Kreta Seværdigheder – Her er 11 gode oplevelser & mine bedste tips til rejsen 🇬🇷

Jeg er netop hjemvendt fra en uges ferie på Kreta og vil herunder give mine bedste tips til seværdigheder og gode oplevelser på den populære ferieø.

Planlægger du din tur til Kreta i sidste øjeblik? 🇬🇷

Her er et par af de bedste ting at lave, hoteller og andre tips til din rejse til Kreta.

☀️ Top Aktiviteter & Ture på Kreta:

1. Tag på bådtur (oplev det krystalklare vand og se Kreta fra søsiden)
2. Dagstur til Samaria-kløften (min yndlings-oplevelse på Kreta!)
3. Tur til Preveli Beach (oplev den smukkeste palmestrand)
4. Tag på dagstur til Santorini
5. Oplev Knossos (et verdens ældste paladser)

🛌 Bedste Hoteller på Kreta:

1. Elounda Bay Palace eller Nautilux Rethymno (fantastiske luksushoteller)
2. Indigo Mare Hotel Apartments (familievenlige ferielejligheder i Platanias nær Chania)
3. Eden Beach Hotel (billigt, men utroligt populært hotel i Agia Marina)

🚗 Rentalcars.com er det bedste sted at få overblikket over priser på billeje og booke en lejebil, hvilket jeg virkelig kan anbefale, så du kan udforske Kreta på egen hånd.

Jeg har efterhånden været på Kreta 4 gange og boet flere forskellige steder. I denne guide til seværdigheder på Kreta vil jeg dog tage udgangspunkt i seværdigheder nær Chania, da jeg ved at de fleste danske turister bor i dette område på Kreta.

Der er dog også masser af seværdigheder på Kreta, der ligger i andre områder og jeg nævner også et par stykker i guiden her.

1. Chania – storby med mange gode oplevelser

rejsekris kreta
En glad Rejsekris på hyggetur i Chania 😀

Lad os bare starte med Chania, der også er navnet på den lufthavn mange danske charterturister vil lande i, når man booker en charterrejse til Kreta.

Jeg har altid været glad for at besøge Chania, når jeg har rejst til Kreta.

Man kan meget hurtigt komme ind i turistboblen, hvor restauranterne ligner hinanden og man kun ser andre turister (fra Skandinavien), så det er et rart afbræk at komme ind til Chania, der er en “rigtig by”.

kreta seværdigheder


Der er naturligvis også masser af turister, men det er altså Kretas andenstørste by med over 50.000 indbyggere, så der er også masser af steder, der ikke udelukkende er rettet mod turister.

Havnen i Chania

Før vi fik vores lejebil tog vi bussen fra Platanias ind til Chania og brugte en eftermiddag på et vandre rundt i de hyggelige gader.

Havnen i Chania er et naturligt point-of-interest, når man går rundt derinde og det er da også en utrolig smuk, gammel venetiansk havn.

chania restaurant
En af restauranterne helt ned til vandet i Chania.

Hernede er der til gengæld fuld smæk på turistfælderne, så det er måske ikke lige på en restaurant helt ned til vandet, at du skal forvente at få serveret dit bedste måltid på Kreta 😀

Det overraskende ved havneområdet i Chania er dog, at man faktisk ikke skal mere end et par gader ‘op’ fra havnen og så er der komplet øde små, hyggelige gader uden andet end lokale og måske en sød kat.

rejsekris chania guide
Rejsekris i sidegaderne i Chania.

Så selvom der er skruet op for turismen nede ved havnen, så får man også masser af gode oplevelser ved at slentre rundt i de små sidegader, falde over en lille café og bare nyde livet.

Jeg skal dog heller ikke spille alt for smart og sige, at jeg er for sej til turisme: jeg faldt nemlig i med begge ben, da jeg så, at man kunne få en fadøl i en støvle 😀

chania øl

Jeg begik den ældgamle fejl og fik ikke et menukort med priser, men bestilte bare – uden at vide, hvad prisen var.

Øllen kostede dog “kun” 8 euro for en liter, så det kunne have været værre. Til gengæld måtte jeg ikke betale med kort, men restauranten havde sin egen ATM, hvor jeg (hvis jeg ikke havde haft kontanter) naturligvis havde kunnet hæve med et dumt gebyr…

Så lidt af et scam – husk altid at se priser før du bestiller i de her turistområder.

Anbefaling af to gode restauranter i Chania

Som tidligere nævnt, så er der en del turistfælder i Chania (og det er generelt et tema på en så velbesøgt ø som Kreta), så det giver god mening lige at researche lidt før man vælger, hvor man skal spise.

Ellotia – hyggelig traditionel græsk restaurant

restaurant chania


Jeg havde hjemmefra fundet en restaurant ved navn Ellotia, der ligger et par minutters gang fra havnen i Chania.

Restauranten ligger i en lille sidegade, så man kommer ikke umiddelbart forbi dér. Til gengæld var den populær: vi ankom ca kl 19, hvor der kun var et par andre gæster, men allerede efter 10-15 minutter var der kø ude på gaden for at få et bord.

Det er en ekstremt hyggelig restaurant, hvor man sidder halvt udendørs og kan nyde sit græske måltid i en ruin-lignende setting, der faktisk minder en del om de mange ruinbarer i Budapest.

Se restauranten i Chania på kort her:

Ginger Concept – moderne café i Chania

kreta mad


En af dagene, hvor vi havde lejebilen kørte vi ind til Chania og spiste en sen frokost.

  • I øvrigt kan jeg anbefale at parkere her, hvor der er gratis parkering og kort at gå ind til centrum af Chania. Vi parkerede her om eftermiddagen og der var ganske fint med plads.

Vi var lidt trætte af græsk mad her og ledte efter et sted med lidt mere klassisk café-mad, hvor der var flere grøntsager end agurken i tzatzikien 😀

Skæbnens ironi ville dog, at vores tjener anbefale spaghetti carbonaraen og jeg faldt i med begge ben. Den var da også ekstremt god og lavet på den rigtige italienske manér (den kunne ligeså godt have været serveret i Rom).

Så jeg fik ikke mine grøntsager her, men jeg kan i den grad anbefale den lille café, der er beliggende i de hyggelige sidegader i det centrale Chania.

Et par gader bag Ginger Concept finder du i øvrigt Old Chania Market, der er en gammel markedshal med forskellige små butikker.

De er alle målrettet os turister, men det er alligevel meget hyggeligt lige at svinge forbi og tjekke markedet ud.

Se beliggenhed for markedet på kort her.

Generelt er der masser at lave i Chania og jeg synes det er en super fed by.

2. Elafonissi – Kretas mest kendte strand

Elafonissi stranden er beliggende på Kretas sydvestlige ‘spids’, så det er ikke typisk her man bor som turist på en rejse til Kreta.

Ikke desto mindre har Elafonissi stranden i mange år været et hotspot for turister – der er nemlig tale om en ægte ‘bounty’ strand, hvor sandet endda er lyserødt flere steder.

Jeg kan således ikke skrive en guide til seværdigheder på Kreta uden at nævne Elafonissi. Min personlige holdning er, at jeg anbefaler at tage på dagstur, hvis man f.eks. bor i Chania-området, ned til Elafonissi.

Ikke fordi at jeg elsker Elafonissi overalt på jorden, men nærmere fordi turen derned går over Kretas bjergkæde og man oplever en masse små, skønne bjerglandsbyer på turen.

elafonissi strand
Man har ikke Elafonissi stranden for sig selv…

Selve Elafonissi stranden er smuk og et besøg værd, men det er altså også en af de bedst kendte seværdigheder på Kreta, så vær klar på at I ikke har stranden for jer selv 😀

Hvis du ikke har lejet bil kan du tage på dagstur fra Chania til Elafonissi. Der er mange udbydere, men jeg anbefaler som altid at booke hos GetYourGuide, hvor man kan læse anmeldelser og der også er gratis afbestilling op til 24 timer før afgang.

Se mere om dagsturen til Elafonissi stranden her.

3. Samaria kløften – måske den bedste oplevelse på Kreta

Samaria kløften er 18 km lang, en af Europas længste kløfter og i mine øjne noget alle, der rejser til Kreta, og er i nogenlunde fysisk form, bør overveje kraftigt.

Jeg gik turen med min familie, da jeg var 11-12 år og selvom jeg var en lille Rasmus Modsat dengang og ikke gad med, så måtte jeg bagefter erkende, at det var en kæmpe oplevelse.

Så da jeg nu skulle til Kreta igen med min kæreste snakkede jeg en masse om Samaria kløften og det var virkelig en must-do ting på vores liste.

Desværre var der fare for skovbrande denne august 2021 og selvom Kreta var gået nogenlunde fri, så var der desværre forbud mod at bevæge sig ind i nationalparker på Kreta…

Så jeg har desværre ikke nogen billeder fra Samaria kløften, men jeg vil virkelig anbefale alle at tage turen.

Dagstur til Samaria kløften fra Chania-området

Man skal booke en dagstur derned, hvor man kører med bus fra morgenstunden og så bliver man sat af ved startpunktet, går ned i kløften og bliver belønnet med så mange smukke udsigter, at det ikke kan tælles på én hånd.

For enden af kløften kommer man ud til en lille badeby, hvor der er flere restauranter, butikker og en lille strand. Herfra skal man på en kort sejltur hen til stedet, hvor man bliver samlet op af sin bus og kørt hjem til hotellet.

Så det er en dagstur og det kan naturligvis været hårdt at gå så langt i varmen, men det er virkelig også en fed oplevelse på Kreta.

Læs mere om turen til Samaria og book online her.

Dér kan du også se flere billeder fra kløften og få et indtryk af, hvad der venter.

4. Ravdoucha strand – en skjult perle

ravdoucha strand


Og så er det vist også tid til en lidt mere ukendt seværdighed på Kreta. Jeg kan ikke rigtig huske, hvordan jeg fandt dette sted, men jeg tror, at jeg bare sad og lurede efter spændende steder i min Google Maps app på mobilen.

Vi boede dér i Platanias og havde egentlig planer om at køre til Falasarna stranden (som jeg nok skal komme til her på listen), men der havde været et færdelsuheld, så vi kørte af ‘motorvejen’ og kørte i stedet efter Ravdoucha som jeg havde ‘pinnet’ i Google Maps.

Det var vi virkelig glade for!

Det viste sig nemlig at være lige netop det vi havde brug for efter at have oplevet en del strande med måske lidt for mange mennesker.

Her er tale om en lille sten-strand for enden af en bjergvej, hvor der er en lille parkeringsplads og et enkelt hotel, hvor man også kan spise i restauranten.

Et virkelig smukt sted, hvor man kan bade og slikke sol nogle timer med en smuk udsigt over Kretas bjerge.

Det kræver egen bil at komme hertil og det er altså rigtig bjergkørsel for at komme derned, så hvis du lige har fået kørekort og ikke er så tryg ved at køre, så vil jeg måske ikke anbefale, at du starter din karriere som bjergbilist lige her 😀

Men ellers så er Ravdoucha ‘stranden’ i den grad et besøg værd – og der er ikke særligt mange, der kender stedet (her i 2021 i hvert fald).

Overvejer du at øhoppe i Grækenland? Tag et kig på denne engelske rejseblog, der fortæller om de bedste ting at lave på Naxos.

5. Balos strand og Gramvousa-øen

Hjemmefra var Balos stranden virkelig højt på min ‘must-see seværdigheder på Kreta‘ liste, men som altid, når man er på ferie, så er der bare ting man ikke når.

Så jeg kan ikke selv fortælle om, hvordan Balos stranden er, men jeg synes virkelig der ser fantastisk ud.

Grunden til, at vi ikke kom derhen var, at jeg læste en del om, at vejen dertil er ret så elendig og nogen mener endda, at den er farlig.

Så vi skulle have taget på bådtur dertil, men det kunne vi ikke lige overskue 😀

Så – jeg ved det ikke, men jeg tror, at Balos stranden er helt fantastisk smuk.

Her er en række muligheder for bådture til Balos stranden.

Rejsebloggeren A Solo Woman Traveling har i øvrigt en rigtig fin guide til Kreta, hvor hun bl.a. fortæller om flere af øens bedste strande.

6. Falasarna strand

Lidt længere mod syd finder vi Falasarna stranden, der sammen med Elafonissi ofte nævnes som en af Kretas bedste strande.

Her er tale om en strand, der er noget nemmere at komme til end Balos, så det er ganske nemt at køre herover, hvis du bor i Chania – turen tager lidt over 1 time.

I modsætning til Elafonissi, så er der lidt mere byliv sådan umiddelbart ‘bagved’ stranden og der er mange restauranter at vælge imellem.

Så hvis du ikke helt kan overskue køreturen ned til Elafonissi, så er Falasarna et godt alternativ. Eller du kan starte dagen med at køre til Elafonissi og derfra køre nordpå til Falasarna – så har du i hvert fald oplevet to af Kretas bedste strande på en dag 😀


7. Kournas søen – lej en vandcykel og se skildpadder

Kournas søen er beliggende øst for Chania i retning mod Rethymnon, hvor jeg også tidligere har boet og ved at mange danske turister holder ferie.

Jeg nåede aldrig selv herhen, men når jeg ser billeder og videoer fra søen, så er det uden tvivl et sted jeg gerne vil svinge forbi og leje en vandcykel.

Udover at være et smukt naturområde, så er det muligt at se ferskvandsskildpadder i søen, hvilket faktisk overraskede mig lidt, da jeg før vores rejse researchede efter seværdigheder på Kreta.

For mit vedkommende må det blive en oplevelse til min næste rejse til Kreta, men skriv gerne en kommentar herunder, hvis du har været der og kan anbefale Kournas søen.

8. Knossos – Europas ældste by?

Knossos er det største arkæologiske område fra bronzealderen på Kreta og er blevet kaldt Europas ældste by. Jeg var der som barn og husker det som en ekstremt spændende oplevelse at vandre rundt i ruinerne fra det gamle Grækenland.

Alle detaljerne om Knossos kan læses på Wikipedia, så jeg skal spare jer for dem her.

En tur til Knossos kan i den grad anbefales, men vær dog opmærksom på, at hvis du rejser til Kreta i den absolutte højsæson om sommeren, så er det altså en varm fornøjelse at gå på opdagelse i det arkæologiske område.

Se mere om Knossos og book en dagstur her.

9. Heraklion – hovedbyen på Kreta

Lidt nord for Knossos finder du hovedbyen på Kreta, Heraklion.

Igen så er det nok de færreste, der rejser til Kreta i juli og ligefrem har lyst til at vandre rundt inde i en storby som Heraklion en hel dag – måske man skal hoppe på en hop on hop off bus i stedet 😀

Men hvis du f.eks. er på Kreta i 2 uger og gerne vil have lidt storbyliv, så er Heraklion et besøg værd. Byen er den fjerdestørste i Grækenland med omkring 200.000 indbyggere og der er således masser at opleve i byen.

Jeg har kun været der som barn og husker ikke andet end, at vi var på museer og det var varmt, så jeg beklager, at jeg ikke kan give flere pejlemærker, men jeg synes byen ser spændende ud i videoen herover.

Kreta er generelt et sted jeg gerne vil udforske udenfor sommermånederne, hvor man kan overskue andet end at ligge ved stranden.

Så jeg håber, at jeg på et tidspunkt kan opdatere denne rejseguide og give flere gode tips til Heraklion.

10. Udsigten fra Platanias rooftop restauranter

platanias udsigt
Udsigten fra Amarantos i Platanias.

Jeg ved, at mange læsere af denne guide nok bor i Platanias eller Agia Marina områderne (de to områder ligger lige ved siden af hinanden), så jeg tager lige dette tip med.

Fra “torvet” i Platanias (se placering på kort her) kan man nemlig gå op af en bakke og ret hurtigt kommer man godt op i højderne og kan nyde en smuk udsigt, hvor man kan se rigtig langt ud over havet og til bjergkæderne på den nordlige kyst af Kreta.

Vi spiste en aften på Amarantos, der havde fået rigtig gode anmeldelser.

Desværre kan jeg ikke hylde andet end udsigten herfra, da vores tjener var decideret uopmærksom og maden desværre heller ikke var noget at skrive hjem om. Restauranten havde ellers en super hyggelig atmosfære, så måske vi bare var uheldige?

Der er dog masser af restauranter her på bakketoppen, så jeg vil gerne slå et slag for at prøve en af dem og nyde udsigten fra toppen.

Måske restauranten ved siden af havde været et bedre bud?

Den finder du her:

11. Mit kort med alle seværdigheder på Kreta

Her i nummer 11 får I ikke bare én, men mange flere seværdigheder og oplevelser på Kreta 😀

Jeg har nemlig mange flere seværdigheder på Kreta ‘pinnet’ på mit Google Maps, men vi skulle jo også dase lidt ved poolen, så jeg kan ikke anbefale dem alle.

Jeg har dog lavet et kort over Kreta, hvor jeg har puttet de steder ind som jeg synes ser spændende ud.

Der er bl.a. populære steder som Preveli stranden, Skinaria stranden, Lefka Ori bjergene, det ældgamle oliventræ Ano Vouves og mange flere spændende oplevelser på Kreta.

Skriv gerne en kommentar, hvis du kender andre gode steder på Kreta, så tilføjer jeg dem gerne.

Mit kort med seværdigheder har et naturligt fokus på Chania og det nordvestlige Kreta, da det ganske enkelt er der jeg har været oftest, men jeg vil meget gerne tilbage til Kreta og udforske den østlige del.

Jeg håber, at du får en fantastisk rejse til Kreta ☀️ 🇬🇷

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad er de bedste strande at besøge på Kreta?

Kreta har mange smukke strande at udforske, og nogle af de bedste er:
Elafonisi: Kendt for sit krystalklare turkisblå vand og lyserøde sand.
Balos: En malerisk lagune med turkisblåt vand og hvidt sand omgivet af klipper.
Vai: En tropisk strand med palmer og gyldent sand langs den østlige kyst.
Falassarna: En bred, langstrakt strand med krystalklart vand og spektakulære solnedgange.
Preveli: Beliggende ved floden Kourtaliotiko, omgivet af palmer og et sted med stor historisk betydning.
Matala: Berømt for sine hulelignende formationer i klipperne og det krystalklare vand.
Stalis: Lang, bred sandstrand med mange faciliteter som barer, restauranter og vandsportsaktiviteter.
Agia Marina: Smuk sandstrand nær Chania med roligt badevand. Agia Marina er også et af de bedste områder at bo på Kreta.

Hvad skal man lave på Kreta med børn?

Kreta er en fantastisk destination for familier med børn. Her er nogle sjove aktiviteter, som du kan lave med dine børn på øen:
– Besøg Aquaworld Aquarium i Hersonissos: Dette akvarium har et bredt udvalg af marine liv og tilbyder også interaktive oplevelser.
– Tag på en sejltur: Mange lokale virksomheder tilbyder sejlture langs kysten, hvor I kan snorkle, udforske huler og besøge afsidesliggende strande.
– Besøg Knossos-paladset: En spændende måde at lære om den antikke kretensiske civilisation på. Børnene vil elske at udforske de gamle ruiner og lære om historien bag dem.
– Hop ombord på et turist-tog: Der findes flere små turisttog, der kører rundt i byerne Chania og Rethymnon og giver børnene en sjov tur rundt i byen.
– Tag på vandlandet Acqua Plus i Hersonissos: Dette vandland har et bredt udvalg af rutsjebaner og pools for alle aldre.
– Besøg Kreta Zoo i Hersonissos: Et dyrereservat med et stort udvalg af dyr fra hele verden. Børnene vil elske at møde dyrene ansigt til ansigt.

Hvordan oplever man ‘det rigtige’ Kreta med lokal kultur og mad?

Kreta er en ø med en rig kultur og traditionel mad, og der er mange måder at opleve dette på. Besøg f.eks. de lokale markeder, hvor du kan købe friske råvarer som frugt, grøntsager og olivenolie, mens du samtidig får mulighed for at møde de lokale beboere og lære om deres livsstil.

Du kan også tage på en vinsmagning hos en af de mange vinproducenter på øen eller besøge et af Kretas museer, hvor du kan lære om øens historie og kultur. Hvis du vil smage på den traditionelle mad fra Kreta, så prøv at spise i en traditionel taverna, hvor du kan få autentiske retter som “dakos” eller “stifado”.

Er Samaria-kløften turen værd?

Ja, det er i mine øjne en af de bedste ting at lave på Kreta.

Samaria-kløften er en af de mest populære vandreture på Kreta og tiltrækker hvert år tusindvis af turister. Turen er bestemt værd at overveje, hvis du er interesseret i at udforske øens naturlige skønhed og landskab.
Kløften er 16 km lang og byder på spektakulære udsigter og en unik oplevelse af natur og historie. Undervejs vil du passere smukke klippeformationer, frodige skove, bjergsøer samt resterne af en gammel bosættelse.

På turen vil du også have mulighed for at se den sjældne kretanske ged – “kri-kri”.

Det skal dog bemærkes, at turen kræver en vis grad af fysisk formåen, da der er nogle stejle stigninger og nedstigninger undervejs. Derudover kan ruten være meget varm om sommeren, så det anbefales at tage masser af vand med. Jeg var selv på turen, da jeg var barn, så SÅ hård er den altså heller ikke.

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler