Seværdigheder i Rom – Rejseguide med info om billetter & gode tips

Rom rejseguide
I denne rejseguide til Rom kommer jeg ind på, hvilke seværdigheder jeg synes er ‘must see’ i Rom og jeg giver samtidig en række gode rejsetips med anbefaling af bl.a. restauranter og små hyggelige steder i Rom.

Jeg er netop hjemvendt efter en forlænget weekendtur i den italienske hovedstad som jeg besøgte for første gang om sommeren for 3 år siden. Jeg kan med hånden på hjertet sige, at det er en bedre idé at rejse til Rom om foråret end i juli måned.

Før vores weekendtur til Rom researchede jeg en del for at finde byens bedste seværdigheder, restauranter og små hyggelige steder man ikke ville finde ved bare at vandre rundt.

Disse tips, krydret med mine egne erfaringer fra turen, vil jeg dele i denne rejseguide til Rom. Så vidt muligt vil jeg også give links til køb af billetter til seværdigheder, da Rom jo er en ekstremt velbesøgt by og det derfor ofte giver mening at købe ‘spring-køen-over’ billetter til seværdigheder i Rom.

Jeg har også lavet en (kort) video, hvor jeg viser mange af de nævnte seværdigheder i Rom frem:

Seværdigheder i Rom

Vi lægger ud med de helt store seværdigheder i Rom – dem som alle kender og som man simpelthen bare er nødt til at se, når turen går til den italienske hovedstad. Herunder vil jeg gennemgå de seværdigheder og oplevelser som vi besøgte på vores tur.

Colosseum – køb billetter hjemmefra

sevaerdigheder rom
Colosseum er uden tvivl top seværdigheden i Rom – måske en af verdens mest kendte seværdigheder i virkeligheden. Så det giver sig selv, at de fleste der rejser til Rom har Colosseum på ‘to-do’ listen. Generelt er der ekstremt mange turister overalt i Rom, så hvis man ikke tænker sig om kan man ende med at stå i kø til rigtig meget.

En nem måde at slippe udenom den værste kø til Colosseum er dog at købe billetter online hjemmefra. Vi købte helt almindelige billetter til Colosseum online på deres officielle hjemmeside her.

colosseum
Dér koster billetterne €12 og sørger for at man går udenom den forfærdeligt lange kø; vi gik vitterligt direkte ind og stod kun i kø ca 1 minut til de lufthavnsagtige scannere man skal igennem af sikkerhedsmæssige årsager. Ulempen ved disse billetter til Colosseum er dog så, at man ikke har ‘floor access’ hvilket jeg godt kunne have tænkt mig.

Jeg har siden fundet billetter til Colosseum, hvor man springer køen over og samtidig får adgang til ‘gulvet’ derinde – link til disse billetter her. Der er propfyldt med mennesker i sær på ‘de billige rækker’, hvor vi gik rundt, men næsten ingen mennesker nede på ‘gulvet’.

colosseum rom
Colosseum var en ligeså fed oplevelse som man kunne forvente – det er ret vildt at gå rundt i et så historisk sted, der samtidig er ekstremt velbevaret. Der er endda en elevator sat ind, så svagt-gående kan komme op på øverste tribune.

Jeg vil virkelig anbefale alle, der rejser til Rom at besøge Colosseum – og huske at købe billetter online hjemmefra 😉

Forum Romanum

Forum Romanum
Forum Romanum ligger vitterligt lige ved siden af Colosseum, så det giver god mening at kombinere besøget ved de to seværdigheder. Billetten til Colosseum gælder da også til Forum Romanum, så det ville være ærgerligt at gå glip af besøget i de, igen, velbevarede ruiner.

Vi slog vejen forbi Forum Romanum om formiddagen og blev meget imponerede af, hvor stille der faktisk var. Her var ikke ligeså overrendt som mange andre steder i Rom og selvom man var midt inde i den pulserende storby kunne man høre fuglefløjt. Det var meget rart 🙂

Forum Romanum
Endnu en meget imponerende oplevelse i Rom – jeg kan anbefale at læse lidt op på, hvad Forum Romanum egentlig er inden besøget, f.eks. her på Wikipedia.

Vatikanet, Det Sixtinske Kapel og Peters kirken

Vatikanet Peters kirken

Rejsekris poserer foran Peters kirken 😀

Næste top seværdighed i Rom er pavens hjemstat. På min rejse til Rom for 3 år siden var vi forbi vatikanmuseet, så det droppede vi denne gang – jeg kan dog konkludere, at køen stadig er flere kilometer lang.

Husk for guds skyld at købe fast track billetter til vatikanmuseet, hvis du ikke vil spilde flere timer af din ferie på at stå i kø. Vi købte fast track billetter og gik igen direkte ind – jeg laver ikke sjov, når jeg siger at køen er flere kilometer lang, det er helt sindssygt.

Billetterne til Vatikanet inkluderer også besøg i Det Sixtinske Kapel med det verdenskendte loftmaleri.

Fast track billetter til Vatikanet kan købes på dette link.

Denne gang ville vi blot ind i Peters kirken, hvor der igen altid er lang kø. Jeg læste lidt op på sagerne og læste flere steder, at hvis man bare kom tidligt på dagen (inden kl 11), så var køen til Peters kirken ikke særligt lang.

Men da vi klokken 10 fredag formiddag gik ind på Peters pladsen var køen fuldstændig overrumplende lang (den fyldte vitterligt hele pladsen ud), så det droppede vi desværre.

Peters kirken

En ubehageligt lang kø for at komme ind i Peters kirken.

Peters kirken er egentlig gratis at besøge, men diverse firmaer arrangerer specielle “audioguide” ture, der så koster penge, men til gengæld fungerer som fast track billetter.

Jeg har fundet en billet, der godt nok koster 148 kr pr person for adgang til Peters kirken, men til gengæld sparer flere timers kø. Den ville jeg selv have købt, hvis jeg havde vidst, at det ikke nyttede noget at komme tidligt. Billetterne kan købes her.

Selvom man ikke går ind i kirken, så er Peters pladsen et besøg værd. Det er ganske enkelt et ekstremt imponerende syn, der møder en og i særdeleshed, hvis man tager turen til fods nede fra Castel St Angelo ved floden.

Villa Borghese

Villa Borghese Rom
Et andet imponerende syn og udsigt over Rom får man fra Villa Borghese, der sådan set ‘bare’ er en park på en af Roms høje. Der er flere oplevelser i parken (bl.a. et kunstmuseum), men jeg kan kun snakke om udsigten fra Terezza del Pincio, som er eminent.

Hvis man er i området ville det være en skam ikke lige at gå op og se den flotte udsigt ud over Rom og Vatikanet.

Seværdigheder i Rom centrum

Inde i det absolutte centrum af Rom finder vi en række af byens mest kendte seværdigheder. De skal naturligvis ses – for de er imponerende og det ville være en skam at rejse til Rom uden at opleve byens centrum.

Man skal dog lige væbne sig med lidt tålmodighed og visheden om, at når man går rundt i centrum af Rom, så deler man byen med ekstremt mange (andre) turister. For herinde er det lidt ala at gå rundt i centrum af Prag – det føles ikke rigtig som en ægte by, men mere som en forlystelsespark for os turister.

Trevi fontænen

Trevi fontaenen rom
Jep, en must-see seværdighed i Rom og springvandet er da også fantastisk smukt. Kunne man da så bare se det for alle de mennesker 😀 Ej, det er flot og hvis man møver sig vej helt ned til vandet og går lidt ud i siderne kan man (måske) finde en rolig siddeplads og nyde værket.

Pantheon

Pantheon Rom

Den egentlige seværdighed er inde i Pantheon, men den er nu også fin udefra.

Pantheon er et tempel, der blev bygget ca 120 år efter kristi fødsel – så endnu et virkelig imponerende historisk monument i centrum af Rom. Pantheon er gratis at besøge, men der kan kun være et bestemt antal gæster derinde, så der kan forekomme kø – dog ikke noget voldsomt ala ved Vatikanet, men måske 5-10 minutter når det er værst.

Piazza Navona

Tæt på Pantheon finder vi Piazza Navona, der er en stor plads med (flere) imponerende statuer og bygninger. Her ligger naturligvis også et væld af restauranter, som måske/måske ikke er turistfælder.

Campo de’ Fiori

Om lørdagen besøgte vi Campo de’ Fiori, hvor der er marked for alle pengene. Her kan både købes de klassiske turist-ting, men også frugt, grønt og ost. Min kæreste købte eksempelvis parmesan-ost, der blev vacum-pakket, så det var nemt at transportere med hjem – eftersigende er det en rigtig god parmesan…

En meget hyggelig plads i det centrale Rom.

Trastevere via Tiberen

Så kommer vi til området, der ofte bliver beskrevet som ‘det ægte Rom’. I og med, at det ofte bliver beskrevet således, så er der nu rigtig mange turister, der krydser Tiberen (floden der deler Rom) og besøger Trastevere området. Trastevere er da nok også mit yndlingsområde i Rom; her er snævre brostensbelagte gader med hyggelige restauranter og små sidegader, hvor man af og til kan være heldig at være de eneste turister.

Så jeg vil uden tvivl anbefale at tage over til Trastevere området – eventuelt krydse Tiberen via Isola Tiberina – og f.eks. spise aftensmad på en af de mange restauranter derovre. Det er ekstremt hyggeligt, men det er ikke den der ‘uspolerede ægte Rom’ feel som mange guidebøger fortæller om – også her vrimler det med turister.

Restauranter i Rom

Når man rejser til Rom er den fantastiske italienske mad ofte en vigtig del af turen. Det var det i den grad også for os, så der blev researchet en del efter gode spisesteder. Herunder vil jeg nævne et par af de steder vi fik rigtig god mad i Rom – Google blot deres navne for at få adresse og website 🙂

Osteria di Fortunata (Campo de’ Fiori)

restaurant i rom

Carbonara på en fremragende restaurant i Rom.

Uden tvivl den restaurant, hvor vi fik den bedste mad i Rom. Jeg opdagede det i en Youtube-video og blev straks solgt; her laves pastaen i restauranten og smager fantastisk. Restauranten ligger lige bag Campo de’ Fiori, hvor der jo er ekstremt mange turister, så umiddelbart skulle man ikke tro at stedet er sådan en perle – men det er den altså.

Vi ankom lidt i 13 en lørdag og fik det sidste bord – efter 10 minutter stod der 15-20 mennesker i kø ude foran stedet, vel at mærke italienere alle sammen. Så her er virkelig tale om en ekstremt god restaurant, hvor også de lokale indtager frokosten.

La Botticella (Trastevere)

Nummer 1 på Yelp, når man søger på restauranter i Trastevere. Vi ringede til dem ved frokosttid lørdag og fik bord samme aften kl 20. Hvis vi ikke havde ringet var der absolut ingen chance for at få bord på den meget lille, familiedrevne restaurant. Der var decideret stuvende fuldt af både lokale og turister.

Maden kunne man ikke sætte en finger på, men de lavede et par tricks for at øge vores regning; bl.a. er der et servicegebyr for brød på  2 euro pr person og da en ved bordet bestilte bruschetta kom de med to tallerkener i stedet. Ikke noget der gør, at jeg ikke vil anbefale restauranten, men alligevel lidt træls.

La Lucia (Trastevere)

Åbenbart lidt af et ‘dansker-sted’, da den vist er beskrevet i flere danske rejseguides til Rom. Ikke desto mindre en glimrende restaurant i Trastevere. Igen er det en god idé at booke bord eller komme tidligt.

Al Grottino (San Giovanni? Sydøst)

Pizza i Rom
Vi boede omkring San Giovanni i det sydøstlige Rom og slog en aften vejen forbi Al Grottino som vores Airbnb-udlejer anbefalede. Her fik vi en fremragende, romersk pizza til kun 8 euro såvidt jeg husker. Restauranten er ekstremt hyggelig og som navnet antyder er den indrettet meget grotte-agtigt.

Offentlig transport i Rom – billetter vs Roma Pass

Rom
Vi benyttede os en del af offentlig transport i Rom (busser, tram og metro), der i det store hele fungerede rigtig godt. Trafikken kan være lidt træls i myldretiden, så metroen er det smarte valg i de periode og naturligvis såfremt man bor tæt på en station. Busserne fungerede dog også ganske upåklageligt med masser af forskellige afgange og ruter – dog var de ofte virkelig overfyldte.

Noget der var decideret irriterende ved at tage bussen i Rom er dog deres billet-system. Man kan ikke købe billetter i bussen, men heller ikke ved busstoppet. Man skal derimod finde en lille “tabacchi” kiosk, hvor man kan købe billetter.

Jeg er klar over, at vi generelt er mere fremme i skoene her i det kolde nord, men jeg finder det også lidt grotesk, at man skal rende rundt og lede efter en random kiosk, når man skal købe busbilletter.

Det tog ofte virkelig lang tid at finde en kiosk, der solgte de fu**ing billetter… Så vi købte stort ind, når vi endelig fandt en billetkiosk og ellers kan de også købes i automater nede i metroen.

Man kan dog slippe udenom det ved at købe et Roma Pass. Roma Pass giver nemlig ubegrænset brug af offentlig transport i Rom – og derudover får man gratis adgang til 2 seværdigheder, hvor bl.a. Colosseum er inkluderet.

Så hvis du ved at du skal bruge offentlig transport i Rom og samtidig gerne vil se Colosseum, så giver det pludselig ganske god mening at købe Roma Pass.

Kortet kan købes online her.

Hvis du har nogen spørgsmål om seværdighederne i Rom eller byen generelt, så er du mere end velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Jeg har tidligere skrevet flere andre indlæg om Rom som du måske kan bruge i forbindelse med din rejse:

Kristoffer Føns

Kristoffer Føns

Her på Rejsekris.dk blogger jeg om mine egne rejser og forsøger at give mine bedste tips videre. Du kan støtte mit arbejde ved at booke din næste rejse (f.eks. flybillet & hotel) via et link på min liste her. Alle indlæg kan indeholde affiliate-links.

10 kommentarer

 • Heidi

  Hej Kris
  Jeg overvejer at tage på en kombineret fodbold-kamp/sightseeing tur til Rom i foråret.
  Jeg var i Rom for mange år siden og husker små hyggelige gågader, med mange små fortorvs-familieejede-restauranter. Er det en generel ting i Rom, eller kan det have været et særligt kvarter jeg erindrer? Vi vil gerne bo i et hyggeligt område, men hvis muligt i gåafstand til gode restauranter. I Paris var det nemt at komme rundt til det hele med metro, men vi kan også godt lide en god spadseretur (farer bare nemt vild*), Jeg har set dine anbefalinger ifht. must see og restaturationer, men hvad vil du anbefale, når vi også gerne vil kunne transportere os til Stadio Olimpico?
  På forhånd tak

  januar 30, 2019 at 3:43 pm
  • Kristoffer Føns
   Kristoffer Føns

   Hej Heidi

   Spændende med en rejse til Rom! Uhh, det er jo lidt generelt for (mange områder) i Rom i hvert fald. Men et bud kunne måske være Trastevere-området? Det er afsindigt hyggeligt selvom turismen (også) er nået hertil 😀

   Det er et rigtig fint område at bo i på rejsen til Rom. I forhold til transport til Stadio Olimpico, så ville jeg ikke tænke så meget over det i forhold til valg af område/hotel i Rom. I skal nok komme derhen og så kan det være, at det lige tager 15 minutter ekstra fra det ene område i forhold til et andet.

   Tjek eventuelt også min guide til hoteller i Rom: https://rejsekris.dk/hotel-i-rom

   God rejse til Rom 😀

   januar 31, 2019 at 8:17 am
 • Camilla

  Hej Kristoffer
  Hvad for en billet valgte du til Colosseum?
  Mvh camilla

  februar 3, 2019 at 3:27 pm
  • Kristoffer Føns
   Kristoffer Føns

   Hej Camilla

   På denne rejse til Rom havde jeg en fast-track billet, der ikke gav ‘gulv-adgang’, hvilket jeg syntes var ærgerligt. Næste gang skal jeg uden tvivl have billet til Colosseum, der giver den fulde adgang.

   februar 4, 2019 at 9:08 am
 • Anne Cruusberg

  Hej Kris
  Jeg skal afsted til Rom med min 72 årige mor her til maj,
  Hvad tænker du med at gå rundt i Colosseum for hende ?
  Har kigget på den billet du anbefaler hvor man man gå “på gulvet “

  https://www.getyourguide.dk/rom-l33/rom-cross-the-line-colosseum-billetter-m-arena-floor-t131235/?partner_id=F5QM31A

  Kan dog ikke helt gennemskue om den indeholder adgang til Paletine Hill også (der står jo “spring køen over” til Palatiner Højen.). Ved du evt det ?

  Tak for en god hjemmeside

  Mvh Anne

  april 26, 2019 at 7:46 pm
  • Kristoffer Føns
   Kristoffer Føns

   Hej Anne

   Umiddelbart ingen problemer for en 72-årig i Colosseum selvom der er trapper, så er der faktisk også elevator derinde – en ret syret oplevelse at tage elevator inde i Colosseum…

   Palatinerhøjen er beliggende inde i Forum Romanum, så det betyder blot, at billetten både gælder til Colosseum og derefter kan I også bruge den til Forum Romanum (og således også Palatinerhøjen derinde).

   Rigtig god rejse til Rom 🙂

   april 30, 2019 at 11:30 am
 • Tina Kadow

  Vi købte på din anbefaling billetter til Colosseum med “gulv-adgang”.
  Tusinde tak for den anbefaling ☺️👍. Den vil vi gerne give videre.
  Man mødes med en vært uden for Colosseum, hvorefter hun fulgte os hele vejen uden om alle køer direkte ind i arenaen.
  Her får man- efter lidt info -så 10 min på egen hånd.
  Derefter fulgte hun os igen uden om alle køer ind i det “almindelige” Colosseum.
  Hun giver igen en kort intro og så har man 1 time på egen hånd.
  Hun er dog til rådighed for evt spørgsmål.

  Herefter mødes man igen med hende, hvor hun så fulgte os til Forum Romanum (med Palatinerhøjen) – igen udenom kø.

  Efter kort intro slipper hun os og man har al den tid man vil bruge i Forum Romanum.

  Pengene til disse billetter er – efter vores mening – virkelig givet godt ud ☺️👍

  oktober 12, 2019 at 12:30 pm
  • Kristoffer Føns
   Kristoffer Føns

   Hej Tina

   Mange tak for din kommentar – den er jeg sikker på, at andre der står og planlægger en tur til Rom kan bruge. Jeg glæder mig selv til at prøve denne tur i Colosseum næste gang jeg rejser til Rom 🙂

   oktober 15, 2019 at 7:31 am
 • Lars

  Hvis man køber et Roma Pass til bus og metro, så skriver du, at man også får adgang til Colosseum. Men er denne adgang med hurtig adgang og evt. med adgang til “gulvet”

  januar 8, 2020 at 5:25 pm
  • Kristoffer Føns
   Kristoffer Føns

   Hej Lars

   Det er med hurtig adgang, men jeg er ikke sikker på, at det er med adgang til ‘gulvet’ – det vil jeg faktisk tro, at det IKKE er.

   januar 9, 2020 at 12:20 pm

Skriv en kommentar