Madeira – Europas svar på Hawaii

portugal madeira

Når ferien nærmer sig, vil langt de fleste pakke taskerne og drage til enten Frankrig, Spanien, Grækenland eller Italien. De fire lande har igennem snart 70 år tiltrukket langt størstedelen af de rejselystne danskere. Og det er på sin vis ærgerligt.

For ikke langt derfra, ved Sydeuropas vestlige spids ud for Atlanterhavet, ligger en glemt perle: Portugal – og nærmere bestemt den portugisiske ø Madeira.

Her gemmer sig en lille perle af en rejsedestination.

Madeira fortjener at få fjernet sit ry som pensionistparadis

Der er absolut intet forkert i, at særligt de ældre generationer valfarter til visse steder i verden, fordi de her finder en særlig form for tryghed. Og Madeira har netop i den forbindelse været et yndet tilflugtssted for de ældre generationer.

Men Madeira er mere end det og byder ind med så meget andet for et bredere segment af turister på tværs af generationer.

Så hvis man aldrig har besøgt Madeira, fordi man fejlagtigt tror, at øen kun appellerer til ældre rejsende, så bør man i den grad revurdere sin holdning. Her er alt, hvad rejsehjerte begærer.

Udforsk øen i bil – Madeira road trip


Madeira dækker 800 km2 alt i alt, så der er godt med rejsevidder, hvis man ønsker at leje en bil og udforske øens ydre afkroge.

Der er god internetdækning overalt, så man kan reelt booke hoteller eller andet logi impulsivt, mens man er på farten. Det er dog altid en god idé at benytte en online VPN, hvis man opererer på lidt mere usikre offentlige Wi-Fi netværk visse steder på rejsen.

En VPN giver bl.a. ekstra beskyttelse mod hackere, hvilket er essentielt, når du befinder dig på et offentligt Wi-Fi-netværk. Derudover giver det dig også mulighed for at streame film og serier i lange baner, mens du er på farten.

Biler kan lejes forholdsvist billigt fra lufthavnen i Funchal, hvorfra man så kan påbegynde sin spændende bilrejse. Fra Funchal kan man vælge at køre vestover eller østover, alt efter hvad man ønsker at starte med.

Planen kunne dog være at foretage en komplet rundrejse langs hele Madeiras kystlinje. En helt igennem uforglemmelig og scenisk rejse, der lader sig gøre, fordi Madeira nu har komplet vejnet rundt om hele øen.

Nyd surferlivet i Jardim do Mar

Hvis du stadig er af den overbevisning, at Madeira er for de ældre turister, så har du ikke besøgt den lille bjergflække Jardim do Mar. Her for foden af skråningen ved Jardim do Mar byder Madeira ind med de vildeste surfing-muligheder.

Atlanterhavet gør sig til som legeplads for både nybegyndere, men også de absolut professionelle surfere, eftersom bølgerne bogstaveligt talt går højt på visse dage i den lille landsby i det vestligste Madeira.

Gå på skyerne på Pico do Arieiro

Lander du i Funchal, så behøver du ikke nødvendigvis leje en bil for at få dig dit livs største oplevelse. Cirka 20 km nord for Funchal troner det enorme bjergmassiv Pico do Arieiro frem. Tag bussen ud til bjergområdet og vandr selv mod toppen, som befinder sig 1818 meter over havets overflade.

Oftest ligger skyerne et par hundrede meter lavere, så man vil stort set altid få fornemmelsen af at gå på skyerne, når man besøger den øverste top. Her vil der i øvrigt kunne købes drikkevarer, snacks og is fra den hyggelige café på toppen af bjerget.

Nyd storbylivet i Funchal

Et besøg på Madeira behøver som sådan ikke engang at byde ind med hverken vandreture eller road trips. Øens hovedstad, Funchal, leverer en fantastisk blanding af charme, æstetik, modernitet og historie i lige store dele.

Du kan nyde den lokale gastronomi på en af de mange fine restauranter i den centrale bydel, eller sippe til en cocktail eller et køligt glas hvidvin på en bar eller café ved havnefronten.

I dagtimerne byder Funchal ind med museer og mulighed for historiske by-vandreture eller en oplevelse udover det sædvanlige i byens botaniske have. Den er placeret oppe på byens bjergskråning og kan blandt andet nås via kabelbane. En tur, der for nogle vil være en smuk oplevelse, mens den måske for andre vil være lettere nervepirrende.

Er man til fodbold, jamen så byder Funchal ind med intet mindre end et Cristiano Ronaldo-museum. Og hvorfor nu det?

Fordi Funchal er selveste Cristiano Ronaldos fødeby. Det var her, den verdenskendte fodboldspiller slog sine første folder. Man har sågar rejst en statue i byen for den lokale stolthed.

Vejret skuffer aldrig på Madeira

madeira


Det er naturligvis en sandhed med modifikationer, men faktum er, at Madeira faktisk har mildt vejr næsten hele året rundt. Madeira ligger i et subtropisk klima, der netop bevirker, at både efterår og vinter er forholdsvis milde og med meget sol.

Sommeren er dejlig varm, men grundet de milde temperaturer året rundt kan man uden problemer besøge øen når som helst. Det betyder samtidig, at man kan undgå de travle og overrendte sommermåneder.

Du kan stadig have meget af Madeira for dig selv

Madeira er en slags Hawaii for de specielt indviede. Det minder en hel del om den amerikanske øgruppe på grund af klima og natur, men Madeira er knapt så overrendt som Hawaii og andre større rejsedestinationer.

Der kommer naturligvis en hel del rejsende til Madeira året rundt, men øen er fri af store krydstogtsskibe og lignende kæmpe invasioner.

Det betyder, at man langt hen ad vejen kan dele den lille ø med et fåtal af turister set i forhold til storbyrejser til Paris, Barcelona, Rom eller førnævnte Hawaii.

  • Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler