Kreta er en fantastiske ferieø, men det er også en overraskende stor ø (det er faktisk Grækenlands største) og det kan virke uoverskueligt at vælge et sted at bo.

I denne guide fortæller jeg alt om de bedste områder at bo på Kreta som turist, og kommer med konkrete rejsetips, du kan bruge på din rejse til Kreta.

Nederst får du også en advarsel om en ferieby du bestemt ikke skal bo i medmindre du er på udkig efter noget meget specifikt…

Vi lægger ud med mit yndlingsområde på Kreta, der er populært blandt danske turister i alle aldrer.

Hvor skal man bo på Kreta? Det får du svaret på her.

1. ChaniaBooking.com

Der er to lufthavne på Kreta, hvoraf den ene er beliggende ved storbyen Chania på Kretas vestlige del. Chania er en spændende græsk by, hvor der både er plads til turister og lokal stemning.

Jeg har allerede skrevet en del om Chania i min guide til seværdigheder på Kreta (link åbner i ny fane), så jeg springer let og elegant over omtalen af byen her.

kreta seværdigheder

Hyggelige Chania.

Jeg anbefaler ikke umiddelbart at bo inde i selve Chania, da man her går glip af de fantastiske badestrande som Kreta er så kendt for.

Så medmindre du rejser til Kreta om vinteren, så er min holdning, at det vil være synd at bo inde i selve Chania, der ellers er en super spændende by.

I stedet bør du overveje at booke rejsen til Kreta og bo i et af de næste to områder, der begge ligger en kort køretur (f.eks. med de mange, billige bybusser) vest for Chania.

2. Agia MarinaBooking.com

Agia Marina er det perfekte område, når du rejser til Kreta med børn. Jeg var her faktisk selv et par gange i mine helt unge dage, hvor jeg var med familien på en klassisk charterrejse og det var helt perfekt.

Her på min seneste rejse til Kreta kunne jeg som voksen snuse rundt i Agia Marina og nu kan min voksenhjerne også godkende området som et rigtig godt sted på Kreta.

Det er perfekt for børnefamilier fordi der er mange gode hoteller, flere gode strande og masser af underholdning. Her er ganske enkelt tale om et klassisk sommerferie-område med tonsvis af restauranter, souvenir-butikker og udflugtsmuligheder.

For det lidt ældre klientel er der faktisk også en del gå-i-byen muligheder og bl.a. en beach club, der ser ret lækker ud.

agia marina kreta

En af strandene i Agia Marina med udsigt til klippeøen ud for kysten.

At bo i Agia Marina på en Kreta rejse er således et rigtig godt valg og så er det nemt.

Her er man tæt på lufthavnen, kan tage på alle de udflugter man vil eller bare nyde afslapningen på sit hotel med et par afstikkere ind til Chania by, hvis man vil.

Læs mere om Agia Marina og book din rejse hos Escapeaway her.

Escapeaway er et rejsebureau med over 20 års erfaring og min faste samarbejdspartner her på Rejsekris, når det kommer til pakkerejser med garanti.

Jeg ved, at deres hoteller altid bare spiller, hvilket ellers kan være en udfordring på solrejser til steder som Kreta, hvor hoteller af og til godt kan være lidt slidte i kanterne. 

3. PlataniasBooking.com

Jeg boede selv i Platanias på min rejse til Kreta i sommeren 2021 og synes det var helt perfekt.

Platanias er efterhånden smeltet helt sammen med førnævnte Agia Marina, der dog ligger lidt tættere på Chania by.

hotel platanias
I Platanias er der også masser af børnefamilier, der på min rejse så ud til at have det helt eminent. Der er virkelig mange danskere, hvilket er ret spøjst og f.eks. var der udenfor flere sportsbarer både Brøndby og footballclubkøbenhavn flag, når de spillede.

Jeg nåede også at opleve en Brøndby-kamp på en sportsbar, hvor der vel var 50 danskere, hvoraf en stor del var i Brøndby-trøjer 😀

Ret syret oplevelse på Kreta i august måned, men det siger noget om, at her er altså tale om et område som danskere stortrives i og har rejst til i mange år.

platanias kreta
Stranden i Platanias er meget lig den i Agia Marina og har også udsigt til den smukke klippeø ude i havet.

gyros kreta

Der er restauranter i alle prisklasser i Platanias – og man kan også få en lækker Gyros til et par euro.

På hovedgaden ligger restauranter, barer og souvenir-butikker side om side, så der er utallige muligheder for at lave noget.

Der er en meget stejl bakke lige ved ‘centrumpladsen’ i Platanias, hvor man meget hurtigt kommer højt op og dermed får en fænomenal udsigt over hele området.

Her er der masser af restauranter, hvor man kan sidde med udsigt til havet og nyde sin aftensmad mens solen går ned.

platanias udsigt

Udsigten fra Amarantos i Platanias.

Vi spiste en aften på Amarantos, hvor udsigten lignede noget jeg havde oplevet i Menjangan NationalparkBali, men maden og servicen var desværre ikke noget at skrive hjem om.

Måske den nærliggende Astrea restaurant er bedre?

I hvert fald kan jeg virkelig anbefale at bo i Platanias på rejsen til Kreta – det er ligesom Agia Marina nemt og bekvemt og der er masser af gode hoteller, virker det til, når jeg tjekker udvalget herhjemmefra.

Læs mere om Platanias og book din rejse hos Escapeaway her.

4. RethymnonBooking.com

Så skal vi lidt længere væk fra Chania og østpå til Rethymnon, der ligger ca halvvejs mellem Chania og Heraklion (der er hovedby på Kreta og som vi kommer til om lidt).

Rethymnon er, ligesom Chania, en havneby, der er ‘hovedstad’ i sin egen provins på Kreta, så her er altså tale om en øens større byer.

Jeg boede i Rethymnon (der i øvrigt kan staves på flere måder) på en rejse til Kreta for måske 10 år siden og var meget glad for det; ligesom i de førnævnte områder, så er der tale om et klassisk sommerferieområde med alt hvad det indebærer af restauranter, barer og forlystelser.

kreta rethymnon
Dog er Rethymnon måske en anelse mere tilbagelænet end Platanias og Agia Marina, hvor man i hvert fald aldrig er langt fra den nærmeste dansker 😀

Selve Rethymnon-by er ekstremt hyggelig ala Chania og der er den her klassiske græske stemning med smalle gader og hyggelige restauranter.

I området omkring byen er der flere gode sandstrande og det ér altså et turistområde, så der er masser af gode hoteller.

Læs mere om Rethymnon og book din rejse med Escapeaway.

5. Heraklion (ikke i højsæsonen)Booking.com

Heraklion er ‘hovedstad’ og den største by på Kreta. Med andre ord er der tale om en europæisk storby med alt hvad det indebærer og det er således ikke umiddelbart et område, hvor man som turist vil vælge at bo på en sommerferie til Kreta.

Heraklion har, ligesom resten af Kreta, en vild historie med mange overtagelser af araberne, venetianerne og tyrkerne. Man kan stadig mærke historiens vingesus i Heraklion, så det er faktisk et sted jeg vil anbefale at slå vejen forbi, når du rejser til Kreta.

Men ikke umiddelbart, hvis du rejser til Kreta om sommeren – for der bliver der altså ekstremt varmt og det kan være lidt press at gå rundt i storbyen, når der er 35 graders varme.

heraklion

Den venetianske havn i Heraklion.

Jeg kommer nærmere ind på Heraklion i min guide til Kreta seværdigheder, men jeg synes byen kræver en plads på listen over hvor man skal bo på Kreta, da det giver god mening at bo her, hvis man rejser til Kreta udenfor højsæsonen.

Samtidig vil man være ret tæt på Knossos, der for mange er hovedårsagen til at rejse til Kreta udenfor højsæsonen 😉

Se de 10 bedste hoteller i Heraklion her.

6. Det østlige KretaBooking.com

Her må jeg blankt erkende, at jeg kommer til kort – jeg har nemlig aldrig været østligere på Kreta end Knossos.

Da jeg i sommers researchede på, hvor man skal bo på Kreta og hvilke områder der ville være spændende at køre til i vores lejebil fandt jeg dog utrolig mange steder på det østlige Kreta.

Derfor nævner jeg det her – for at gøre opmærksom på, at Kreta faktisk er en rigtig stor ø og at det virker til, øens østlige del også er spækket med smukke sandstrande og eminent natur.

Jeg har luret på områder som Agios Nikolaos, Elounda og Sitia, men jeg har desværre aldrig været der.

Det kunne dog være rigtig gode bud til jer, der gerne vil til Kreta, men ikke behøver at ‘møde naboen’ nede på restauranten i byen.

Escapeaway har en del destinationer på den østlige del af Kreta og kan uden tvivl guide jer i den rigtige retning.

Se alle deres rejsedestinationer på Kreta her.

Og ellers er det jo bare med at booke flybilletter selv og søge rundt på Hotels.com.

Advarsel: Malia er for festglade unge!

Og så lige en advarsel til jer, der gerne vil til Kreta og slappe af. I skal ikke rejse til Malia – det er nemlig Kretas svar på Sunny Beach, hvor musikken dunker og drinksene flyder i stride strømme 😀

Her er den famøse hovedgade spækket med barer og diskoteker, der fyldes af i særdeleshed unge briter, der kan lide at feste natten lang. Så hvis I gerne vil på festrejse til Kreta, så er Malia til gengæld det helt rette område at bo i 😉

Jeg håber, at du kunne bruge denne guide til, hvor man skal bo på Kreta og at du nu er klar til at booke din rejse.

Hvis du har nogen spørgsmål til Kreta, så skriv gerne en kommentar herunder og jeg skal gøre mit bedste for at hjælpe.

Planlæg din rejse 👇🏻

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Escapeaway er et rejsebureau, hvor du selv kan vælge fly og hotel, men hvor du får samtidig får al trygheden og garantien ved en pakkerejse
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Flypenge.dk kan skaffe dig op til 4.500 kr i kompensation pr passager, hvis du har oplevet forsinket eller aflyst fly indenfor de sidste 3 år.

Om Rejsekris

Kristoffer Føns

Her på Rejsekris.dk skriver jeg om mine egne rejser og udarbejder samtidig rejseguides til bl.a. seværdigheder, transport og overnatning. Mit mål er at gøre det så nemt som muligt for dig at planlægge din rejse hjemmefra, så du trygt kan tage afsted med ro i maven og styr på alle detaljer. Alle indlæg kan indeholde affiliate-links.