Sri Lanka – Godt alternativ til Thailand

Indlægget her er skrevet af Kristian Konradsen, der står bag websitet Sril.dk. Ved et mindre tilfælde endte han på Sri Lanka og blev forelsket i landet. Her giver han en god guide til dig, der overvejer at besøge Sri Lanka for første gang.

Mange forbinder Sri Lanka med borgerkrig, adoption og tsunamien i 2004 – men Sri Lanka har meget mere at byde på. Om 3-5 år er Sri Lanka et land, der vil konkurrerer mod Thailand om de danske turister. Sri Lanka er som Thailand var for 25-30 år siden og du har således gode muligheder for, at møde den uspoleret asiatiske kultur sammen med en masse spændende seværdigheder og smukke sandstrande på niveau med Thailand – bare uden alle turisterne.

Malaysia blev til Sri Lanka

I sommeren 2013 ville vi (mig, min kæreste og vores søn på 3 år) en tur til Malaysia, men da vi undersøgte landet nærmere fandt vi ud af, at det ikke var det bedste sted med små børn. De seværdigheder vi ville se lå så langt fra hinanden eller inde i landet, at der ville være 7-9 timers transport tid og det kan ikke helt lade sig gøre med en på 3 år. Thailand havde vi besøgt, så vi ville prøve noget andet.

Kæresten ville helst ikke flyve ”så langt”, så jeg fandt mit atlas frem og fingeren landet på Sri Lanka. Det lå jo lige midt i mellem Afrika og Thailand/Vietnam. Herefter blev Lonely planet (http://www.lonelyplanet.com/sri-lanka) gennemlæst for informationer og vi blev ret hurtigt solgt – Sri Lanka var der sommerferien skulle gå hen.

sri lanka

Billeje, tog, eller privatchauffør

Vi fandt ud af, at alle seværdighederne lå rundt omkring på hele øen og det ville være nødvendigt med en bil, hvis vi skulle se det hele. Jeg undersøgte mulighederne for, at leje en bil, men fandt hurtigt ud af, at trafikken på ingen måde var, som vi kender den i Danmark. Priserne på billeje var dog fornuftig, men forsikringerne hertil var meget dyre og da jeg kunne læse, at de kørte i venstre side af vejen og de mange busser var som japanske kamikaze piloter, blev vi enige om, at det var nødvendigt, at finde et alternativ, hvis ferien stadig skulle gå til Sri Lanka.

Vi fandt herefter ud af, at det var meget normalt med en privatchauffør på Sri Lanka og vi fandt nogle anbefalinger rundt omkring på nettet. Det var ikke særlig dyrt, at hyre en privatchauffør og senere fandt vi ud af, at de fleste rejsebureauer også har det med i deres tilbud.

Ved at have din egen privatchauffør er der også en række fordele, som vi stødte på undervejs i vores booking og på turen rundt i Sri Lanka.

Spar penge på bookingen

Turen til Sri Lanka kan bookes ved mange forskellige rejsebureauer, men vores oplevelse var, at de ikke kunne tilpasses 100% til vores behov eller også var det MEGET dyrt. Vi endte med, at tage fat i en privatchauffør, der havde fået gode anbefalinger og fik ham til, at komme med et tilbud på vores rundtur. Vi fik et meget bedre tilbud end fra de danske rejsebureauer og prisen var ca. 15.000 kr. billigere.

Afsæt tid til ”afstikkere” 

Varaner

Varaner

Vi havde planlagt en rundtur, hvor vi fik set så meget af landet som overhoved muligt – men der var alligevel afsat tid til, at vi kunne tage på små ”afstikkere”, hvis vi var i et område, hvor chauffører kendte et par gode steder/seværdigheder. På den måde fik vi set landets højeste Buddha figur, kæmpe store varaner, en vild elefant og meget mere, som vi ikke ville været kommet forbi, hvis vi var af sted på en 100% fastlagt tur.

Chaufføren taler engelsk/fransk 

Sri Lanka var igennem mange år en engelsk koloni og derfor taler befolkningen engelsk på et forståeligt niveau. Alle chaufførerne taler rigtig godt engelsk og vores var faktisk bedre end mig 🙂 Han kunne også snakke næsten flydende fransk, så det talte han med fruen. Hele vores booking foregik på engelsk via mail, så allerede her, kunne vi se, at vi ”talte” med en person, som var god til engelsk.

Nå mere med en privatchauffør

Hvis du læser om byerne Polonnaruwa og Anuradhapura vil du læse, at man bør afsætte 2-3 dage for at se hver by. Der er så mange gamle bygninger, ruiner og spændende kulturelle ting spredt udover et kæmpe område, at det ikke kan ses på mindre tid og at man typisk lejer en cykel for at komme rundt. Men vi havde jo vores privatchauffør med. Han kunne køre os fra sted til sted og vi fik set alt det man skulle og mere til på ½-1 dag. Vi havde nok 40+ grader de dage, så det lille afbræk i bilen med aircondition tændt var virkelig dejligt. Vi så flere som var på cykel og de var ved at omkomme af varmen.

Vild elefant i vejkanten

Privatchaufføren er også din guide

De fleste privatchauffører på Sri Lanka har også en uddannelse som guide og ved derfor en masse om landet og alle de seværdigheder i skal ind og se. De har ”guide adgang” til stederne og i skal således ikke betale for dem. På den måde kan i gå lige forbi de ”påtrængende” guider i støder på ved hver seværdighed og blot sige, at I har jeres eget guide med. Mens i køre rundt i landet kan jeres chauffør også fortælle om alle de ting i køre forbi, naturen, bygningerne og de vilde dyr og på den måde får man endnu mere ud af sin rundrejse.

Vi blev  dog en smule ”snydt”

Vi havde sendt en forespørgsel af sted til tre forskellige chauffører og alle tre vendte tilbage og fortalte os, at man i juli måned på Sri Lanka ikke kunne rejse rundt fra by til by uden at have booket et hotel – der var så mange turister, at hotellerne ville være optaget. Derfor anbefalede de os, at booke det hele hjemmefra – især når vi havde en dreng på 3 år med. Det gjorde vi så, men på vores rundrejse fandt vi ud af, at juli måned er en meget død måned og på flere af hotellerne var vi faktisk de eneste turister. Så rejser du i juli kan du sagtens vente med, at booke hotel til du kommer frem 🙂

Går rejsen til Sri Lanka

Hvis i har planer om, at tage af sted til Sri Lanka vil jeg helt klart anbefale jer, at hyre en privatchauffør. Det er en af de bedste måder jeg har rejst rundt på. Der er så mange fordele og man oplever  bare så meget: guiden kan fortælle om kulturen og livet på Sri Lanka og man ikke skal bekymre sig om, at komme fra A til B.

Eneste lille minus er, at vi var for dårlige til, at komme ud på egen hånd. Det plejer vi ellers at gøre, men det gjorde vi kun en enkelt gang. På den måde kan man måske sige, at vi gik lidt glip af det private og lokale Sri Lanka.

Vi havde en fantastisk tur og anbefaler alle andre, at tage af sted med privatchauffør – enten gennem et dansk rejsebureau eller direkte booking af en privat chauffør.

Vil du læse mere om Sri Lanka? Klik dig ind på Sril.dk eller læs videre på Leksikon.dk.

Se også det store udvalg af guidede ture & oplevelser på Sri Lanka hos GetYourGuide på dette link.

Kristoffer Føns

Kristoffer Føns

Her på Rejsekris.dk blogger jeg om mine egne rejser og forsøger at give mine bedste tips videre. Du kan støtte mit arbejde ved at booke din næste rejse (f.eks. flybillet & hotel) via et link på min liste her. Alle indlæg kan indeholde affiliate-links.

12 kommentarer

 • Michelle

  Fedt indlæg ! Går nu ikke selv med planer om at rejse til Sri Lanka sådan lige foreløbig, men vil da prøve at gemme Kristians vise ord et sted oppe i hovedet, hvis jeg nu en dag skal der til.

  Interessant blog forresten. Læste dit interview inde på lavenblog.dk – hvilket førte mig hertil 🙂

  april 28, 2014 at 10:17 am
 • Stinne

  Hej, super fint indlæg! Vi er en familie på 5, der skal til Sri Lanka og holde jul/nytår. Vi vil også leje en privatchauffør, og jeg vil høre hvem I brugte?

  Mvh Stinne

  august 22, 2014 at 3:38 pm
 • Kristian Konradsen

  Hej Stinne,

  Fedt sted at holde jul/nytår – det skal nok blive en stor oplevelse.

  Vi kørte med en, der hed Antony fra Fernando Tours. Du kan læse min anbefaling/beskrivelse her http://www.sril.dk/privat-chaufforer/privat-chauffor-antony/

  Han er blevet meget populær og derfor er det en god ide, at bestille chaufføren i god tid, så i ikke risikerer at de alle er booket.

  Der er også en del danskere, der benytter en der hedder Glen. Ham kan du læse lidt mere om her http://srilankamedenestendechauffrogguide.blogspot.dk/ – hvor Ole også gerne svare på spørgsmål ang. deres tur og erfaringer med Glen.

  Mvh
  Kristian Konradsen

  august 25, 2014 at 5:14 am
 • Trine Gade

  Vi er en familie med 2 børn på 5 og 8 år som rejser til Sri Lanka næste år.
  Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan vejene er…. Er der ordentlige veje eller er det bumlet op og ned ? Vi har tidligere rejst med børnene på Filippinerne og i Thailand, men de har det svært med at køre hvis vejene er for dårlige

  september 7, 2014 at 3:23 pm
  • Kristian

   Hej Trine,

   Der er rigtig gode veje på Sri Lanka – hvis i holder jer til hoved vejene.
   De køre ikke særlig hurtigt på Sri Lanka, så man bliver ikke så nemt køresyg.

   Fra Yala National Park til Galle og op til Colombo er der kommet en hel ny 4 sporet motorvej, så på denne del af øen er der overhoved ingen problemer.

   Resten af øen er lidt som at køre på en ældre dansk landevej.

   Det der var værst for os var busserne. De kørte virkelig dårligt.

   Jeg ved ikke om du har set mit indlæg om trafikken på øen? Men ellers kan du læse det her: http://www.sril.dk/portfolio/trafikken-pa-sri-lanka/

   mvh
   Kristian Konradsen
   Sril.dk

   december 17, 2014 at 6:15 am
 • Jan Andersen

  Hej spændende læsning 🙂
  Jeg har en datter der skal 5 uger på rygsækrejse til sommer sammen med en veninde. De er 18-19 år.
  Har du indtryk af om der er mange unge, der rejser rundt på egen hånd på Sri Lanka? og ville du trygt sende din egen søn/datter afsted? 🙂
  Alternativt ville jeg anbefale dem Bali, da jeg har indtryk af at det er mere et etableret rejseland.

  Mvh Jan

  november 8, 2014 at 6:56 pm
  • Kristian Konradsen

   Hej Jan,

   Det lyder spændende!
   Der er ikke de samme problemer på Sri Lanka, som kvinderne oplever i Indien. Jeg vil dog ikke lade dem gå ude efter det er blevet mørkt.

   Har en tidligere kollega (på 23-24 år) som var afsted med en venide her i sommeren 2014 og de havde ingen problemer og oplevedet heller ikke noget. De havde godt nok egen privat chauffør, så det kan måske ha’ betydet lidt.

   Jeg ville ikke have problemer med, at sende min søn afsted, men hvis jeg havde en datter, ville jeg sige hun skulle tænke sig om (men det skal kvinderne vel alle steder?)

   Vi var derover uden for sæsonen og der var næsten ingen turister og vi så ikke mange backpacker, som man ellers ser i Thailand. Jeg tror ikke det skyldes sikkerheden – jeg tror mere det skyldes det højere prisniveau. Det er nemlig en del dyre end Thailand.

   Vores chauffør fortalte, at de rejste til Thailand for, at få mere for deres penge….

   Mvh
   Kristian konradsen

   december 17, 2014 at 6:22 am
 • Kit Nørgaard

  Så er billetterne bestilt. 20 dage til Sri Lanka i oktober, Tak for inspirationen.
  Måske du kan hjælpe med et par spørgsmål..
  Er der en væsentlig besparelse ved ikke at have købt hoteller hjemmefra ? Synes det er relativ dyre hoteller der popper op de forskellige steder.
  Vi er en familie på 5, så vi skal bruge fanilierum eller lign, hvilket ikke alle harbogen andet er vejret… Har godt nok læst meget forskelligt om vejret i oktober! Ved du noget? Vi tænker nemlig at lægge den ene del af badeferiedelen i Tagalle og den anden del enten på øst eller vestkyst
  Tak for en god blog

  januar 27, 2015 at 8:43 pm
 • rikke

  Hej Kristian

  Vi er en familie på 4, som overvejer at rejse til Sri Lanka i juli. Vores søn er på det tidspunkt 6,vores datter 9 måneder. Vi er dog lidt i tvivl om vi har råd. Vi overvejer 1 måned afstedkommer. Hvad gav i for flybilletter og hvad koster overnatninger og mad?? og hvad kostede taxi/guide??

  Mvh Rikke

  februar 16, 2015 at 4:01 pm
 • Marlene

  Hej
  Vi er en familie på 5. Vi har tidligere oplevet besvær med at booke hoteller mv. fordi vi ønsker at bo sammen på et værelse eller lejlighed mv.
  Nu har vi hørt så meget godt om Sri Lanka og det må prøves. Vi skal afsted i juli og er bekymret for vejret. Jeg kan læse mig til, at det er bedst øst og nord. Er det rigtigt? Umiddelbart virker til, at der er mest at opleve i syd og vest.
  Vi har to overnatninger i Columbo og ca. 12 dage til resten af ferien.
  Vil meget gerne have gode råd om gode overnatningsmuligheder og ting vi SKAL se. Vil gerne bo på stranden og opleve dyrelivet tæt på
  HJÆP!!!!!!!

  februar 27, 2015 at 6:35 pm
 • Thomas Juul

  Vi er en familie på 4, der netop er kommet hjem efter en rejse på over en måned på Sri Lanka. Vi vil dele vores erfaringer, for vi havde en super god tur.

  Vi rejste afsted med vores drenge på 2 og 5 år.
  Vi havde booket de første 3 dage på hotel nord for Negombo og derefter havde vi booket en uge med chauffør tværs over øen med stop i Pinnawala (elefanter), Kandy, Sigiriya, Dambulla og afsluttende blev vi sat af på Østkysten ved Passikudah. Midt i landet (den gyldende trekant) er der massere af kultur, national parker, natur og oplevelser for store og små.
  Vi var en uges tid i Passikudah (børnevenlig strand) og derefter blev vi hentet igen og kørte via Nuwara Eliya,Ella og Yala til Bentota. Syd/midt vest er landet meget anderledes med højland, jungle, parker, the plantager, berømte tog ture.
  Derefter et par dage i Colombo med tuk tuk ture og shopping så tog vi en militær flyver (helitours) til Trincomalee og var i uppuveli og Nilaveli som har de bedste strande til børn i hele sri Lanka.
  Vi benyttede travellankas (thetravellanka.com) chauffør over flere omgange. Vores primære kontakt var Chanaka og vi kan varmt anbefale både Chanaka og hans kollega Asanka. De er professionelle, venlige, hjælpsomme og taler flydende engelsk.
  De var rigtig gode til at forstå vores behov og interesser og var søde og tålmodige omkring vores drenge. De kan også hjælpe med hoteller.
  Vi kan varmt anbefale the travellanka og man kan kontakte Chanaka på chanaka@thetravellanka.com

  Mvh. Thomas Juul og familie.

  juli 29, 2015 at 8:12 pm
 • Gitte

  Hej,

  Vi overvejer at rejse til Sri Lanka 7 uger med afrejse lige inden jul 🙂
  Vi er dog lidt i tvivl om om det er en god ide at rejse til Sri Lanka med et spædbarn!? Vores drenge er 8 mdr og 3.5 år når vi rejser.
  Jeg tænker mest på hvordan hospitals forholdene er i tilfælde af sygdom. Vi har før haft brug for hospital under en rejse da vores store dreng var lille og vil nødig stå i samme situation igen et sted hvor der ikke er tilgang til et velfungerende sygehus/lægehus.
  Håber nogen af jer der kender landet kan hjælpe os med et svar…
  På forhånd mange tak!
  Vh Gitte

  august 3, 2016 at 1:04 pm

Skriv en kommentar