Seværdigheder i Madrid – Hvad skal man se i Spaniens hovedstad?

madrid

Både i og omkring Madrid finder du et hav af oplevelser, seværdigheder og attraktioner, som du kan glæde dig til at besøge, når du skal til den spanske hovedstad.

Byen emmer af liv, og hvad enten du bare gerne vil slentre rundt i centrum eller tage bussen ud til de mange små landsbyer uden for Madrid, har du mulighed for at få en masse oplevelser med hjem i bagagen.

Der er noget for enhver smag i Madrid, og herunder får du en mere uddybende guide til seværdigheder i Madrid. Vi lægger dog lige ud med en lille introduktion til den spanske hovedstad, så du ved, hvad der venter.

Har du booket overnatningen? Ellers så tjek min guide til, hvor man skal bo i Madrid.

Introduktion til Madrid – hvad kan man se?

I Madrid finde du blandt andet en lang række museer – herunder især The Golden Triangle of Art, som er et absolut must-see, hvis du er den mindste smule interesseret i kunst. Du kan også gå en dejlig tur i Buen Retiro-parken, hvor du kan få et åndehul for byens støj.

Vil du også gerne på opdagelse uden for hovedstaden, kan du tilmelde dig flere forskellige ture, som tager dig ud og besøger nogle af de historisk vigtige byer, som ligger hele vejen rundt om Madrid.

Du kan eksempelvis komme på tur til Segovia og Àvila, eller hvad med en tur sydpå til Toledo og den gotiske katedral, som uden tvivl vil gøre indtryk på dig.

  • Alle turene har afgang fra Madrid, så det er nemt og enkelt at booke billetter til turene og komme med ombord på bussen.

Du bør heller ikke snyde dig selv for en række af de kulturelle oplevelser, byen også byder på.

Du kan eksempelvis komme ind og se et vaskeægte flamenco show, hvor dans, klapperi, guitar og de skønneste kjoler går op i en højere enhed. Og husk endelig også at tage dig tid til at smage en veltilberedt tapasanretning, nu hvor du trods alt er i Spanien.

Madrid kan også tilbyde dig en række af dyreparker og forlystelsesparker, som er perfekt at tage til, hvis du har børn med på ferien.

Du kan eksempelvis drage mod Parque Warner Madrid og vandlandet Parque Warner Beach, som ligger lige ved siden af hinanden.

Eller du kan besøge Faunia eller Madrid Zoo Aquarium, som huser tusindvis af dyr og dyrearter, som du og dine børn kan hilse på. 

Så Madrid er også en god by at rejse til med børn – der er seværdigheder for hele familien.

Herunder vil jeg dog gennemgå en række top seværdigheder i Madrid for både børn og voksne.

Pradomuseet – en af se bedst kendte seværdigheder i Madrid

prado museum madrid
En af de mest populære seværdigheder i Madrid og Spanien generelt.

Pradomuseet er et af de absolut vigtigste museer, ikke bare i Madrid eller i Spanien, men i hele verden.

Museets enorme samling af værker fra nogle af historiens største kunstnere trækker hvert år millioner af mennesker til fra hele verden, så kommer du til Madrid, og har du kun tid til at tage forbi et enkelt museum, bør du uden tvivl vælge Pradomuseet.

Nogle af de kunstnere, du bl.a. kan opleve værker fra på museet, er Rembrandt, Botticelli, Caravaggio, Titian, El Greco og Diego Velázquez.

Du finder tusindvis af tegninger, malerier, tryk, skulpturer, mønter og medaljer, som stammer helt tilbage fra det 12. århundrede. Museet åbnede tilbage i 1819 og har netop fejret sin 200 års fødselsdag.

Er du kunstinteresseret, skal du så absolut forbi Pradomuseet og opleve deres kæmpe kunstsamling, hvis du er i Madrid.

Bestil din billet til Pradomuseet hjemmefra her.

Flamenco show – en speciel spansk oplevelse

madrid flamenco
En speciel oplevelse i Madrid.

Du kan næsten ikke tage til Spanien uden at se et vaskeægte flamenco show. Dansen stammer hovedsageligt fra Andalusien, som i mange år også var hersket af maurere, hvilket blandt andet har været med til at give flamenco dansen sine arabiske rødder.

Så meget som flamencoen fremføres med dans og klap, spiller guitaren også en vigtig rolle i flamencoen. Har du aldrig oplevet traditionel, ægte flamenco før, bør du se det, når du rejser til Madrid.

Et af de steder, hvor du virkelig kan få den autentiske flamenco oplevelse, er på den historiske Torres Bermejas-tablao, som gennem mange år har lagt scene til det ene storslåede flamenco show efter det andet.

Her har du blandt andet også mulighed for at få spisning med i prisen, så du kan starte ud med en traditionel hovedret fra det spanske køkken, inden du kan sætte dig til rette og nyde et fantastisk musikalsk live show i den forrygende atmosfære, som Torres Bermejas giver.

Rummet er indrettet efter Bermejas tårnene i Alhambra ved Granada.

Bestil billetter til det forrygende flamenco show her.

Bernabéu Stadion – seværdighed for fodboldfans i Madrid

madrid stadion oplevelse


Er du interesseret i fodbold, behøver dette stadion nok ikke nogen yderligere introduktion. Hjemmebanen for en af verdens største fodboldklubber er naturligvis også at finde i Madrid, og har du bare den mindste interesse i sport, bør du ikke snyde dig selv for en guidet rundtur inde på stadion.

Kommer du til Madrid på det rette tidspunkt, kan det også være, at du er så heldig at kunne fange en kamp på stadion, selvom det nok kræver, at du køber din billet et godt stykke tid i forvejen, da der er en stor efterspørgsel på billetterne.

Men det kan også være en stor nok oplevelse bare at få lov til at komme ind at se stadion.

Vælger du at tage på en stadionrundtur, får du bl.a. adgang til tribunen, klubbens trofæ-rum, spillertunnellen, omklædningsrummene, træner området og museet.

Den perfekte oplevelse for alle fodboldglade rejsende, der lægger vejen forbi den spanske hovedstad.

Du kan booke din stadionrundtur her.

Palacio Real de Madrid – det royale palads i Madrid 

palacio real de madrid
En klassisk seværdighed i Madrid – i særdeleshed hvis du er royal…

Du kan også vælge at lægge vejen forbi en af byens mest pompøse bygninger i form af Palacio Real de Madrid, det royale palads der længe har fungeret som residens for den spanske kongefamilie, der dog nu om dage er bosat på Palacio de la Zarzueda, der ligger i udkanten af Madrid.

Her har du mulighed for at komme ind og se de kongelige gemakker, og du bestemmer selv, om du vil have en privat guidet tur eller en tur med andre af paladsets gæster.

Da det royale palads rummer omkring 3000 værelser, er der af gode grunde ikke tid til at se alle rummene i den enorme bygning. Men du kan være sikker på, at du kommer til at se de vigtigste bygningen i form af tronsalen, Alabarderos-salen, det kongelige kapel og det kongelige apotek.

Spring køen over og bestil billetter til paladset her.

Toledo – overvej en dagstur til en mindre spansk by

toledo spanien

Hvis du gerne vil udnytte din tid i Madrid til at opleve så meget som muligt i og omkring byen, kan du også med fordel vælge at tage til den historiske og kunstneriske by Toledo, som ligger små 75 km syd for Madrid.

Det er muligt at booke en bustur fra Madrid til Toledo, hvor du blandt andet får en guidet rundvisning i den gotiske katedral fra det 13. århundrede, som er en af Toledos absolut største og vigtigste attraktioner.

Derudover kommer I også forbi yderligere syv vigtige monumenter i byen, og du kan gå på opdagelse i både de jødiske, muslimske og kristen kvarterer i byen. Turen går også forbi Santo Tome kirken, hvor du kan opleve en række El Greco malerier.

El Greco boede i Toledo, så han er i særdeleshed værdsat og husket på disse kanter. Oplev også Santa Maria La Blanca synagogen, inden du på en hyggelig restaurant kan nyde en god og velfortjent spansk frokost.

Turen tager omkring ni timer, så du når tilbage til Madrid inden aften, hvor du kan nyde resten af dagen i den spanske hovedstad.

Du kan finde billetter til denne tur her.

Parque Warner Madrid – god oplevelse for børn i Madrid

madrid for børn
Rejser du til Madrid med børn? Så er denne oplevelse måske noget for jer.

Små 20 km uden for Madrid kan du træde ind i en helt anden verden fyldt med karakterer, du kender fra de ikoniske tegnefilm fra din barndom. Parque Warner Madrid er en temapark på samme måde som Disney World er det, bare med Warner Bros. univers i stedet for Disney’s.

Her kan du hilse på Snurre Snup, Hjulben og Taz, den tasmanske djævel, Tom og Jerry, Scooby Doo og mange andre velkendte ansigter.

Forlystelsesparken byder på et hav af hæsblæsende rutschebaner og karruseller for både store og små, og du har endda mulighed for at booke billetter til to dage, hvis en enkelt dag i parken ikke er nok.

I juni 2014 åbnede man Parque Warner Beach lige ved siden af forlystelsesparken. Et vandland med vandrutschebaner, børnepools og svømmebassiner i lange baner.

Foruden tegnefilm figurerne møder du også alle heltene fra DC’s superhelte univers, som bl.a. har lagt navn til mange af forlystelserne i Parque Warner Madrid.

Book entréen hjemmefra her.

Buen Retiro-parken – rolige omgivelser i storbyen

Vil du have en pause fra larmen fra den spanske hovedstad, kan du bevæge dig ind i Buen Retiro-parken, som er en smuk oase midt i den travle hverdag.

Parken var i mange år ejet af den royale spanske familie, men i slutningen af 1800-tallet blev parken åbnet op for offentligheden, og alle kan i dag nyde roen i den skønne park.

Du finder parken i udkanten af Madrids centrum, lige i nærheden af Pradomuseet.

I parken finder du en overflod af smukt anlagte haver, store græsarealer, kæmpe blomsterbede, skulpturer og historiske monumenter, som du kan gå rundt og nyde synet af, hvis du går en tur i Buen Retiro-parken.

I parken finder du også en stor kunstig sø samt Palacio de Cristal, som blev opført med inspiration fra The Crystal Palace i London. Nyd koncerter, gadeperfomere, dukketeater eller abre en smuk forårsdag i en af Madrids største parker.

Måske ikke ligefrem en seværdighed i Madrid, men dog et besøg værd, hvis du er på de kanter.

Få flere gode ideer til, hvad man skal lave i byen i denne guide til 2 dage i Madrid.

Thyssen-Bornemisza Museum – Madrids tredjestørste museum

Tæt på indgangen til den skønne park møder du Thyssen-Bornemisza Museum, eller bare Thyssen som det går under i daglig tale. Det er Madrids tredjestørste museum, og her kan du nemt gå og kigge på kunstudstillinger i mange timer.

Det er et af de i alt tre museer, der danner The Golden Triangle of Art – en fysisk trekant midt i centrum, som desuden også består af Pradomuseet og Reina Sofía.

Hvor Pradomuseet har kunstsamlinger tilbage fra det 12. århundrede, og Reina Sofía har moderne kunst fra det 20. århundrede, udfylder Thyssen det vakuum, der er mellem de to andre kunstmuseer.

Museet har fået sit navn efter sin skaber, den tysk-ungarske kunstsamler Henrich Freiherr Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalua.

Nemt og kort. Baron Thyssen har udstillet 1600 værker på museet, som du passende kan opleve på samme dag, som de to andre museer i kunst-trekanten.

Dronning Sofias Museum (Reina Sofía) – nationalmuseum for kunst

Reina Sofiá, eller Dronning Sofias Museum, er som nævnt det tredje museum i The Golden Triangle of Art, foruden Pradomuseet og Thyssen.

Museet er Spaniens nationale museum for kunst, og det blev officielt indviet i september 1992.

Navnet stammer fra Dronning Sofía af Spanien, der sad ved siden af sin mand, Kong Juan Carlos, på den spanske trone fra 1975 til hans abdicering i 2014, hvor han overlod tronen til sin søn, Kong Felipe VI.

Museets samling består primært af moderne spansk kunst, og det dækker bl.a. over en række kunstværker fra Pablo Picasso og Salvador Dalí.

Hvor Louvre i Paris er kendt for at have sin Mona Lisa, er den helt store skat i Reina Sofía Pablo Picassos værk Guernica. Museet råder også over et stort kunstbibliotek med over 100.000 bøger.

Madrid Zoo Aquarium – oplev spændede dyrearter

Elsker du dyr, og vil du gerne have en fortryllende oplevelse i Madrid, bør du tage hele familien med en tur i Madrid Zoo Aquarium, som er en kombineret zoologisk have og et kæmpe akvarium.

Her har du mulighed for at hilse på en masse eksotiske dyrearter, heriblandt havens to pandaer, som blev skænket af Kina tilbage i 2007, hhv. Bing Xing og Hua Zui Ba, som endda fik tvillinger i 2010.

Du kan også gå i akvariet og møde de skønne delfiner, som har været en del af parken siden 1987.

I dag er der i alt ni delfiner, som svømmer rundt i de store bassiner.

Madrid Zoo Aquarium ligger lige i udkanten af Madrid, så du skal ikke ud på en længere køretur for at sige hej til de over 6000 dyr og 500 forskellige arter, som enten løber eller svømmer rundt i Madrid Zoo Aquarium.

Chocolateria San Ginés – er du vild med chokolade?

Mellem Palacio Real de Madrid og Buen Retiro-parken ligger Chocolateria San Ginés. Den lille café er et must at besøge for dig, der har en sød tand, og som godt kan lide en rigtig god kop varm chokolade.

Chocolateria San Ginés finder du i San Ginés passagen, og stedet holder åbent 24 timer i døgnet 365 dage om året, så uanset hvornår du er i Madrid, har du mulighed for at svinge forbi.

Caféen har ligget samme sted siden åbningen i 1894, og lige siden har det forsynet Madrids borgere og turister med især to ting, nemlig varm chokolade og churros. Det hele er frisklavet på stedet, og du kan også finde andre søde sager på hylderne som eksempelvis kager og kaffe.

Denne lille historiske perle må du bare ikke undlade at besøge, når du kommer til Madrid.

Siden 2010 har ejerne valgt at udbrede navnet til både Asien og Sydamerika, og går det godt for dem, kan det jo være, at vi får vores egen Chocolateria San Ginés herhjemme i Danmark på et tidspunkt.

Se stedets Instagram her.

Faunia – naturpark med mange dyrearter

I den sydøstlige del af Madrid ligger Faunia. Faunia er en stor naturpark med tusindvis af forskellige dyrearter fra hele verden.

Har du været i Madrid Zoo Aquarium, vil jeg dog sige, at du ikke behøver at tage i Faunia, med mindre du selvfølgelig gerne vil, da de to dyreparker godt kan minde om hinanden.

Faunia ligger tæt på motorvejen og med et metro stop ikke langt derfra, og så er der masser af parkeringspladser uden for parken.

Parken har blandt andet en række forskellige økosystemer repræsenteret, så dyrene kan leve så meget som muligt i deres vante omgivelser.

Prøv eksempelvis at gå en tur igennem den arktiske afdeling, den tropiske jungle eller The Night, hvor der er fuldstændig mørkt, så du er i stand til at se bl.a. flagermuse, ugler og andre natdyr, der har det bedst i mørke.

Mercado de San Miguel – stort madmarked i Madrid

Sidst, men ikke mindst, er jeg også nødt til at anbefale dig at opleve Mercado de San Miguel, som du finder ret tæt på Chocolateria San Ginés. Mercado de San Miguel er et madmarked, hvor du kan få en helt fantastisk gastronomisk gourmetoplevelse.

Der er så mange boder og så meget mad at vælge imellem, hvilket gør det muligt for alle at finde noget, de bryder sig om.

Der er utroligt mange tapas anretninger, og den ene er mere lækker end den anden, så hvis du gerne vil have tapas, mens du er i Madrid, bør du bevæge dig mod Mercado de San Miguel.

Der er altid et væld af liv og et hav af mennesker, så hvis du gerne vil være der uden for mange mennesker, kan det anbefales at komme tidligt på dagen.

Du kan eventuelt starte med en omgang tapas i Mercado de San Miguel og slutte af med en dessert fra Chocolateria San Ginés kun 300 meter derfra.

Det lyder som den perfekte og mest velsmagende oplevelse i Madrid.

Har du spørgsmål til oplevelser og seværdigheder i Madrid? Skriv endelig en kommentar herunder.

Læs også om seværdigheder i Barcelona og seværdigheder i Malaga og Andalusien.

Denne rejseguide til Madrid er skrevet af Sander, der er fast skribent her på Rejsekris.dk, hvor han hjælper med at udarbejde rejseguides til danskernes yndlingsrejsemål.

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
  • Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler