Sri Lanka – Godt alternativ til Thailand

Indlægget her er skrevet af Kristian Konradsen, der står bag websitet Sril.dk. Ved et mindre tilfælde endte han på Sri Lanka og blev forelsket i landet. Her giver han en god guide til dig, der overvejer at besøge Sri Lanka for første gang.

Mange forbinder Sri Lanka med borgerkrig, adoption og tsunamien i 2004 – men Sri Lanka har meget mere at byde på. Om 3-5 år er Sri Lanka et land, der vil konkurrerer mod Thailand om de danske turister.

Sri Lanka er som Thailand var for 25-30 år siden og du har således gode muligheder for, at møde den uspoleret asiatiske kultur sammen med en masse spændende seværdigheder og smukke sandstrande på niveau med Thailand – bare uden alle turisterne.

Malaysia blev til Sri Lanka

I sommeren 2013 ville vi (mig, min kæreste og vores søn på 3 år) en tur til Malaysia, men da vi undersøgte landet nærmere fandt vi ud af, at det ikke var det bedste sted med små børn.

De seværdigheder vi ville se lå så langt fra hinanden eller inde i landet, at der ville være 7-9 timers transport tid og det kan ikke helt lade sig gøre med en på 3 år. Thailand havde vi besøgt, så vi ville prøve noget andet.

Kæresten ville helst ikke flyve ”så langt”, så jeg fandt mit atlas frem og fingeren landet på Sri Lanka.

Det lå jo lige midt i mellem Afrika og Thailand/Vietnam. Herefter blev Lonely planet (http://www.lonelyplanet.com/sri-lanka) gennemlæst for informationer og vi blev ret hurtigt solgt – Sri Lanka var der sommerferien skulle gå hen.

Billeje, tog, eller privatchauffør

Vi fandt ud af, at alle seværdighederne lå rundt omkring på hele øen og det ville være nødvendigt med en bil, hvis vi skulle se det hele. Jeg undersøgte mulighederne for, at leje en bil, men fandt hurtigt ud af, at trafikken på ingen måde var, som vi kender den i Danmark.

Priserne på billeje var dog fornuftig, men forsikringerne hertil var meget dyre og da jeg kunne læse, at de kørte i venstre side af vejen og de mange busser var som japanske kamikaze piloter, blev vi enige om, at det var nødvendigt, at finde et alternativ, hvis ferien stadig skulle gå til Sri Lanka.

Vi fandt herefter ud af, at det var meget normalt med en privatchauffør på Sri Lanka og vi fandt nogle anbefalinger rundt omkring på nettet. Det var ikke særlig dyrt, at hyre en privatchauffør og senere fandt vi ud af, at de fleste rejsebureauer også har det med i deres tilbud.

Ved at have din egen privatchauffør er der også en række fordele, som vi stødte på undervejs i vores booking og på turen rundt i Sri Lanka.

Spar penge på bookingen

Turen til Sri Lanka kan bookes ved mange forskellige rejsebureauer, men vores oplevelse var, at de ikke kunne tilpasses 100% til vores behov eller også var det MEGET dyrt. Vi endte med, at tage fat i en privatchauffør, der havde fået gode anbefalinger og fik ham til, at komme med et tilbud på vores rundtur. Vi fik et meget bedre tilbud end fra de danske rejsebureauer og prisen var ca. 15.000 kr. billigere.

Afsæt tid til ”afstikkere” 

Varaner
Varaner

Vi havde planlagt en rundtur, hvor vi fik set så meget af landet som overhoved muligt – men der var alligevel afsat tid til, at vi kunne tage på små ”afstikkere”, hvis vi var i et område, hvor chauffører kendte et par gode steder/seværdigheder. På den måde fik vi set landets højeste Buddha figur, kæmpe store varaner, en vild elefant og meget mere, som vi ikke ville været kommet forbi, hvis vi var af sted på en 100% fastlagt tur.

Chaufføren taler engelsk/fransk 

Sri Lanka var igennem mange år en engelsk koloni og derfor taler befolkningen engelsk på et forståeligt niveau. Alle chaufførerne taler rigtig godt engelsk og vores var faktisk bedre end mig 🙂 Han kunne også snakke næsten flydende fransk, så det talte han med fruen. Hele vores booking foregik på engelsk via mail, så allerede her, kunne vi se, at vi ”talte” med en person, som var god til engelsk.

Nå mere med en privatchauffør

Hvis du læser om byerne Polonnaruwa og Anuradhapura vil du læse, at man bør afsætte 2-3 dage for at se hver by. Der er så mange gamle bygninger, ruiner og spændende kulturelle ting spredt udover et kæmpe område, at det ikke kan ses på mindre tid og at man typisk lejer en cykel for at komme rundt. Men vi havde jo vores privatchauffør med. Han kunne køre os fra sted til sted og vi fik set alt det man skulle og mere til på ½-1 dag.

Vi havde nok 40+ grader de dage, så det lille afbræk i bilen med aircondition tændt var virkelig dejligt. Vi så flere som var på cykel og de var ved at omkomme af varmen.

Privatchaufføren er også din guide

De fleste privatchauffører på Sri Lanka har også en uddannelse som guide og ved derfor en masse om landet og alle de seværdigheder i skal ind og se. De har ”guide adgang” til stederne og i skal således ikke betale for dem. På den måde kan i gå lige forbi de ”påtrængende” guider i støder på ved hver seværdighed og blot sige, at I har jeres eget guide med.

Mens i køre rundt i landet kan jeres chauffør også fortælle om alle de ting i køre forbi, naturen, bygningerne og de vilde dyr og på den måde får man endnu mere ud af sin rundrejse.

Vi blev  dog en smule ”snydt”

Vi havde sendt en forespørgsel af sted til tre forskellige chauffører og alle tre vendte tilbage og fortalte os, at man i juli måned på Sri Lanka ikke kunne rejse rundt fra by til by uden at have booket et hotel – der var så mange turister, at hotellerne ville være optaget. Derfor anbefalede de os, at booke det hele hjemmefra – især når vi havde en dreng på 3 år med.

Det gjorde vi så, men på vores rundrejse fandt vi ud af, at juli måned er en meget død måned og på flere af hotellerne var vi faktisk de eneste turister. Så rejser du i juli kan du sagtens vente med, at booke hotel til du kommer frem 🙂

Går rejsen til Sri Lanka

Hvis i har planer om, at tage af sted til Sri Lanka vil jeg helt klart anbefale jer, at hyre en privatchauffør. Det er en af de bedste måder jeg har rejst rundt på. Der er så mange fordele og man oplever  bare så meget: guiden kan fortælle om kulturen og livet på Sri Lanka og man ikke skal bekymre sig om, at komme fra A til B.

Eneste lille minus er, at vi var for dårlige til, at komme ud på egen hånd. Det plejer vi ellers at gøre, men det gjorde vi kun en enkelt gang. På den måde kan man måske sige, at vi gik lidt glip af det private og lokale Sri Lanka.

Vi havde en fantastisk tur og anbefaler alle andre, at tage af sted med privatchauffør – enten gennem et dansk rejsebureau eller direkte booking af en privat chauffør.

Vil du læse mere om Sri Lanka? Klik dig ind på Sril.dk.

Se også det store udvalg af guidede ture & oplevelser på Sri Lanka hos GetYourGuide på dette link.

    Planlæg din rejse med disse gode sider  👇🏻

  • Hotels.com er min foretrukne hotel-booking portal med gode tilbud i hele verden
  • Get Your Guide er en portal, hvor du kan booke billetter til seværdigheder, udflugter på rejsemål og diverse transportbilletter
  • Omio er den bedste side til at finde billige tog- og busbilletter i hele Europa.