I denne rejseguide til Rom kommer jeg ind på, hvilke seværdigheder jeg synes er ‘must see’ i Rom og jeg giver samtidig en række gode rejsetips med anbefaling af bl.a. restauranter og små hyggelige steder i Rom.

Jeg er netop hjemvendt efter en forlænget weekendtur i den italienske hovedstad som jeg besøgte for første gang om sommeren for 3 år siden. Jeg kan med hånden på hjertet sige, at det er en bedre idé at rejse til Rom om foråret end i juli måned.

Før vores weekendtur til Rom researchede jeg en del for at finde byens bedste seværdigheder, restauranter og små hyggelige steder man ikke ville finde ved bare at vandre rundt.

Disse tips, krydret med mine egne erfaringer fra turen, vil jeg dele i denne rejseguide til Rom.

Så vidt muligt vil jeg også give links til køb af billetter til seværdigheder, da Rom jo er en ekstremt velbesøgt by og det derfor ofte giver mening at købe ‘spring-køen-over’ billetter til seværdigheder i Rom.

Jeg har også lavet en (kort) video, hvor jeg viser mange af de nævnte seværdigheder i Rom frem:

Seværdigheder i Rom

Vi lægger ud med de helt store seværdigheder i Rom – dem som alle kender og som man simpelthen bare er nødt til at se, når turen går til den italienske hovedstad.

Herunder vil jeg gennemgå de seværdigheder og oplevelser som vi besøgte på vores tur.

Colosseum – køb billetter hjemmefra

sevaerdigheder rom
Colosseum er uden tvivl top seværdigheden i Rom – måske en af verdens mest kendte seværdigheder i virkeligheden. Så det giver sig selv, at de fleste der rejser til Rom har Colosseum på ‘to-do’ listen.

Generelt er der ekstremt mange turister overalt i Rom, så hvis man ikke tænker sig om kan man ende med at stå i kø til rigtig meget.

En nem måde at slippe udenom den værste kø til Colosseum er dog at købe billetter online hjemmefra. Vi købte helt almindelige billetter til Colosseum online på deres officielle hjemmeside her.

colosseum
Dér koster billetterne €12 og sørger for at man går udenom den forfærdeligt lange kø; vi gik vitterligt direkte ind og stod kun i kø ca 1 minut til de lufthavnsagtige scannere man skal igennem af sikkerhedsmæssige årsager.

Ulempen ved disse billetter til Colosseum er dog så, at man ikke har ‘floor access’ hvilket jeg godt kunne have tænkt mig.

Jeg har siden fundet billetter til Colosseum, hvor man springer køen over og samtidig får adgang til ‘gulvet’ derinde – link til disse billetter her. Der er propfyldt med mennesker i sær på ‘de billige rækker’, hvor vi gik rundt, men næsten ingen mennesker nede på ‘gulvet’.

colosseum rom
Colosseum var en ligeså fed oplevelse som man kunne forvente – det er ret vildt at gå rundt i et så historisk sted, der samtidig er ekstremt velbevaret. Der er endda en elevator sat ind, så svagt-gående kan komme op på øverste tribune.

Jeg vil virkelig anbefale alle, der rejser til Rom at besøge Colosseum – og huske at købe billetter online hjemmefra 😉

Forum Romanum

Forum Romanum
Forum Romanum ligger vitterligt lige ved siden af Colosseum, så det giver god mening at kombinere besøget ved de to seværdigheder. Billetten til Colosseum gælder da også til Forum Romanum, så det ville være ærgerligt at gå glip af besøget i de, igen, velbevarede ruiner.

Vi slog vejen forbi Forum Romanum om formiddagen og blev meget imponerede af, hvor stille der faktisk var.

Her var ikke ligeså overrendt som mange andre steder i Rom og selvom man var midt inde i den pulserende storby kunne man høre fuglefløjt. Det var meget rart 🙂

Forum Romanum
Endnu en meget imponerende oplevelse i Rom – jeg kan anbefale at læse lidt op på, hvad Forum Romanum egentlig er inden besøget, f.eks. her på Wikipedia.

Vatikanet, Det Sixtinske Kapel og Peters kirken

Vatikanet Peters kirken

Rejsekris poserer foran Peters kirken 😀

Næste top seværdighed i Rom er pavens hjemstat. På min rejse til Rom for 3 år siden var vi forbi vatikanmuseet, så det droppede vi denne gang – jeg kan dog konkludere, at køen stadig er flere kilometer lang.

Husk for guds skyld at købe fast track billetter til vatikanmuseet, hvis du ikke vil spilde flere timer af din ferie på at stå i kø.

Vi købte fast track billetter og gik igen direkte ind – jeg laver ikke sjov, når jeg siger at køen er flere kilometer lang, det er helt sindssygt.

Billetterne til Vatikanet inkluderer også besøg i Det Sixtinske Kapel med det verdenskendte loftmaleri.

Fast track billetter til Vatikanet kan købes på dette link.

Denne gang ville vi blot ind i Peters kirken, hvor der igen altid er lang kø.

Jeg læste lidt op på sagerne og læste flere steder, at hvis man bare kom tidligt på dagen (inden kl 11), så var køen til Peters kirken ikke særligt lang.

Men da vi klokken 10 fredag formiddag gik ind på Peters pladsen var køen fuldstændig overrumplende lang (den fyldte vitterligt hele pladsen ud), så det droppede vi desværre.

Peters kirken

En ubehageligt lang kø for at komme ind i Peters kirken.

Peters kirken er egentlig gratis at besøge, men diverse firmaer arrangerer specielle “audioguide” ture, der så koster penge, men til gengæld fungerer som fast track billetter.

Jeg har fundet en billet, der godt nok koster 148 kr pr person for adgang til Peters kirken, men til gengæld sparer flere timers kø. Den ville jeg selv have købt, hvis jeg havde vidst, at det ikke nyttede noget at komme tidligt.

Billetterne kan købes her.

Selvom man ikke går ind i kirken, så er Peters pladsen et besøg værd. Det er ganske enkelt et ekstremt imponerende syn, der møder en og i særdeleshed, hvis man tager turen til fods nede fra Castel St Angelo ved floden.

Villa Borghese

Villa Borghese Rom
Et andet imponerende syn og udsigt over Rom får man fra Villa Borghese, der sådan set ‘bare’ er en park på en af Roms høje.

Der er flere oplevelser i parken (bl.a. et kunstmuseum), men jeg kan kun snakke om udsigten fra Terezza del Pincio, som er eminent.

Hvis man er i området ville det være en skam ikke lige at gå op og se den flotte udsigt ud over Rom og Vatikanet.

Seværdigheder i Rom centrum

Inde i det absolutte centrum af Rom finder vi en række af byens mest kendte seværdigheder. De skal naturligvis ses – for de er imponerende og det ville være en skam at rejse til Rom uden at opleve byens centrum.

Man skal dog lige væbne sig med lidt tålmodighed og visheden om, at når man går rundt i centrum af Rom, så deler man byen med ekstremt mange (andre) turister.

For herinde er det lidt ala at gå rundt i centrum af Prag – det føles ikke rigtig som en ægte by, men mere som en forlystelsespark for os turister.

Trevi fontænen

Trevi fontaenen rom
Jep, en must-see seværdighed i Rom og springvandet er da også fantastisk smukt. Kunne man da så bare se det for alle de mennesker 😀

Ej, det er flot og hvis man møver sig vej helt ned til vandet og går lidt ud i siderne kan man (måske) finde en rolig siddeplads og nyde værket.

Pantheon

Pantheon Rom

Den egentlige seværdighed er inde i Pantheon, men den er nu også fin udefra.

Pantheon er et tempel, der blev bygget ca 120 år efter kristi fødsel – så endnu et virkelig imponerende historisk monument i centrum af Rom.

Pantheon er gratis at besøge, men der kan kun være et bestemt antal gæster derinde, så der kan forekomme kø – dog ikke noget voldsomt ala ved Vatikanet, men måske 5-10 minutter når det er værst.

Piazza Navona

Tæt på Pantheon finder vi Piazza Navona, der er en stor plads med (flere) imponerende statuer og bygninger. Her ligger naturligvis også et væld af restauranter, som måske/måske ikke er turistfælder.

Campo de’ Fiori

Om lørdagen besøgte vi Campo de’ Fiori, hvor der er marked for alle pengene. Her kan både købes de klassiske turist-ting, men også frugt, grønt og ost.

Min kæreste købte eksempelvis parmesan-ost, der blev vacum-pakket, så det var nemt at transportere med hjem – eftersigende er det en rigtig god parmesan…

En meget hyggelig plads i det centrale Rom.

Trastevere via Tiberen

Så kommer vi til området, der ofte bliver beskrevet som ‘det ægte Rom’. I og med, at det ofte bliver beskrevet således, så er der nu rigtig mange turister, der krydser Tiberen (floden der deler Rom) og besøger Trastevere området.

Trastevere er da nok også mit yndlingsområde i Rom; her er snævre brostensbelagte gader med hyggelige restauranter og små sidegader, hvor man af og til kan være heldig at være de eneste turister.

Så jeg vil uden tvivl anbefale at tage over til Trastevere området – eventuelt krydse Tiberen via Isola Tiberina – og f.eks. spise aftensmad på en af de mange restauranter derovre.

Det er ekstremt hyggeligt, men det er ikke den der ‘uspolerede ægte Rom’ feel som mange guidebøger fortæller om – også her vrimler det med turister.

Restauranter i Rom

Når man rejser til Rom er den fantastiske italienske mad ofte en vigtig del af turen. Det var det i den grad også for os, så der blev researchet en del efter gode spisesteder.

Herunder vil jeg nævne et par af de steder vi fik rigtig god mad i Rom – Google blot deres navne for at få adresse og website 🙂

Osteria di Fortunata (Campo de’ Fiori)

restaurant i rom

Carbonara på en fremragende restaurant i Rom.

Uden tvivl den restaurant, hvor vi fik den bedste mad i Rom. Jeg opdagede det i en Youtube-video og blev straks solgt; her laves pastaen i restauranten og smager fantastisk.

Restauranten ligger lige bag Campo de’ Fiori, hvor der jo er ekstremt mange turister, så umiddelbart skulle man ikke tro at stedet er sådan en perle – men det er den altså.

Vi ankom lidt i 13 en lørdag og fik det sidste bord – efter 10 minutter stod der 15-20 mennesker i kø ude foran stedet, vel at mærke italienere alle sammen. Så her er virkelig tale om en ekstremt god restaurant, hvor også de lokale indtager frokosten.

La Botticella (Trastevere)

Nummer 1 på Yelp, når man søger på restauranter i Trastevere. Vi ringede til dem ved frokosttid lørdag og fik bord samme aften kl 20. Hvis vi ikke havde ringet var der absolut ingen chance for at få bord på den meget lille, familiedrevne restaurant.

Der var decideret stuvende fuldt af både lokale og turister.

Maden kunne man ikke sætte en finger på, men de lavede et par tricks for at øge vores regning; bl.a. er der et servicegebyr for brød på  2 euro pr person og da en ved bordet bestilte bruschetta kom de med to tallerkener i stedet.

Ikke noget der gør, at jeg ikke vil anbefale restauranten, men alligevel lidt træls.

La Lucia (Trastevere)

Åbenbart lidt af et ‘dansker-sted’, da den vist er beskrevet i flere danske rejseguides til Rom. Ikke desto mindre en glimrende restaurant i Trastevere. Igen er det en god idé at booke bord eller komme tidligt.

Al Grottino (San Giovanni? Sydøst)

Pizza i Rom
Vi boede omkring San Giovanni i det sydøstlige Rom og slog en aften vejen forbi Al Grottino som vores Airbnb-udlejer anbefalede. Her fik vi en fremragende, romersk pizza til kun 8 euro såvidt jeg husker.

Restauranten er ekstremt hyggelig og som navnet antyder er den indrettet meget grotte-agtigt.

Offentlig transport i Rom – billetter vs Roma Pass

Rom
Vi benyttede os en del af offentlig transport i Rom (busser, tram og metro), der i det store hele fungerede rigtig godt. Trafikken kan være lidt træls i myldretiden, så metroen er det smarte valg i de periode og naturligvis såfremt man bor tæt på en station.

Busserne fungerede dog også ganske upåklageligt med masser af forskellige afgange og ruter – dog var de ofte virkelig overfyldte.

Noget der var decideret irriterende ved at tage bussen i Rom er dog deres billet-system. Man kan ikke købe billetter i bussen, men heller ikke ved busstoppet. Man skal derimod finde en lille “tabacchi” kiosk, hvor man kan købe billetter.

Jeg er klar over, at vi generelt er mere fremme i skoene her i det kolde nord, men jeg finder det også lidt grotesk, at man skal rende rundt og lede efter en random kiosk, når man skal købe busbilletter.

Det tog ofte virkelig lang tid at finde en kiosk, der solgte de dælens billetter… Så vi købte stort ind, når vi endelig fandt en billetkiosk og ellers kan de også købes i automater nede i metroen.

Man kan dog slippe udenom det ved at købe et Roma Pass. Roma Pass giver nemlig ubegrænset brug af offentlig transport i Rom – og derudover får man gratis adgang til 2 seværdigheder, hvor bl.a. Colosseum er inkluderet.

Så hvis du ved at du skal bruge offentlig transport i Rom og samtidig gerne vil se Colosseum, så giver det pludselig ganske god mening at købe Roma Pass.

Kortet kan købes online her.

Hvis du har nogen spørgsmål om seværdighederne i Rom eller byen generelt, så er du mere end velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Jeg har tidligere skrevet flere andre indlæg om Rom som du måske kan bruge i forbindelse med din rejse:

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Discovercars.com er det bedste sted at søge efter billeje. Der kan du sammenligne priser på billeje hos de bedste selskaber som Avis, Hertz, Europcar m.m..
  • Escapeaway er et rejsebureau, hvor du selv kan vælge fly og hotel, men hvor du får samtidig får al trygheden og garantien ved en pakkerejse
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Flypenge.dk kan skaffe dig op til 4.500 kr i kompensation pr passager, hvis du har oplevet forsinket eller aflyst fly indenfor de sidste 3 år.
Rom

Om Rejsekris

Kristoffer Føns

Her på Rejsekris.dk skriver jeg om mine egne rejser og udarbejder samtidig rejseguides til bl.a. seværdigheder, transport og overnatning. Mit mål er at gøre det så nemt som muligt for dig at planlægge din rejse hjemmefra, så du trygt kan tage afsted med ro i maven og styr på alle detaljer. Alle indlæg kan indeholde affiliate-links.