dublins litterære værker.

Det er ikke en tur, alle vil finde lige interessant, men er du en læsehest, vil det være en god oplevelse for dig. På museet finder du i øvrigt også en lille kaffebar samt en unik boghandel.

National Leprechaun Museum – mød Irlands verdenskendte maskot


Næsten lige på den anden side af Liffey og Temple Bar området er der et museum, du ikke må snyde dig selv for at besøge, hvis du kommer til Dublin.

The National Leprechaun Museum er et museum dedikeret, ikke bare til leprechauns, men generelt til de ældgamle irske myter, eventyr og vandrehistorier.

Her går du virkelig igennem en tunnel til en anden verden, som du ikke må gå glip af, hvis du er i Dublin.

Med en guidet tur kommer du hele museet rundt, hvor du får en masse fantastiske historier og ser en masse mytiske og mystiske væsner. For at få den fulde oplevelse pf museet, skal du være god til at forstå engelsk, så du kan forstå din guide.

3 gode pubber i Dublin

Pub dublin
Temple Bar er Dublins mest kendte pub – så kendt, at området omkring pubben nu bare hedder… Temple Bar.

Dublin er de tusinde pubbers by, så du skal virkelig gør dig umage for ikke at støde ind i et par pubber, mens du er i byen. Vil du alligevel gerne have et par hurtige anbefalinger til steder, hvor du kan få lidt til ganen og maven, er der et par her.

  1. Bewley’s Oriental Café
  2. The Oliver and St. John Gogarty Pub
  3. Temple Bar Pub

Førstnævnte er et must, uanset om du skal have morgenmad, frokost, en kop kaffe eller te. Du finder den på Grafton Street. De to øvrige er pubber, hvor du altid kan være sikker på at finde en masse mennesker, utrolig god stemning, live musik de fleste dage og en kold og velsmagende pint.

Ellers kan jeg virkelig bare anbefale dig at gå på opdagelse i de mange pubber i byen, da de alle gemmer på noget specielt, som er værd at tage med sig hjem. Du kan også købe billetter til en arrangeret pubcrawl hjemmefra.

Rigtig god rejse til Dublin, Irland.

Denne rejseguide til seværdigheder i Dublin er skrevet af Rejsekris’ faste skribent, Sander, der hjælper mig med at udarbejde denne type af større rejseguides til populære destinationer.

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler