Dette indlæg er skrevet af min kammerat Sander, der for nylig var på storbyferie i Bruxelles og da jeg ved, at han er en ekstremt dygtig skribent, bad jeg om en lille guide til læserne her på rejsebloggen.
Derfor kan du herunder læse alt om en storbyferie til Bruxelles – med fokus på hoteller i den belgiske hovedstad.
Benyt eventuelt indholdsfortegnelsen herunder, hvis du vil gå direkte til anmeldelserne af hoteller i Bruxelles, hvor du finder billeder & links til online booking.
Indholdsfortegnelse
- Turen til Bruxelles
- Billige flybilletter til Bruxelles
- Fra Brussels South Charleroi Airport (CRL) til Bruxelles
- Hotel i Bruxelles – Pentahotel Brussels City Centre
- Andre gode hoteller i Bruxelles
- 3 stjernet – The Pantone Hotel
- 4 stjernet – Sandton Pillows Brussels
- 5 stjernet – Royal Windsor Hotel Grand’Place
- 5 Seværdigheder i Bruxelles
- Manneken Pis
- St. Michaels og St. Gudula Katedralen
- Notre Dame du Sablon – Church of Our Blessed Lady of the Sablon
- Grand-Place
- Museum of Musical Instruments
- Paris-effekten – Stemningen i byen
- Fire hurtige til slut
- Belgisk øl
- Belgisk chokolade
- Shoppingmuligheder
- Indkøb
Bruxelles er for mange en overset destination, når man endelig har et par dage fri og gerne vil ud og opleve noget uden for Danmarks grænser.
Se også dette blogindlæg med 28 kendte seværdigheder i Bruxelles.
De fleste af os forbinder Belgiens hovedstad med vigtige personer i jakkesæt og kæmpe parlamentsbygninger, hvor jakkesættene dagligt sidder og diskuterer politik på højt internationalt niveau.
På det seneste kan det også være, at du er stødt på byen i forbindelse med diverse nyhedsudsendelser, hvor den har fået en del omtale som følge af terrorangrebene i Paris den 13. november 2015. Omtale, der dog så småt er ved at fordufte i det store mediebillede. Senere kommer jeg ind på, hvordan man kan mærke den såkaldte Paris-effekt i byen.
Men det er ikke det eneste, der er værd at bemærke om millionbyen Bruxelles. Jeg vidste eksempelvis ikke, at der var større chance for at støde ind i en sporvogn i bybilledet end i en ganske normal bybus.
Eller at byen er delt op i flere niveauer, så man tager elevatorer op og ned for at komme rundt. En detalje, der gør det muligt at opleve utroligt smukke udsigter over resten af byen, uden at man skal bevæge sig højere end det gadeplan, man befinder sig på.
Og så er Bruxelles også et sted for foodies, hvilket ses overalt i gadebilledet – man kan endda også få veganske belgiske vafler i Bruxelles.
Byen byder på mange små detaljer, beundringsværdige bygningsværker, brostenbelagte gader og (mange) dyre sportsvogne, som man heller ikke må kimse ad.
Tilsæt så en spiseskefuld restauranter og cafeer, søde og venlige mennesker, der ikke er blege for at hjælpe dig på vej, hvis du er faret vild, samt de utroligt billige flybilletter (både ud og hjem), og du har en cocktail, du især ikke må gå glip af at smage på, hvis pengene er begrænsede, og du stadig vil have en på opleveren.
Læs flere gode tips til, hvad man skal lave i Belgien.
Turen til Bruxelles
Min tur til Bruxelles var absolut ikke den bedst planlagte tur, jeg nogensinde har været på. Fra ideen kom, til billetterne var booket, gik der nok omkring 30-40 minutter. En opringning til min søster, fem minutters overtalelse, og så var jeg ellers klar til at bestille både fly, hotel og transfer.
Årsagen til at jeg overhovedet var faldet over Bruxelles skyldes planlægningen af en anden rejse. Nemlig den rejse, som min kæreste og jeg et par uger senere skulle give mine svigerforældre i sølvbryllupsgave.
Bedst som vi var i gang med at finde flybilletter til Rom, opdagede jeg, hvor billigt det var at komme til Bruxelles.
Da flybilletterne til Rom var booket, kunne jeg ikke lade være med at gå tilbage og kigge på priserne til Bruxelles en gang til. Den var god nok. 138 kroner for en returbillet til en anden by end London. Og det var endda uden at skulle flyve om natten eller at skulle tage af sted om et halvt år.
Jeg fik som sagt ringet til min søster, overtalt hende, og så bookede jeg flybilletterne og et værelse. Hotellet jeg fandt, Pentahotel Brussels City Centre, kommer jeg ind på senere.
Vi skulle flyve torsdag d. 10. december og vende hjem igen om søndagen. Så det passede perfekt med et weekendophold.
Desværre måtte min søster melde afbud i sidste øjeblik, da hun blev indlagt med kyssesyge. Jeg overvejede kort at droppe turen og ærgre mig over de penge, der nu var spildt på fly, hotel og transfer. Men da jeg så, at der stadig var ledige billetter på de to afgange, hhv. ud og hjem, fik jeg booket en billet til min bror, som tog med i stedet. Og det endda for færre penge, end vi oprindeligt havde givet pr. billet.
Det eneste, der stod i min søsters navn, var flybilletten. Hotellet stod i mit, og på transferbilletterne var der ikke navn. Så på den måde endte turen heldigvis alligevel med at blive til noget.
Billige flybilletter til Bruxelles
De fleste danskere, rejsevante eller ej, har nok efterhånden hørt om RyanAir. Det irske lavprisflyselskab, der fragter europæere rundt på kryds og tværs af landegrænserne til meget fordelagtige priser.
Når jeg nævner, at vi fik returbilletter fra København til Bruxelles for 138 kroner (og sågar derunder da min brors billet skulle bookes) kommer det formodentlig ikke bag på dig, at det var RyanAir, der skulle fragte os frem og tilbage.
Det er klart, at du er nødsaget til at smide lidt flere penge i hatten, hvis du vil vælge, hvilket sæde du vil sidde på, eller hvis du skal have en kuffert med dig, der ikke holder sig inden for håndbagagegrænsen.
Det er dog ikke Bruxelles Lufthavn, du lander i, hvis du vælger at flyve med RyanAir. De holder derimod til i den langt mindre lufthavn, Brussels South Charleroi Airport, der ligger knap og nap 60 km fra Manneken Pis og de øvrige kendte ting at lave i Bruxelles i centrum.
Det kan lyde af meget, men har du fløjet med RyanAir før, kommer det nok ikke bag på dig, at du lander i en mindre lufthavn, der ligger lidt uden for selve byen. Det er dog ligetil at komme fra selve lufthavnen og ind til centrum. Hvordan du gør, kommer jeg ind på om et øjeblik.
Vi skulle blot af sted i fire dage med tre overnatninger, så vi kunne snildt klare os uden indchecket bagage. Og da selve flyveturen kun varer ca. 75-90 minutter, alt afhængig af forholdene, kan man sagtens overleve at sidde ved siden af to fremmede og dermed undlade at betale for et specifikt sæde.
De billige billetter, vi fik fat i, var ikke kun en engangsforestilling. I skrivende stund sidder jeg med RyanAirs hjemmeside åben, og ved to tilfældigt valgte datoer i januar er det muligt at komme af sted og hjem igen for en samlet sum på 78 kroner, som du kan se på billedet herunder. Det er mindre, end hvad jeg skal give for at komme fra Slagelse til Københavns Lufthavn med DSB. Tankevækkende.
Du kan selv søge efter billige flybilletter til Bruxelles på tværs af flyselskaber lige her.
Går jeg lidt frem i kalenderen, kan jeg se, at priserne stiger til bl.a. 109 kroner pr. vej i eksempelvis april måned, men det er bestemt stadig i den lave ende af skalaen for flybilletter.
Fra Brussels South Charleroi Airport (CRL) til Bruxelles
Som tidligere nævnt havde jeg allerede hjemmefra booket transfer fra lufthavnen og ind til centrum. Det tog ikke lang tid at finde løsningen, som viste sig at være let at have med at gøre.
Mit bud er, at mindst 80% af de mennesker, der lander i den lille lufthavn, skal ind til Bruxelles. Det er med til at gøre det nemt for os førstegangsbesøgende at komme nemt og hurtigt derind, da man skal gøre sig umage for at overse skiltningen for busserne til centrum.
Måden vi valgte at komme fra lufthavnen og ind til selve Bruxelles var via bus. Der går en del busser fra CRL lufthavnen – også til andre steder som Gent, Lille og Luxembourg – men det var ikke svært at finde den rigtige.
Buslinjen til centrum hedder Brussels City Shuttle, og du kan kende dem på den opsigtsvækkende blå farve.
Med afgang hver halve time gør det ikke så meget, hvis du ikke lige når den første, der kører, efter din ankomst til lufthavnen. Når du ankommer til lufthavnen, skal du blot ud af hoveddørene og derefter 5-10 meter til højre for at finde påstigningspladsen.
Det praktiske ved en decideret lufthavnsbus er, at den som regel også går meget tidligt på morgen / om natten. Allerede fra klokken 03.30 går den første bus fra Bruxelles centrum mod lufthavnen. Så skal du med et tidligt morgenfly hjem, er du ikke tvunget til at skulle af sted allerede om aftenen eller at finde en taxa.
Prisen for at køre med Brussels City Shuttle er 14 euro pr. vej. Så alt i alt små 210 kroner for en voksen returbillet.
Busserne kører stort set alle dage, hele året rundt. Vær dog opmærksom på eventuelle helligdage, da Belgien har nogle andre end os. Der kan være ændret tidsplaner, men det er de gode til at gøre passagererne opmærksomme på inde på deres hjemmeside.
Har du ikke købt billetter hjemmefra, kan disse også købes i selve lufthavnen, hvor der både er manuel salg samt maskiner til formålet. Dog var der relativt lang kø foran begge, da vi ankom, så det var rart bare at have dem printet ud hjemmefra. Derudover er billetterne også 3 euro dyrere pr. vej, hvis du først køber dem ved ankomsten.
Der er ingen stop undervejs, hvilket er ret lækkert, da det på den måde går relativt stærkt med at komme ind til centrum. Bussen kører direkte fra lufthavnen og ind til Brussels-South Railway Station (Fransk: Bruxelles-Midi, Hollandsk: Brussels-Zuid), som er den største togstation i hele byen. Her bliver du sat af lige ved siden af bl.a. taxaerne, så du nemt kan komme videre til dit hotel, hvis der er for langt at gå.
Ud over lokale toge går der også High Speed toge, som bl.a. kører til London, Amsterdam, Paris, Nice, Lyon, Marseille, Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Luxembourg og mange andre byer. Vær opmærksom på, at der er flere togselskaber (Eurostar, ICE, Thalys, TGV), der råder over High Speed linjer.
Hotel i Bruxelles – Pentahotel Brussels City Centre
Vi skulle bo på Pentahotel Brussels City Centre. Pentahotel er en populær hotelkæde, med hoteller flere steder både i Europa og i Asien. Og efter at have set billederne derfra, var jeg spændt på at opleve stedet på egen hånd, da det så ret fedt ud.
Vores tre nætter blev booket igennem Hotels.com. Jeg faldt over hotellet derinde, mens vi sad og bookede den tidligere omtalte Rom-tur til mine svigerforældre. Det så hamrende godt ud, og vi endte med at skulle slippe 2.080 kroner for tre overnatninger inklusiv morgenmad.
Da vi ikke havde andet med end håndbagage, besluttede vi os for at gå dertil. På Google Maps havde jeg set, at det kun skulle tage små 20-25 minutter at gå dertil, så det var vel intet problem.
Dog havde vi lidt lokationsvanskeligheder, hvilket gjorde det svært lige at finde ud af, på hvilken side af stationen vi var blevet sat af. Efter en lille halv times gang i det vi troede var den rigtige retning, overgav vi os og spurgte en lokal om vej.
På vores lettere utydelige hjemmeprintede Google Maps kort udpegede han vores nuværende placering, og sendte os derefter i den rigtige retning. Og 10-15 minutter efter var vi ved hotellet. Havde jeg ikke været stædig (man er vel en mand), havde vi nok spurgt noget før, og så kunne vi formodentlig have sparet et kvarters gang.
Det første indtryk af hotellets lounge og reception var ret overvældende. Først og fremmest var der meget mørkt, hvilket man undervejs godt kan blive lidt træt i hovedet af. Men der var utroligt pænt med lædermøbler, rustikke sofaborde og unikke stole ved samtlige spiseborde. Stilen var absolut som billederne havde vist, så det kunne jeg ikke sætte en finger på. Det var råt og cozy på samme tid.
Vi landede på hotellet omkring kl. 13.30, og på vores papirer stod der indtjekning kl. 15.00. Jeg gik i den kombineret reception og bar, der kvadratisk danner midte i loungen, for at høre, om vi kunne tjekke ind før (det kan tit lade sig gøre), men værelset var desværre ikke klar endnu. Fair nok. Han ville dog sige til, når det var klar.
Vi satte os derfor til at vente i en af de store lædersofaer. Klokken blev 15.00. Så blev den 15.10. Og da den blev 15.15, gad jeg ikke vente mere. Ham gutten, vi snakkede med, da vi kom, var forduftet – sikkert på grund af et vagtskifte – hvilket var lidt irriterende.
Dog stod der en anden klar til at tjekke os ind. Deres overraskende gamle system var en evighed om at klare jobbet, så det var den mest langsomme indtjekning, jeg nogensinde har prøvet. Men vi fik vores nøgler, efter noget der lignede 20 minutter, og drog mod værelset på 3. sal.
Værelset var, som det skulle være. Jeg er altid spændt på, om man får sig en ubehagelige overraskelse, når man træder ind på værelset. Men det lignede igen billederne, så de holdt, hvad de lovede.
Plus ved værelset
- Lille køleskab til at holde dine øl kolde.
- Fladskærms tv med en del kanaler – også sport, og med mulighed for HDMI.
- En flaske gratis vand ved ankomst.
- God belysning.
- Rent og pænt.
Plus ved hotellet
- Stor morgenmadsbuffet fra 06.30-10.00.
- 24 timers reception/bar – så du kan købe kold belgisk øl eller bestille en taxa døgnet rundt.
- Fine engelskkundskaber.
- Meget plads i loungeområdet.
- Pool-borde.
- Mange lokale unge mennesker, der varmer op med en øl og et slag pool før en bytur, så der er nogle at falde i snak med, hvis man har lyst.
- Gratis WiFi
- Restaurant på hotellet.
Minus ved værelset
- Meget lyt ud til gangen – dog ikke mellem værelserne (eller også havde vi ingen naboer).
- Ingen lås på toilettet – en stor skydedør i træ, som ikke er særlig tæt – så man høres ved 🙂
Minus ved hotellet
- Langsom indtjekning.
- Middelmådig service i receptionen. De virkede ofte til at have travlt med 100 andre ting end at hjælpe dig, også selvom der ikke var andre mennesker.
- Beliggenheden (et meget lille minus) – ikke 100% centralt midt i by- og nattelivet, men heller ikke mere end 15-25 minutters gang fra det meste.
- Meget mørkt i loungen, hvis man befinder sig meget der.
- Problmer med at komme på det gratis WiFi på to ud af tre enheder, og der var ingen teknisk hjælp at hente i receptionen. Jeg fik dog selv løst problemet på dag to.
Alt i alt vil jeg nok give hotellet 4 ud af 5. Grunden til at det ikke lander på en sikker femmer er, at servicen i receptionen bare var for langsom. Havde de præsteret dér, var jeg nok landet på en fuldtræffer.
Se aktuelle priser, flere billeder & book hotellet online hos Hotels.com her.
Andre gode hoteller i Bruxelles
Hvis Pentahotel Brussels City Centre ikke lige er din kop te, kan du overveje en af de følgende muligheder. Som i mange andre storbyer findes der alt lige fra billige hostels til dyre fem-stjernede luksushoteller. Herunder har jeg fundet tre hoteller frem, så der både er til dig, der vil rejse billigt, og dig der vil have en smule luksus.
3 stjernet – The Pantone Hotel
Den første og mere prisvenlige mulighed er The Pantone Hotel. Det farverige hotel ligger tæt på Pentahotel – dog til halvdelen af prisen.
The Pantone Hotel tilbyder morgenmad, men dog ikke andre måltider. Enkelte af værelserne er udstyret med egen terrasse, mens der også er én stor til fælles brug.
Det ligger i et roligt kvarter, så du skal ikke være bekymret for at blive vækket af støj udefra om natten.
De tre største plusser
- Storartet beliggenhed
- Fantastisk service
- Renligt
Link til online booking af hotellet – klik her.
4 stjernet – Sandton Pillows Brussels
Skal du lidt højere op i graderne, kan du overvej at booke dig ind på det fire-stjernede Sandton Pillows Brussels.
Her vil du opdage en ældre stil på værelserne, hvor stort set samtlige af dem er udsmykket med blomstret tapet og velpolstret lænestole. Men det betyder ikke, at det ikke også kan egne sig til et yngre klientel.
For hotellet har nemlig både bar og lounge, hvor du kan nuppe en kølig drink eller sætte dig med din bærbare og arbejde, hvis du har taget dit job med på turen.
Vil du på sightseeing, kan du nyde godt af den korte afstand til flere af byens populære seværdigheder. Du har 500 meter til Manneken Pis, 800 meter til La Grand Place og 900 meter til Notre Dame du Sablon. Derudover ligger der også flere velbesøgte museer inden for en radius på en lille kilomet.
De tre største plusser
- Fantastisk stemning
- Renligt
- Storartet beliggenhed
Book hotellet online hos Hotels.com her.
5 stjernet – Royal Windsor Hotel Grand’Place
Skal du op i noget, der minder om en royal atmosfære, uden at prisen stikker helt af, kan du booke et værelse på Royal Windsor Hotel Grand’Place. Et femstjernet hotel i Bruxelles i overdådige rammer og med en premium beliggenhed.
Værelserne varierer lige fra Classic/Standard typen til Executive Suite, så du selv kan bestemme, hvor luksuriøst du vil bo.
Hotellet har en virkelig god beliggenhed, hvilket blandt andet betyder, at du inden for en radius på 600 meter har Manneken Pis, La Grand Place, St. Michael og St. Gudula Katedralen, Museum of Musical Instruments og Det Kongelige Kunstmuseum, bare for at nævne nogle af dem.
De tre største plusser
- Kanon beliggenhed
- Fantastisk service
- Forrygende komfort
Link til hotellet i Bruxelles – klik her.
5 Seværdigheder i Bruxelles
Byen er ikke kun hjemsted for slipseknuder med attachemapper. Den byder også på rigtig mange flotte og historiske seværdigheder, som er værd at kaste et blik på, hvis man bare har en smule kulturel interesse.
Manneken Pis
Manneken Pis. Drengen der tisser. For mange er det et must-see, hvis man vælger at lægge vejen forbi disse kanter. Den lidt opsigtsvækkende figur er en af de mest besøgte seværdigheder i byen.
Om man har lyst til at gå dertil for at tage statuen i selvsyn, er klart et individuelt valg. What you see is what you get – det er bare en statue. Men det fjerner den dog ikke fra listen over ting, man bare er nødt til at se, hvis man vil på seværdighedsjagt i Bruxelles.
En lille sjov detalje, som trods alt knytter sig til figuren, er dog, at den tit bliver klædt ud i alverdens dragter, kostumer og uniformer. Små 60 dage om året kommer der et nyt kostume på ham for at fejre alverdens personligheder, lande og begivenheder.
Det kan være alt fra en soldateruniform fra 1940’erne, en fransk nationaldragt, den gule trøje fra Tour de France eller sågar Elvis Presley kostumet. Du kan se en oversigt over dragterne og de pågældende datoer her.
St. Michaels og St. Gudula Katedralen
En noget mere pompøs mastodont finder man i St. Michael og St. Gudula Katedralen. Begge var de helgener for byen, hhv. mandlig og kvindelig, og byggeriet af hele kirken har taget mere end 300 år. Statussen som katedral fik den dog første i 1962.
Det gotiske monument for byen er også en af de mere velbesøgte seværdigheder, og det koster ikke noget at komme ind i kirken. Vil man se nogle af de lidt mere aflukkede kroge af bygningen, er der dog et entregebyr.
Der er blandt andet et mindre museum, hvor man for 1 euro kan se alle de smukke skatte, som kirken igennem historien har samlet sammen. Der er også den romerske krypt, som har sin helt egen særlige historie at fortælle. Her koster det 2.50 euro at komme ind.
Notre Dame du Sablon – Church of Our Blessed Lady of the Sablon
Kan du ikke få nok af kirker, kan du også vælge at tage ind og se Notre Dame du Sablon, en katolsk kirke, der stammer helt tilbage fra 1500-tallet.
Før det i 1500-tallet blev til en kirke, var bygningen hjemsted for Armbrøst Lavet (Crossbow Guild). Navneforandringen fandt sted, efter en kvinde fik et syn, hvor Jomfru Maria bad hende om at stjæle ‘Our Lady on the little stick’ fra byen Antwerp og bringe den til kapellet, hvor lavet hørte til. Her blev den kvindelige figur til en såkaldt protektor for Armbrøst Lavet, og senere blev kirken opkaldt efter hende.
Lavet lovede også højt og helligt at holde en årlig begivenhed, hvor figuren blev ført igennem hele byen. Traditionen blev kaldt for “Ommegang”, og den finder bliver stadig holdt ved lige den 15. august hvert eneste år.
Grand-Place
Kan du lide en summen af mennesker og hyggelige fortovscafeer med historiske bygninger i baggrunden, vil du ej heller blive skuffet over at tage en tur forbi Grand-Place.
Pladsens kolos og varetegn er det 600 år gamle rådhus, der skyder op som et stolt monument midt derpå.
Og det er ikke kun Notre Dame du Sablon, der er ejer af en stolt tradition den 15. august.. Også på Grand-Place vil beundringen være stor, hvis du skulle komme forbi der netop den dag.
For siden 1986 er der hvert andet år blevet konstrueret et utroligt smukt og iøjefaldende blomstertæppe på pladsen med millioner af blomster, hvilket trækker flere tusinder turister til fra mange lande.
Museum of Musical Instruments
Er du den fødte musiker, eller er du bare interesseret i at opleve en stor del af musikkens historie på tæt hånd, kan det sidste velkvalificerede bud på en seværdighed også være at tage en tur på Museum of Musical Instruments.
Det koster godt nok penge at komme ind på museet, men elsker du musik og musikinstrumenter, er det nok muligt at overleve de 6-8 euro, det koster for hhv. unge og voksne.
Her kan du få tiden til at gå med at kigge på nogle af de 8.000 instrumenter, museet råder over.
Med i entreprisen følger også en lyd-guide, som du kan gå rundt og lytte til undervejs. Der er ingen fortæller på guiden, der tværtimod er udstyret med musik. Den er bygget op på den måde, at den begynder at afspille det instrument, som du er i nærheden af. Det er ret cool.
Paris-effekten – Stemningen i byen
En af de ting, jeg var mest bekymret for, da vi skulle til Bruxelles, var denne her såkaldte Paris-effekt. Selvom det var næsten en måned siden, angrebene i Paris havde fundet sted, kunne jeg stadig læse mig til, at der fortsat var et højt beredskabsniveau i byen.
Det var dog ikke på sit højeste, som det havde været i små 2-3 uger efter angrebene. Det var sat et niveau ned, men jeg vidste ikke, om det stadig betød, at alle holdt sig inde døre, at skoler og universiteter var lukket, og at der generelt var tomt i gaderne.
Det viste sig heldigvis ikke at være så slemt. Livet går jo videre for alle indbyggerne i byen, hvor trist begivenheden så end var.
Da jeg ikke har været i Bruxelles før, skal jeg ikke kunne sige, om der var usædvanlig tomt i gadebilledet, i forhold til hvordan byen ellers ser ud. Men når man som mig kommer fra en mindre by i Danmark, skal der ikke mange mennesker til, før det ser ud af meget.
Restauranter og cafeer havde åbent, busser og sporvogne kørte raskt afsted, og der var masser af mennesker på gaderne, alle travle med at nå hver deres.
Det, der gjorde mest indtryk på mig, og som formodentlig har været en efterfølgende konsekvens af angrebene, var de mange uniformerede soldater i gaderne og ved lufthavnen.
De gik rundt med store automatgeværer i camouflage tøj og så meget alvorlige ud. Bare i den lille Charleroi lufthavn, vi landede vi, var der 8-12 svært bevæbnede soldater, der gik rundt både inde og uden for lufthavnen.
Selvom det var sat i værk for at skabe tryghed, var det stadig lidt mærkelig at stå ved siden af to uniformeret mænd med store maskingeværer. Primært var det egentlig bare lidt trist, at det var nødt til at være sådan.
En anden ting, vi heller ikke kunne lade være med at lægge mærke til, var den utrættelige politibil, der kørte frem og tilbage foran vores hotel dagen lang. De første par gange var vi kun opmærksomme på lyden, men da den kørte forbi med udrykning for ottende gang på to timer, ænsede vi, at det var den samme bil, formodentlig sat på gaden for at gøre eventuelle kriminelle opmærksomme på, at de var til stede i gadebilledet.
Men i det store hele var der ingen grund til at føle sig utryg. Stemningsmæssigt kunne man lige så godt have bevæget sig rundt i København, målt på det barometer.
Der var fredeligt og roligt, så på den konto har du, i min optik, ikke noget at frygte, hvis du godt kunne tænke dig at opleve den belgiske hovedstad.
Fire hurtige til slut
Her til sidst vil jeg blot lige komme med nogle hurtige tips, som du måske, måske ikke, er klar over, når turen går til Bruxelles.
Belgisk øl
Først og fremmest er det værd at nævne den belgiske øl, som er værd at smage på, hvad enten du er en entusiast, eller bare godt kan lide et glas øl i ny og næ.
Ligesom herhjemme findes der mange tusinde smage, mærker og kombinationer. Og du skal ikke gå særlig langt fra dit hotel, ligegyldigt hvor det er beliggende i hovedstaden, før du finder et sted, hvor du kan smage på nogle af specialiteterne.
Belgisk chokolade
Noget andet landet også er kendt for er deres velsmagende chokolade. Med et verdensomspændende renomme, er der vist ingen tvivl om, at din mund og dine smagsløg vil værdsætte dig, hvis du lige får en æske eller to med hjem.
Selv på nogle af de største shoppingstræder i byen kan du ikke komme uden om store chokoladebutikker med kæmpe udvalg af landets fineste smagsnuancer inden for den ædle art, som chokolade nu engang er.
Shoppingmuligheder
Har du kreditkortet med på turen, og er du i humør til at få det til at gløde, er det heller intet problem i Bruxelles. Her finder du alt lige fra kæmpe H&M forretninger til små elegante Gucci butikker.
Jeg lagde især mærke til en speciel række butikker på Boulevard de Waterloo, i krydset ved Avenue Louise. På små 100 meter kunne jeg i nævnt rækkefølge se butikker som Tiffany & Co, Gianni Versace, Christian Dior, Salvatore Ferragamo, Chanel og Louis Vuitton. Bare for at nævne et par stykker.
Indkøb
Et sidste lille tip, som jeg lige vil nævne her til sidst, er, at du skal være opmærksom på at få handlet ind i dagstimerne, hvis du laver mad selv eller bare vil have et par billige øl eller sodavand.
Den første aften, vi var i byen, var vi blevet tørstige og ville finde et par øl til at tage med på værelset. Det tog nok det meste af en time for bare at finde en lille kiosk.
Supermarkederne i byen har ikke samme åbningstider som herhjemme, hvor de fleste efterhånden har åbent til minimum 22.
Hvis du gerne vil have billige øl, en sandwich eller råvarer til at kunne lave maden selv, skal du kigge efter Delhaize eller Carrefour inde i centrum. Du kan også være heldig at falde over en Aldi eller en Lidl.
Carrefour var den kæde, vi faldt over flest gange. De har det meste, du har brug for, alt afhængig hvad dine krav er, og vi var heldige, at der lå sådan en ca. 50 meter fra vores hotel. Vi havde bare overset, at de lukkede klokken 20.00, som er værd at huske, hvis du eksempelvis vil nå at købe lidt mad til rejsen hjem.
- Booking.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
- Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
- Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.
- Rentalcars.com er det bedste sted at få overblik over priser på lejebiler